#produkty

Kiszonki  - wszystko co musisz wiedzieć o kiszonkach: zdrowie, przepisy i domowe sposoby fermentacji!

Autor: dietetyk Nina Płusko-Żurawik

Kiszonki wracają do łask i bardzo dobrze! To nie tylko smak dzieciństwa i tradycji, ale również prawdziwa bomba zdrowotna. Dowiesz się tutaj dlaczego kiszenie to jeden z najstarszych i najzdrowszych sposobów konserwowania żywności, jak zacząć przygodę z domową fermentacją oraz na co zwrócić uwagę, by uniknąć błędów. Zaczynamy!

Czytaj więcej
Dzień Dziecka pełen smaku i zabawy - zdrowe pyszności, słodkie przyjemności i kreatywne atrakcje dla małych i dużych!
Autor: dietetyk Nina Płusko-Żurawik

Jak świętować Dzień Dziecka zdrowo i kreatywnie? Mamy gotowe pomysły i rabat -10% ! Dzień Dziecka to doskonały moment, by podarować najmłodszym coś więcej niż same prezenty, a mianowicie wspólny czas, radość oraz smaczne niespodzianki! Znajdziesz tutaj inspiracje, jak zorganizować i spędzić to wyjątkowe święto, które wywołają uśmiech na dziecięcych buziach - bez nadmiaru cukru i nudy!

Czytaj więcej
Domowa Ice Tea krok po kroku - idealny PRZEPIS na naturalną mrożoną herbatę bez sztucznych dodatków!
Szukasz orzeźwienia bez cukru i sztucznych dodatków? Odkryj nasz prosty przepis na domową Ice Tea z naturalnej mieszanki herbacianej. Jest to propozycja idealna na sezon wiosenny i letni. Kiedy upał doskwiera należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu oraz dostarczeniu niezbędnych składników odżywczych do organizmu. Pyszna, zdrowa i gotowa w kilka chwil domowa Ice Tea poleca się na gorące miesiące!
Czytaj więcej
Słodziki - który wybrać? Ksylitol - fiński, czy chiński?
Który słodzik wybrać - ksylitol czy erytrytol? A jeśli ksylitol, to lepszy fiński czy chiński? Jeśli szukasz zdrowej alternatywy dla cukru, ale gubisz się w gąszczu nazw, pochodzenia i właściwości - ten wpis rozwieje Twoje wątpliwości! Dowiedz się, czym różnią się popularne słodziki, jak wpływają na organizm i na co zwracać uwagę przy ich wyborze.
Czytaj więcej
Ostropest plamisty - naturalna tarcza dla Twojej wątroby i wsparcie organizmu!
Ostropest plamisty to roślina, która od wieków wykorzystywana jest w ziołolecznictwie, szczególnie w profilaktyce i wspomaganiu pracy wątroby. Jego najcenniejszym składnikiem jest sylimaryna - silny przeciwutleniacz, który chroni komórki wątroby, wspomaga ich regenerację i działa przeciwzapalnie. Ale to nie wszystko! Ostropest może wspierać również trawienie, obniżać poziom cholesterolu i działać ochronnie na cały organizm. W tym wpisie poznasz jego właściwości, zastosowanie oraz sprawdzone sposoby na włączenie go do codziennej diety.
Czytaj więcej
Gurmar czyli Niszczyciel Cukru. Poznaj jego odchudzające właściwości i naturalne rozwiązania, które hamują łaknienie
Gurmar (Gymnema sylvestre) to roślina znana jako "niszczyciel cukru", która pomaga w ograniczeniu cukru w diecie. Sprawia, że nie masz tak dużej ochoty na słodkie przekąski. Jest polecany diabetykom, osobom z insulinoopornością i tym, którzy powinni ograniczać cukier. Liście gurmaru blokują wyrazistość słodkiego smaku, wspomagają proces pozbywania się nadmiernych kilogramów i przyczyniają się do utrzymania pożądanej masy ciała. Jest idealnym wspomagaczem dla osób odchudzających się, będących na dietach. W zasadzie w dzisiejszych czasach, gdy cukier spożywamy w nadmiarze, dobry jest niemal dla każdego. Sprawdź czym jest gurmar, jakie ma działanie i w jaki sposób wprowadzić go do diety!
Czytaj więcej
Inulina naturalny prebiotyk. Poznaj właściwości inuliny i zadbaj o zdrowe jelita!
Czy warto stosować inulinę i co to w ogóle jest? Warto po nią sięgnąć, aby cieszyć się z jej wielu niezaprzeczalnych zalet. Inulina to błonnik rozpuszczalny, który odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia układu trawiennego. Jako naturalny prebiotyk wspiera rozwój dobrych bakterii jelitowych, poprawia perystaltykę i może korzystnie wpływać na poziom cukru we krwi. Ma bardzo pozytywny wpływ nie tylko na trawienie i procesy wypróżniania, ale również na odporność, która jak wiadomo zaczyna się w jelitach. Więcej o korzyściach płynących ze stosowania inuliny dowiesz się w tym wpisie!
Czytaj więcej
Seromakowiec i Keto Pascha Wegańska - Wielkanoc Bez Cukru
Czy Wielkanoc musi być tucząca? Odpowiadamy nie! Nasze przepisy to fit receptury od których nie przytyjesz. Specjalnie przygotowane smakołyki bez dodatku cukru, które możesz wykonać nie tylko w święta. Przygotuj z nami seromakowca i wegańską keto paschę, a przekonasz się, że ciasta bez cukru także smakują wyśmienicie i co najważniejsze... słodko!
Czytaj więcej
ADAPTOGENY - naturalni sojusznicy w walce ze stresem i zmęczeniem! Jak działają?
Codzienne wyzwania, natłok obowiązków i życie w biegu, coraz częściej sprawiają, że wiele kobiet szuka naturalnych metod wsparcia organizmu w walce ze stresem i zmęczeniem. Najskuteczniejsze adaptogeny to: ashwagandha, różeniec górski, żeń-szeń oraz maca - zioła, które od wieków wspierają kobiety w codziennych wyzwaniach. Jak działają adaptogeny i jak włączyć je do swojej diety? Zapraszamy do lektury!
Czytaj więcej
PRODUKT TYGODNIA: Matcha - niekwestionowana królowa herbat
Matcha to niekwestionowana królowa herbat. Ma postać drobnozmielonego proszku - przybiera formę zielonego pudru. Jest doskonała do picia jako tradycyjna herbata lub w formie specjalnie przygotowywanego latte, a także z wieloma dodatkami. Jest wykorzystywana jako dodatek do potraw, którym nadaje charakterystyczny aromat i piękny zielony kolor. To najzdrowsza herbata na świecie - jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i katechin. Przeczytaj, co dobrego może zdziałać ten niepozorny proszek.
Czytaj więcej
BŁONNIK KAKAOWY co to jest i z czym to się je?
Błonnik kakaowy nazywany potocznie błonnikiem czekoladowym ma wiele wspólnego z czekoladą, choć sprzyja odchudzaniu! Ma brązowy kolor, a jego smak i aromat bardzo przypomina naturalne kakao. Błonnik kakaowy pozyskiwany jest z łuski ziaren kakaowca, które zawierają około 40% błonnika, mają małą ilość kalorii, dlatego polecane są do stosowania w diecie niskowęglowodanowej - ketogeniczna, Low Carb oraz jako dodatek do słodkich wypieków czy koktajli. Dowiedz się więcej o błonniku czekoladowym z naszego bloga.
Czytaj więcej
Idealna nie tylko w kuchni Ketogenicznej - KETO mąka łubinowa - z czym to się je?
Dieta Ketogeniczna i Low Carb zrewolucjonizowały sposób żywienia milionów ludzi na całym świecie. Rewolucyjnym zamiennikiem białej mąki w diecie KETO jest mąka łubinowa pozyskiwana z nasion łubinu. Te niepozorne strączki, przypominające kształtem ziarenka bobu, są pełne białka, błonnika i cennych wartości odżywczych, a do tego zawierają niewiele węglowodanów. Doskonale zastępują białą mąkę, ale także soję i inne strączki. Produkty z dodatkiem mąki łubinowej są także świetnym zamiennikiem mięsa i źródłem białka w diecie wegan i wegetarian. Jeśli jesteście ciekawi co to takiego ten łubin, z czym to się je i jak stosować mąkę łubinową w kuchni - koniecznie przeczytajcie ten wpis blogowy.
Czytaj więcej
Adaptogeny - prawdziwy cud natury. Czy działają? Czy warto je stosować? Rodzaje adaptogenów
Co to są adaptogeny? Dlaczego tak wiele się o nich mówi i czy są naprawdę skuteczne? Wiele osób chce w naturalny sposób wzmocnić się nie tylko pod względem odporności, ale również jeśli chodzi o wytrzymalość psychiczną. Pandemia, codzienne problemy, stres i nadmiar obowiązków to bolączki naszego dnia codziennego. Warto szukać naturalnych sposobów, by ulżyć sobie i swojej psychice, a tu z pomocą przychodzą rośliny zwane ADAPTOGENAMI.Zapraszamy do przeczytania naszego artykułu oraz zapoznania się z najpopularniejszymi roślinami adaptogennymi na świecie.
Czytaj więcej
Które orzechy są najzdrowsze? Dieta Keto - part 2
Druga część cyklu edukacyjnego Zielonej Esencji o zdrowotnych i odżywczych właściwościach orzechów. Tym razem na tapetę bierzemy najpopularniejsze orzechy takie jak migdały, arachidy, brazylijskie, włoskie czy pekan. Jeśli szukasz informacji o orzechach nie możesz przegapić tego wpisu!
Czytaj więcej
Które orzechy są najzdrowsze? Dieta Keto - part 1
Orzechy to grupa produktów roślinnych, które wskazane są na diecie ketogenicznej. Przygotowaliśmy dla Was dwa artykuły w których to dowiesz się, czy każdy orzech można spożywać w trakcie diety keto, jakie są rodzaje orzechów, jakie wartości odżywcze posiadają poszczególne gatunki, w jakiej postaci można spożywać orzechy i czy faktycznie są takie zdrowe, jak o nich mówią. I oczywiście! Przepisy! Zapraszamy do lektury.
Czytaj więcej
Wegańskie jaja - przed Państwem Aquafaba roślinny zamiennik jajek
Rynek spożywczy oferuje nam coraz to więcej zaskakujących nowości. Dużo produktów powstaje z myślą o osobach, które postanowiły zmienić swoje życie. Jednym z produktów, który zwany jest wegańskim zamiennikiem jajek, jest aquafaba. Co to jest aquafaba? Z czego powstaje aquafaba? Jak się do tego zabrać? Gdzie kupić aquafabę?? Jak zrobić aquafabę? Tego dowiesz się w Naszym artykule! Zapraszamy do lektury.
Czytaj więcej
Płatki mydlane - naturalne pranie bez chemii
Pranie ręczne to czynność o której zapomniano już wiele lat temu. Pralki automatyczne nie tylko lepiej piorą, ale także robią to szybciej i z dokładnością, bez zbędnego wysiłku. Wystarczy tylko dobry proszek lub płyn i oczywiście, brudne pranie. O dużym nakładzie czasu zapomnijmy, jednak rodzą się inne problemy, które w dawnych czasach nie były tak popularne. Mowa tu o alergii, która występuje w naszym codziennym życiu. Czy jest na to sposób?
Czytaj więcej
Co to jest Olej MCT? Czy każdy może go spożywać?
Tłuszcze to ważny element w diecie każdego człowieka. Dzielimy je na zdrowe i na te, które w znacznym stopniu powinniśmy unikać. Ostatnimi czasy można zauważyć wzrost popularności oleju MCT, który podbija serca nie tylko osób będących na diecie niskowęglowodanowej. Co to jest olej MCT? Jakie posiada właściwości? Czy jest zdrowy i jak go spożywać? Te odpowiedzi znajdziesz właśnie u nas!
Czytaj więcej
Sezon ogórkowy czyli wszystko o soli w zaprawach. Jaką sól wybrać do domowych przetworów i kiszonek?

Lato w pełni to również rozpoczęcie tzw. sezonu ogorkowego. Nie znaczy to, że do zapraw i kiszonek domowej roboty należy wybierać tylko ogórki. Sól jako środek konserwujący w zaprawach jest środkiem konserwującym stwarza też odpowiednie środowisko dla bakterii mlekowych, które są odpowiedziale za kiszenie. Dobre kiszonki potrzebują czasu i przede wszystkim soli. Ale jakiej soli i ile?
Postaramy się trochę rozjaśnić temat soli w kiszonkach i zaprawach.

Czytaj więcej
Glistnik Jaskółcze Ziele - kontrowersyjny polski chwast o leczniczych własciwościach
Problemy skórne, brodawki, trądzik a nawet zmiany grzybicze - na wiele z tych przypadości może pomóc zwykły chwast rosnący pospolicie w całej Polsce. To Glistnik Jaskółcze Ziele. Ta niepozorna roślinka ma bardzo szerokie spektrum działania. Zewnętrznie Glistnik pomaga na wiele dolegliwości skórnych i mięśniowych, przede wszystkim upora się z kurzajkami, brodawkami czy trądzikiem. Glistnik jaskółcze ziele stosowany wewnętrznie pokazuje ogromny wachlarz właściwości leczniczych. Chcesz dowiedzieć się więcej? Zapraszamy na BLOGA.
Czytaj więcej
Chlorofil - zielony sposób a detoks. Jakie właściwości ma krew roślin czyli chlorofil?
Chlorofil zawarty w roślinach to doskonały sposób na detoks! Krew roślin to naturalnie występujący barwnik, ktory gra decydującą rolę w procesie fotosyntezy. Dzięki swoim właściwościom oczyszczajacym wymiata z organizmu toksyny, metale ciężkie, przyspiesza przemianę materii, wzmacnia i dodaje sił - dlatego jest polecany przy wszelkich dietach detoksykacyjnych. Poza tym jest żródłem cennych antyoksydantów dlatego polecamy go szczególnie osobom zestresowanym i palącym! Co jeszcze dobrego robi nam chlorofil? Przyczytaj w artykule.
Czytaj więcej
pixelpixel