Jaka panierka do keto kotleta, ryby, schabowego, kurczaka, nuggetsów? Co zamiast jajka i bułki tartej? Zobacz wszystkie rodzaje panierek!
Panierka dodaje naszym potrawom uwielbianej przez wszystkich chrupkości, a także wyrazistości smaku. Zastanawiasz się, jak przygotować panierkę do kurczaka i soczystych nuggetsów, jaką panierkę wybrać przy diecie keto, czy panierka panko to jedyna chrupka alternatywa do tradycyjnej bułki tartej lub jak zrobić panierkę bez jajek zastępując je innymi składnikami? Na te i wiele innych pytań znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule. Pokażemy Ci, że chrupiąca, pyszna i zdrowa panierka istnieje i może mieć o wiele mniej kalorii niż ta tradycyjna zrobiona z bułki tartej, mąki i jajka.

Poznaj 30 rodzajów panierek.
Top 10 panierek Green Essence:
1. Sezam Biały Łuska Green Essence
Ta panierka szczególnie poleca się do kurczaka, nuggetsów i innych dań z drobiu, a także ryb i warzyw. Wspaniale komponuje się w panierowaniu mięsa w daniach azjatyckich. Panierka z sezamu ma aromatyczny, orzechowy zapach i smak. Sezam biały jest źródłem oleju, który według licznych badań posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych i zawiera spore ilości białka roślinnego, które obniża stężenie złego cholesterolu i ciśnienia tętniczego oraz wpływa na spadek poziomu glukozy we krwi. Jest doskonałą alternatywą dla białka zwierzęcego, więc idealnie nada się dla wegetarian i wegan do panierowania bezmięsnych wersji kotletów, np. jajecznych lub z czerwonej fasoli.
Przeznaczenie: dania z drobiu, mięsa, ryby, warzywa, zamienniki mięsa
Dieta: bezglutenowa, mięsna, azjatycka, ketogeniczna, wegetariańska, wegańska, bez GMO
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 2781 kJ / 673 kcal
Tłuszcz - 59,9 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 6,66 g
Węglowodany - 2,1 g - w tym cukry - 1,6 g
Błonnik - 7,9 g
Białko - 27,4 g Sól* - 0,03 g
*Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
2. Panierka z ciecierzycy a la bułka tarta
Jeśli poszukujesz zdrowszej alternatywy dla klasycznej bułki tartej i zależy Ci na niesamowitej chrupkości dania, jak przy panierce panko, to doskonale sprawdzi się gotowa panierka z ciecierzycą. Panierka w formie zmielonej ciecierzycy nadaje się do panierowania mięs, ryb, warzyw. Panierka z ciecierzycy posiada delikatny, orzechowy smak, bez typowego posmaku grochu. Cieciorka to bogactwo żelaza, białka i błonnika, dzięki czemu wspomaga pracę układu pokarmowego i jest polecana kobietom w ciąży, sportowcom, alergikom oraz osobom z anemią. Panierka ta jest 100% naturalna i nie zawiera zbędnych dodatków.
Przeznaczenie: mięsa, ryby, warzywa
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska, wysokobiałkowa, ketogeniczna, redukcja
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 1079 kJ / 258 kcal
Tłuszcz 3,8 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g
Węglowodany 36,6 g w tym cukry 9,2
Białko 17,8 g Sól 0,58 g
3. Siemię lniane len złoty mielony Green Essence
Ciekawym i zdrowym rozwiązaniem jest zastąpienie bułki tartej lnem mielonym, który konsystencją i wyglądem bardzo ją przypomina. Panierka z siemienia lnianego jest lekkostrawna i idealnie sprawdzi się do panierowania kotletów, warzyw, czy naleśników. Produkty panierowane lnem są idealnie złote i chrupkie. Dodatkowo panierka z lnu mielonego Green Essence jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, naturalnym źródłem cynku, żelaza, kwasu foliowego, magnezu, witamin z grupy B, białka które mają szereg działań prozdrowotnych. Działa ochronnie i łagodząco na układ pokarmowy, a zawartość antyoksydantów sprzyja przywracaniu i utrzymaniu równowagi fizjologicznej organizmu, a dzięki wysokiej zawartości błonnika doskonale działa na procesy odchudzania.
Przeznaczenie: mięsa, ryby, warzywa, naleśniki
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska, wysokobiałkowa, ketagoniczna, redukcja
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 1315 kJ / 313 kcal
Tłuszcz - 9 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,1 g
Węglowodany - 7 g - w tym cukry - 2 g
Błonnik - 38,0 g
Białko - 32 g
Sól - 0,15 g
4. Płatki owsiane naturalne Green Essence
Płatki owsiane to bardzo prosta propozycja panierki do kurczaka, schabu, a także ryb. Zazwyczaj każdy z nas posiada w swoim kuchennym zapleczu płatki owsiane ze względu na mnogość ich zastosowań oraz bogatą zawartość składników odżywczych. Nie jest to panierka keto, ponieważ zawiera wysoką ilość węglowodanów, jednak doskonale sprawdzi się w innych dietach, w tym redukcyjnych – płatki owsiane zawierają wysoką wartość energetyczną przez co długo utrzymują sytość, a więc hamują apetyt na przekąski, czy słodycze. Są też doskonałym źródłem niezbędnych i pożądanych składników odżywczych: białka, błonnika, witamin E, K, witamin z grupy B, magnezu, potasu, żelaza, cynku miedzi, manganu i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Cała ta masa dobroci wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, pomaga ustabilizować poziom glukozy we krwi, a także działa korzystnie na wzmocnienie układu odpornościowego.
Przeznaczenie: mięsa, ryby, warzywa
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska, wysokobiałkowa, redukcja
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna- 1600 kJ / 379 kcal
Tłuszcz - 7,2 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,25 g
Węglowodany - 62,4 g w tym cukry -1,9 g
Błonnik - 6,9 g Białko - 12,8 g Sól* - 0,01 g
*zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
5. Panierka Keto Niskowęglowodanowa Green Essence
Dieta ketogeniczna ma coraz więcej zwolenników. W asortymencie sklepu Green Essence znajdziesz wiele produktów dedykowanych do diety keto, w tym panierkę keto! Gotowa panierka niskowęglowodanowa Green Essence to hit wśród panierek low carb – jest jedną z najczęściej wybieranych w naszym sklepie internetowym. Panierka Keto jest najwyższej jakości, bardzo drobno zmielona i gotowa do spożycia. Nadaje się do panierowania mięs, ryb, warzyw, sera i tofu. Jest doskonałą alternatywą dla bułki tartej, a jej bardzo drobne mielenie ułatwia panierowanie każdej potrawy. Po smażeniu uzyskuje idealnie złoty kolor i doskonałą chrupkość, a wszystko to sprawia, że sięgają po nią nie tylko osoby będące na diecie keto lub low carb. Jej skład jest 100% naturalny (błonnik ziemniaczany, białko pszenne, mąka migdałowa, drożdże, woda, sól).
Przeznaczenie: mięsa, ryby, warzywa, sery, zamienniki mięsa, naleśniki
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska, wysokobiałkowa, ketagoniczna, low carb, redukcja
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna 244 kcal
Tłuszcz 10 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,6 g
Węglowodany 8 g w tym cukry 1,9
Białko 33 g
Sól 0,5 g
6. Mąka migdałowa naturalna Green Essence
Mąka migdałowa to prawdziwy superfood! Całe szczęście to właśnie ona jest najlepszym zamiennikiem mąki pszennej, której używamy do panierowania ryb, czy kotletów. Mąka migdałowa ma wszechstronne zastosowanie, więc możesz jej używać nie tylko do panierowania, ale i słodkich wypieków, jako zagęszczacza, czy do keto słodyczy, dlatego nie ma mowy, że się zmarnuje i nie wykorzystasz jej całej! Mąka migdałowa jest świetną panierką keto, dzięki znikomej zawartości węglowodanów! Dodatkowo ta niskowęglowodanowa panierka poleca się dla sportowców oraz osób, które w codziennej diecie unikają produktów zbożowych. Panierka z mąki migdałowej ma delikatny i lekko orzechowy posmak, ale pozostając przy samej mące, panierka może odchodzić od mięsa. Co w takiej sytuacji? Kiedy panierka odchodzi od kurczaka, możesz przygotować wspaniałą keto panierkę dodając do mąki migdałowej startego parmezanu. Zwiąże on smażoną panierkę, co sprawi, że nie będzie odchodzić od panierowanego produktu, będzie zwarta, a przy tym wzbogacona cudownym, serowym posmakiem.
Przeznaczenie: mięsa, ryby, warzywa, naleśniki
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska, wysokobiałkowa, ketagoniczna, low carb, redukcja
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna: 2519 kJ / 600 kcal
Tłuszcz: 50,0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3,5 g
Węglowodany: 10,7 g - w tym cukry: 3,6 g
Błonnik: 10,7 g
Białko: 21,4 g
Sól*: 0,0 g
*Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
7. Babka jajowata łuska Green Essence
Kolejna propozycja zdrowej panierki! Idealnie zastępuje tradycyjną mąkę, a ze względu na swoją strukturę jest doskonałą alternatywą bułki tartej. Drobno mielona babka jajowata z Green Essence jest łatwa w użyciu przy panierowaniu – idealnie przywiera do panierowanych produktów. Po smażeniu panierka przypomina wyglądem tradycyjną panierkę, zachowując swoją chrupkość, a także doskonały smak. Zawiera szereg pożądanych właściwości. Spożycie babki jajowatej zwiększa uczucie sytości (pełności) i zapobiega zbędnemu podjadaniu między posiłkami. Babka jajowata uboga jest w węglowodany, dlatego też bardzo często można spotkać ją w przepisach diety ketogenicznej. Panierka keto z babki jajowatej wzbogaci dietę o błonnik pokarmowy, który ważny jest w każdej diecie, u każdego człowieka. Dzięki niemu nasze jelita oczyszczają się z niestrawionych resztek. Dodatkowo babka jajowata łuska Green Essence wykazuje właściwości zapełniające, przez co odczuwamy mniejszy głód.
Przeznaczenie: mięsa, ryby, warzywa, sery, zamienniki mięsa
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska, ketagoniczna, low carb, redukcja, bez cukru
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna: 749 kJ / 178 kcal
Tłuszcz: 0,0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0 g
Węglowodany: 11,0 g - w tym cukry: 0,0 g
Błonnik: 66,4 g
Białko: 0,4 g
Sól*: 1,67 g
*zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
8. Błonnik bambusowy/ mąka bambusowa BF100 Green Essence
Zdrową panierkę możemy uzyskać dzięki błonnikowi bambusowemu Green Essence! Jest doskonałą alternatywą dla mąki tradycyjnej i szczególnie świetnie sprawdza się przy panierowaniu warzyw. Błonnik bambusowy pozyskiwany jest z pędów bambusa, więc swoje zastosowanie znajdzie w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Dzięki temu, że charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego i minimalną zawartością węglowodanów idealnie nadaje się do diet niskowęglowodanowych - popularnej diety ketogenicznej, czy low carb. Mąka bambusowa jest bezwonna i bezsmakowa, nie wpływa na smak potrawy, dlatego warto zwrócić uwagę na pożądane przyprawienie panierowanych składników.
Przeznaczenie: mięsa, ryby, warzywa
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska, wysokobiałkowa, ketagoniczna, low carb, redukcja, bez cukru
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 803 kJ / 192 kcal
Tłuszcze: 0,0 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0 g
Węglowodany: 0,1 g - w tym cukry proste 0,0 g
Błonnik: 96 g
Białko: 0,0 g
Sól: 0,0 g
9. Mąka orzechowa Green Essence
Orzechy włoskie to źródło wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Są bardzo bogatym źródłem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 oraz kwasu omega-3. Zawierają cenne dla zdrowia aminokwasy, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod. Dzięki swoim cennym właściwościom chronią układ krążenia, wzmacniają układ nerwowy, łagodzą dolegliwości żołądkowe, a także poprawiają pracę mózgu, wygląd cery oraz włosów. Mąka z orzechów włoskich, czyli mąka orzechowa to zmielona forma orzechów włoskich. Aby wyobrazić sobie smak panierki z mąki orzechowej należy wiedzieć, że we wczesnych fazach rozwoju owoc jest delikatnie słodkawy i chrupiący, natomiast sama skórka posiada gorzkawo-kwaśny posmak, dlatego też w mące orzechowej można wyczuć goryczkę i kwaskowość. Ta propozycja nie jest dla każdego, ale na pewno znajdzie swoich zwolenników! Ze względu na to, że orzechy włoskie mają niski indeks glikemiczny, panierka z mąki orzechowej doskonale sprawdzi się u cukrzyków.
Przeznaczenie: mięsa, warzywa, sery
Dieta: wegańska, wegetariańska, ketagoniczna, low carb, redukcja
Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna: 729,8 kcal
Tłuszcz: 65,2 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 8,0 g
Węglowodany: 13,35 g - w tym cukry: 2,4 g
Błonnik: 3,52 g
Białko: 13,18 g
Sól: 0,0 g
10. Płatki kukurydziane Green Essence
Panierka jak z KFC w Twoim domu? Jest to możliwe! Z płatków kukurydzianych Green Essence możemy przygotować prawdziwe chrupiące nuggetsy i stripsy! Wystarczy lekko rozdrobnić płatki kukurydziane, dodać do nich ulubionych przypraw i obtoczyć ulubione kawałki mięsa. Jest to doskonała propozycja szczególnie dla najmłodszych. Panierka ta ma idealny złoty kolor, doskonałą chrupkość i rewelacyjny, wyrazisty i oryginalny smak. Jest szybka, prosta i naprawdę smakowita. Ze względu na zawartość cukrów nie jest polecana w diecie keto oraz dla cukrzyków.
Przeznaczenie: mięsa, ryby, warzywa, sery, naleśniki, zamienniki mięsa
Dieta: wegańska, wegetariańska
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna: 1607 kJ / 379 kcal
Tłuszcz - 1,6 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,24 g
Węglowodany - 81,3 g - w tym cukry - 8,6 g
Błonnik - 3,0 g
Białko - 8,3 g
Sól* - 1,85 g
Pozostałe 20 sposobów na panierkę:
1. Panierka Panko
Opinie o tej panierce są różne, jednak w Internecie wciąż dominuje pytanie – jak zrobić panierkę panko? Otóż przepis na panierkę panko nie jest skomplikowany. Wystarczy pokroić chleb na małe kawałki, wysuszyć go (najlepiej przez całą noc), po czym zmielić na drobny proszek i dodać szczyptę soli. Można też skorzystać z gotowych panierek panko, np. ta. Panierki panko możemy używać w zastępstwie do bułki tartej i mimo, że wywodzi się z kuchni azjatyckiej, nada chrupkości i puszystości dowolnym panierowanym produktom. Stosujemy ją jak zwykłą panierkę do wszystkich potraw - mięs, ryb, warzyw, czy owoców morza. Nadaje się do smażenia zarówno na głębokim oleju, jak i na zwykłej patelni z odrobiną oliwy. Istotną informacją jest to, że panierka panko absorbuje mniej tłuszczu, dzięki czemu panierowane dania są mniej kaloryczne.
2. Babka płesznik Green Essence
Babka płesznik często nazywana jest królową trawienia przez to, że charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Dzięki swoim właściwościom zwiększa uczucie sytości i zapobiega podjadaniu między posiłkami. Ma małe, podłużne, brązowe nasionka, podobne do siemienia lnianego. Ich smak też jest neutralny, a więc panierka z babki płesznik będzie przypominała panierkę z siemienia lnianego (w ziarnach). Ze względu na znikomą ilość cukru oraz wysoką zawartość błonnika pokarmowego, panierka z babki płesznik polecana jest w diecie ketogenicznej.
3. Panierka z orzechów
To prosta, a niesamowicie dobra panierka! Panierka orzechowa będzie idealna przede wszystkim do kurczaka, schabowych i dorsza, jednak doskonale sprawdzi się też przy innych mięsach i rybach. Wystarczy zmielić ulubione orzechy, dodać łyżeczkę papryki wędzonej, szczyptę soli oraz oregano. Do zrobienia panierki szczególnie polecamy orzechy laskowe i włoskie – przed ich zmieleniem należy dokładnie ściągnąć brązowe skórki, aby panierka nie była gorzka. Panierowane zmielonymi orzechami dania mają niesamowitą chrupkość, a także delikatny, orzechowy posmak.
4. Wiórki kokosowe Green Essence
Kokosowa panierka to doskonała propozycja nie tylko w kuchni azjatyckiej! Panierka z wiórków kokosowych Green Essence idealnie sprawdzi się przy panierowaniu kurczaka i mięsa drobiowego. Smażone wiórki nabierają cudownego, złotego koloru, a także delikatności i słodkości. Panierowane w wiórkach mięso możemy też upiec w piekarniku, aby wiórki nie absorbowały tłuszczu. Taka wersja jest mniej kaloryczna i równie pyszna. Dla kontrastu smakowego panierowane w wiórkach kokosowych produkty najlepiej sprawdzą się w towarzystwie marynaty cytrynowej, słodko-pikantnego sosu chili lub z dodatkiem limonki, a nawet pomarańczy.
5. Panierka serowa
Panierka serowa to prawdziwy hit! Nasza ulubiona receptura to mix mąki migdałowej, 1 jajka, przyprawy zioła zamiast soli i startego na cienkich oczkach sera (tutaj panuje dowolność – może być to ser żółty, mozzarella, cheddar lub wegańska wersja sera). Ciasto, które będzie stanowiło panierkę musi mieć konsystencję gęstej śmietany, aby nie spływało z panierowanego produktu. Przy takiej panierce opcja z pieczeniem w piekarniku odpada. Panierowane produkty należy smażyć na oleju. Serowa panierka jest doskonała do kotletów, nuggetsów, a także warzyw. Koniecznie spróbuj i przygotuj swojego kurczaka w cieście serowym!
6. Panierka z marchewki
Tej propozycji musisz koniecznie spróbować! Marchewkowa panierka to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Idealnie sprawdzi się do panierowania kotletów schabowych, ale przy drobiowych również wypada rewelacyjnie! Takiej panierki możemy z powodzeniem użyć do białych ryb. Aby przygotować panierkę marchewkową należy zetrzeć marchew na dużych oczkach, wymieszać z niewielką ilością mielonego siemienia lnianego/ panierką z ciecierzycy/ keto panierką lub każdym rodzajem panierki, który swoją teksturą będzie przypominał bułkę tartą. Marchewka dodaje daniom witamin i słodkości, a zamiennik bułki tartej oczekiwanej chrupkości.
7. Panierka z ziemniaków
Jeśli chciałabyś spróbować nietypowej i hipnotyzującej swoim smakiem panierki to koniecznie wypróbuj panierki z ziemniaków. Jest połączeniem wspaniałych smaków, przy zachowaniu idealnej kruchości i złocistości. Aby przygotować tę chrupiącą panierkę należy zetrzeć na grubych oczkach kilka dużych obranych ziemniaków, połączyć je z jajkiem, odrobiną mąki migdałowej, startym parmezanem i przyprawą zamiast ziół Green Essence. Panierka z ziemniaków najlepiej fituje z mięsem ze schabu. Przygotuj się na niesamowite doznania smakowe!
8. Panierka z zieleniny
Dla miłośników ziołowych smaków mamy też propozycje panierki, którą z łatwością przygotujesz w swoim domu. Do przygotowania zielonej panierki potrzebujesz pęczka szczypiorku, natki pietruszki, świeżego koperku, majeranku, odrobiny zmielonych dowolnych orzechów, błonnika bambusowego lub mąki migdałowej, dużego jajka i ulubionych przypraw. Szczypiorek, natkę i koperek należy pokroić na drobne kawałki i zmieszać z pozostałymi składnikami. W tak przygotowanym cieście najlepiej panierować karkówkę lub schab. Produkty w panierce z zieleniny najlepiej smażyć na patelni lub grillu. W przypadku pieczenia na grillu należy zabezpieczyć mięso folią aluminiową, by panierka się nie przypaliła. Propozycja z pewnością warta wypróbowania!
9. Panierka z chilli i czosnku
Jeśli lubisz pikantne i egzotyczne smaki to zachęcamy do wypróbowania tej panierki! Panierka ta ma formę pasty. Do jej przygotowania potrzebujemy wysuszonych papryczek chili, czosnku i odrobiny oleju. Czosnek podsmażamy na oleju. Wszystkie składniki blendujemy na pastę, którą obtaczamy panierowane produktu. Doskonale sprawdzą się pałki lub filety z kurczaka. Zamarynowane produkty najlepiej upiec w piekarniku, dzięki czemu unikniemy dodatkowej absorbcji tłuszczu, a nasza potrawa będzie miała mniej kalorii.
10. Panierka z przypraw
O wyrazistym smaku panierki jak w KFC decydują idealnie dobrane przyprawy. Znana na całym świecie panierka do kurczaków z Kentucky podbiła serca nie tylko smakoszy drobiu. Jej wyjątkowa chrupkość oraz smak i połączenie aromatów sprawia, że wielu pragnie powtórzyć te doznania samodzielnie w domu. Jeśli chciałabyś zrobić kurczaka, przypominającego Kentucky, przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw przypraw, dzięki którym osiągniesz idealny smak. W skład zestawu do panierki a'la Kentucky złożonej z produktów Green Essence wchodzi 9 rodzajów aromatycznych przypraw najwyższej jakości:
- Imbir mielony Green Essence
- Tymianek suszony Green Essence
- Bazylia suszona Green Essence
- Oregano suszone Green Essence
- Sól selerowa do panierki Green Essence
- Sól czosnkowa Green Essence
- Papryka słodka mielona hiszpańska Green Essence
- Pieprz czarny mielony Green Essence
- Musztarda w proszku do sosów i dipów
Gotowy zestaw znajdziesz tu.
11. Panierka naleśnikowa
W naleśnikowej panierce przygotujemy dosłownie wszystko! Ryby, mięso i warzywa idealnie smakują w złotym, chrupiącym cieście naleśnikowym. Do przygotowania panierki naleśnikowej potrzebujesz mąki, jajka i ulubionych przypraw. Należy zwrócić uwagę na proporcję – ciasto naleśnikowe powinno być gęste i nie spływać z panierowanych produktów. Produkty panierowane w takim cieście najlepiej smażyć na głębszym oleju. Ta panierka nie należy do najbardziej dietetycznych, ale jest warta grzechu. Delektują się nią szczególnie najmłodsi. Chrupiące nuggetsy w cieście naleśnikowym są soczyste, delikatne, zachowując idealny, złoty wygląd.
12. Płatki drożdżowe nieaktywne Green Essence
Płatki drożdżowe to drożdże, które nie są aktywne biologicznie, czyli nie mogą fermentować. Taki produkt nie spowoduje nieprzyjemnych dolegliwości jelitowych typu wzdęcia, czy pełność. Są to płatki, które z wyglądu przypominają bułkę tartą o kolorze żółtym. Płatki drożdżowe naturalnie nie zawierają glutenu i laktozy. Mają przyjemny i delikatny posmak sera i orzechów. Płatki drożdżowe nieaktywne Green Essence zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych: witaminy z grupy B, ponadto witaminy A, D, E, K, C, minerały (wapń, fosfor, magnez, cynk, żelazo, sód, potas, chrom, miedź, kobalt, mangan, fluor, jod, selen, błonnik i cenne aminokwasy). Dzięki swoim cennym właściwościom dodają energii i poprawiają samopoczucie, wzmacniają odporność, przywracają prawidłową mikroflorę jelitową, ograniczają nadmierny apetyt (dzięki obecności chromu), a także korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Wybrane produkty wystarczy obtoczyć w jajku, a następnie w płatkach i smażyć, jak w przypadku tradycyjnej bułki tartej.
13. Mąka kokosowa naturalna Green Essence
Mąka kokosowa jest wartościowa i odżywcza. Posiada 40% błonnika, a używana regularnie w codziennej diecie pomoże zaspokoić niedobory w organizmie. Polecana jest dla diety niskowęglowodanowej, wegetariańskiej i wegańskiej. Idealna do panierowania warzyw, ryb, mięs i ich zamienników. Delikatny posmak kokosa sprawdzi się świetnie w towarzystwie nut cytrusowych. Z mąki kokosowej możesz przygotować doskonałą keto panierkę – możesz używać jej samodzielnie lub wymieszać z babką jajowatą Green Essence, która też jest niskowęglowodanowa i doda chrupkości panierowanemu daniu.
14. Panierka z mielonych skórek wieprzowych (pork panko)
To prawdziwe odkrycie i hit w diecie niskowęglowodanowej low carb i keto! Panierkę pork panko możesz przygotować samodzielnie z mielonych wysuszonych skórek wieprzowych z dodatkiem ulubionych przypraw lub skorzystaj z gotowych prażynek ze skórek wieprzowych – wystarczy je rozdrobnić i użyć do panierowania mięsa. To doskonała alternatywa dla bułki tartej i panierki panko. Dania panierowane w skórkach wieprzowych są idealnie chrupiące i sycące.
15. Siemię Lniane Złote Ziarno Green Essence
Ciekawym i zdrowym rozwiązaniem jest zastosowanie jako panierki ziaren siemienia lnianego. Ziarna są delikatnie twarde, co dodaje chrupkości obtoczonemu w nim produktowi, a także ciekawego i egzotycznego wyglądu. Siemię lniane ma mało charakterystyczny i wyczuwalny smak, więc korzystając z tej propozycji panierki należy zadbać o wcześniejsze ulubione przyprawienie panierowanego produktu. Panierka z siemienia lnianego jest lekkostrawna i idealnie sprawdzi się do panierowania kotletów, warzyw, czy naleśników.
16. Konopia łuskane nasiona Green Essence
Nasiona konopi to małe białe ziarna z zielonymi plamkami. Charakteryzują się wysoką zawartością białka roślinnego. Zaliczane są do superfoods za swoje cenne właściwości. Działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko zawału serca, obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają jej ciśnienie. Doskonale poprawiają wygląd skóry, wspierają też leczenie chorób skórnych, takich jak egzema, czy łuszczyca. Idealnie sprawdzą się do panierowania łososia, kurczaka lub wege klopsików. Dla uzyskania delikatniejszego smaku można wymieszać je z mąką migdałową i ulubionymi przyprawami.
17. Panierka z wysuszonych mielonych kani
Doskonała propozycja do panierowania w diecie keto i niskowęglowodanowej! Aby przygotować panierkę wystarczy wysuszyć kanie i zmielić je do uzyskania pożądanej konsystencji, podobnej do bułki tartej. W takiej panierce doskonale smakuje wątróbka i schab.
18. Mąka kukurydziana Green Essence
Mąka kukurydziana powstaje w wyniku mielenia ziaren kukurydzy, która jest popularnym i zdrowym warzywem na świecie. Produkt charakteryzuje się żółtawą barwą, natomiast sam smak mąki jest neutralny. Mąka kukurydziana Green Essence jest produktem bezglutenowym, doskonałym źródłem skrobi, błonnika pokarmowego oraz cennych składników mineralnych i witamin, a dodatkowo jest lekkostrawna. Jest świetnym zamiennikiem tradycyjnej mąki pszennej, a więc idealnie sprawdzi się przy panierowaniu kotletów, mięs, ryb i warzyw.
19. Płatki żytnie Green Essence
To doskonała, zdrowa i sycąca alternatywa dla bułki tartej. Płatki żytnie wytwarza się z ziaren żyta. Charakteryzują się chrupką i niełamliwą konsystencją oraz wyrazistym smakiem i aromatem. Aby przygotować z nich panierkę wystarczy umieścić je w blenderze, dodać ulubione przyprawy i zmielić. Taka panierka jest zdrowa i świetnie wpływa na perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i chroni jelito grube przed nowotworami. Ponadto daje uczucie sytości, zmniejsza apetyt oraz reguluje przemianę materii.
20. Płatki migdałowe Green Essence
Migdały są odżywcze i wysokoenergetyczne. Dzięki sporej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca, obniżają ciśnienie tętnicze, poprawiając krążenie krwi i zapobiegają odkładaniu się w organizmie złego cholesterolu. Płatki z migdałów Green Essence sprawdzą się doskonale jako panierka kotletów warzywnych, mięsnych oraz ryb (pieczony karp w migdałach to doskonała alternatywa smażonego karpia!). Płatki z migdałów nadają panierowanym daniom niesamowicie smakowitego wyglądu oraz delikatnej słodkości.
Jak przygotować panierkę bez jajek?
Jeśli w Twojej diecie nie ma miejsca na jajka i zastanawiasz się czym zastąpić jajka podczas panierowania ulubionych dań i przekąsek, mamy dla Ciebie następujące propozycje.
Panierowanie - Co zamiast jajek?
1. Mleko
Mleko wymieszane z przyprawami doskonale zastąpi jajko i doda delikatnego i soczystego smaku. Do mleka wystarczy dodać ulubione przyprawy. W przypadku panierowania ryb świetnie sprawdzą się suszone zioła.
2. Jogurt naturalny
Jogurt ze względu na swoją konsystencję idealnie sprawdzi się zamiast jajka. Dzięki niemu panierowane produkty będą soczyste i smakowite.
3. Kefir, maślanka, śmietana
Nabiał pozwala skutecznie związać się wszystkim sypkim produktom zastępującym bułkę tartą. Podobnie jak jogurt doda daniom soczystości.
4. Musztarda
Ze względu na swoją konsystencję i wyrazisty smak z powodzeniem możesz zastąpić jajko musztardą. Jej wytrawny i niebanalny smak z pewnością doda daniu wyrazistości.
5. Majonez
To rozwiązanie polecane jest szczególnie do mięs i w diecie ketogenicznej. Ze względu na swoją konsystencję i lepkość majonez będzie idealny zamiast jajka przy panierowaniu.
6. Jabłko lub banan
Zblendowany banan lub starte na drobnych oczkach jabłko będzie idealnym spoiwem podczas panierowania. Ich delikatny posmak słodyczy z pewnością sprawi, że Twoje danie będzie niebanalne!
7. Siemię lniane
Po wcześniejszym namoczeniu w wodzie nasiona powiększają swoją objętość i wytwarza się kisiel. Tak przygotowana mikstura jest idealnie lepka i doskonale sprawdzi się podczas panierowania zamiast jajka.
8. Ziarna konopi
Ziarna konopi podobnie jak siemienia lnianego po namoczeniu wytwarzają kisiel, który jest lepki i świetnie łączy panierkę z panierowanym produktem.
Po przeczytaniu tego artykułu przez długi czas nie zabraknie Ci inspiracji na przygotowanie smakowitej, idealnej panierki!
Koniecznie zobacz nasze filmy z panierowania, w których testujemy TOP 10 panierek Green Essence: