PRODUKT TYGODNIA: Sól czarna - Kala Namak - Himalajski Skarb

2019-05-13
Na świecie istnieje kilkanaście rodzajów soli, jedną z nich jest sól czarna, która pochodzi z Indii. Kala Namak, Sulemani Namak, czarna sól himalajska – pod takimi nazwami można spotkać tą przyprawę o bardzo charakterystycznym zapachu.
Zapach i kolor soli są efektem występowania w jej składzie chlorku sodu (NaCl), śladowych ilości siarczanu sodu, siarczanu żelaza oraz siarkowodoru, jednak to  siarczan żelaza odpowiada za to, że czarna sól zmienia kolor od różowo ? brązowego aż do ciemnofioletowego ? w kamieniu. Po skruszeniu na proszek Kala Namak ma kolor od różowego po fioletowy.

Jaka jest historia soli?


Właściwości soli czarnej odkryli Hebrajczycy. W starożytności sól służyła do odprawiania ceremonii religijnych, konserwowania żywności, a także była towarem handlowym. W średniowieczu sól nazwano ?białym złotem?, ponieważ była bardzo cennym produktem wymiany handlowej, podróżowano tzw. drogami solnymi, czyli szlakami handlu międzynarodowego wyznaczonymi dostępnością soli. Tradycyjnie sól czarną pozyskuje się w kopalniach Bangladeszu, Indiach, Nepalu i Pakistanie, a także w niektórych regionach w Himalajach i ze słonego jeziora Sambhar w Indiach.

Zastosowanie


Sól czarna posiada właściwości zdrowotne. Zawiera w sobie wszystkie pierwiastki w ilościach śladowych, w organicznej, łatwo przyswajalnej dla organizmu formie. Sól czarną wykorzystuje się jako: - środek na wzdęcia i zgagę; - przyprawę chłodząca; - w indyjskich miastach leczy się nią wole; - dodatek do kąpieli w wannie (zabieg trwa nie więcej niż 30 minut); - dodatek do zabiegów moczenia stóp; - dodatek do gleby w celu przywrócenia jej równowagi mineralnej. Po sól czarną chętnie sięgają wegetarianie i weganie. Kala Namak jest dla nich ciekawym dodatkiem imitującym zapach i smak jajek.

Przepisy z użyciem soli czarnej



MEDYCYNA

Leczniczy roztwór: kilka bryłek soli Kala Namak Gruboziarnistej zalać czystą wodą (najlepiej mineralną). Pozostawić na kilka godzin, następnie odlać uzyskana solankę i zużyć w dowolnym celu np. nalewka do picia (1 łyżka stołowa roztworu na szklankę wody, 1 raz dziennie), inhalacje solankowe, pielęgnacja skóry, woda do płukania gardła i ust.

Kąpiel: (woda nie może być gorąca) użycie soli odwzorowuje źródła termalne, zawartości soli i siarki pomaga łagodzić bóle, służy jako środek dezynfekujący, leczy miejscowe stany zapalne i infekcje, działa bardzo dobrze na popękane, opuchnięte stopy.

Włosy: stosować roztwór; sól pomaga na naturalny wzrost włosów. Wzmacnia włosy, zmniejsza ich rozdwajanie, stosowana na łupież, zwiększa blask i wygładza włosy.

DOM
Sól służy jako ochrona energetyczna mieszkania. Bryłki soli ustawia się w różnych miejscach domu, będą wchłaniały w siebie negatywne energie.

KUCHNIA

Napój Jaljeera (tradycyjny indyjski orzeźwiający napój)Napój Jaljeera

łyżeczka czarnej soli
pół szklanki posiekanej mięty
pół szklanki posiekanej kolendry
1 łyżka posiekanego imbiru
1 łyżka kminu rzymskiego (uprażony na suchej patelni, zmielony)
1 łyżeczka soli himalajskiej różowej
szczypta asafetydy
czosnek 1 łyżka
suszonego tamaryndowca
4 szklanki wody
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżki cukru  - do smaku
1 szklanka pokruszonego lodu

Połączyć wszystkie przyprawy i zmiksować na pastę ? z dodatkiem wody. Odcedzić pozbywając się nadmiaru wody. Dodać 4 szklanki wody, sok z cytryny i cukier.  Zmiksować na gładką lemoniadę. Wrzucić pokruszony lód.



Przyprawa Chaat MasalaPrzyprawa Chaat Masala

3 łyżki soli czarnej Kala Namak drobnoziarnistej  szklanka białej soli
szklanka suszonej kolendry
szklanka chili
szklanka kminu rzymskiego
szklanka sproszkowanego mango - amchur
3 łyżki czarnego pieprzu zmielonego

Wszystkie składniki zmielić. Przechowywać w suchym miejscu.








Mus owocowy na zimno Anar Ka Gola

6 szklanek pestek granatu
8 łyżek cukru Mus owocowy
pół łyżeczki kminu rzymskiego - zmielony
pół łyżeczki czarnej soli

Odłożyć połowę pestek granatu. Pozostałe pestki należy zmiksować na gładką masę, odcedzić sok i usunąć niejadalne resztki. Do soku dodać cukier, kmin i sól ? dokładnie zmiksować do rozpuszczenia przypraw. Włożyć do zamrażarki na 4-6 godzin. Po czasie zamrożony mus przełożyć do misy i blendować do konsystencji musu. Przełożyć do szklanek i udekorować pozostałymi pestkami granatu.


















 







Pokaż więcej wpisów z Maj 2019

Polecane

pixelpixelpixel