LEKSYKON PRZYPRAW: Anyż Gwiaździsty - orientalny
2020-07-06

Pochodzenie: Wietnam, Chiny, Indie
Wygląd: Ciemnobrązowe, stwardniałe 6-10-ramienne gwiazdki z nasionami
Smak: smak anyżu jest korzenny, intensywny, lekko słodki
Zastosowanie: kuchnia - orientalna, wypieki; kosmetyka - składnik olejków eterycznych i kadzideł, medycyna wschodu - środki wykrztuśne, przeciwbakteryjne, wspomagające trawienie
Anyż Gwiaździsty co to jest?
W zasadzie o nazwie anyż znane i popularnie używane są dwie zupełnie różne przyprawy: anyż gwiaździsty oraz anyż biedrzeniec.
Tutaj opisujemy orientalną, dalekowschodnią odmianę anyżu, czyli anyż gwiaździsty.Bodian Właściwy to nieduże drzewo z rodziny magnoliowatych rosnący na terenach Wietnamu, Chin i Indii. Kwitnie w postaci żółtych kwiatów, owocuje dopiero po sześciu latach, za to owoce rodzi nawet przez 100 lat swojego życia.
Owoce anyżu gwiaździstego - bodiana to 6-10 ramienne zdrewniałe gwiazdki anyżu, to przyprawa dodawana w minimalnych ilościach, ze względu na intensywność smaku i aromatu.
Bodian - zastosowanie w kuchni
Smak anyżu, który jest korzenny, intensywny, lekko słodki determinuje w naszej szerokości geograficznej kulinarne zastosowanie głównie do deserów, wypieków, kompotów a także cukierków i lizaków. Popularne jest stosowanie anyżu w słodkich napojach, a także aromatycznych ciasteczkach, jako dodatek do kawy, gorącej czekolady czy rozgrzewającego cydru i wina. Mimo specyficznego słodkiego smaku anyż gwiazdkowy używany jest na dalekim wschodzie głównie w przepisach na słone dania, również mięsne. Szczególnie dobrze komponuje się z wołowiną, wieprzowiną i kurczakiem. W kuchni azjatyckiej anyżu gwiazdkowego używa się do podbijania aromatu zup i jednogarnkowych dań – przyprawa popularna jest zwłaszcza w Wietnamie oraz Chinach.

KUP w SKLEPIE Anyż mielony

KUP w SKLEPIE Anyż mielony
Alternatywne działanie Anyżu Gwiaździstego
Anyż Gwiaździsty ma silne właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe: przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Jego skład jest bogaty w antyoksydanty, szczególnie kwercetyny, kwas kumarynowy, tymol, anetol, kwas kawowy. Z punktu widzenia pozytywnego wpływu anyżu na zdrowie najważniejszym związkiem chemicznym obecnym w anyżu gwiazdkowym jest jednak kwas szikimowy, stanowiący aż 7% wagi przyprawy.Zawiera też sporo witaminy C, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Największą wartością anyżu gwiaździstego jest jego specyficzny i skomplikowany w budowie chemicznej olejek eteryczny, którego 90 procent stanowi związek fenolowy anetol. Pozostałe związki to limonen, safrol, pinen, p-cymen i cyneol.
Olejek anyżowy - lek na całe zło?
Naukowcy są zdania, że olejek anyżowy może być pomocny w leczeniu wielu dolegliwości ludzkich: może zwalczać wirus opryszczki, pomaga w schorzeniach górnych dróg oddechowych przebiegających z kaszlem lub bólem gardła, przynosi dobre efekty w leczeniu infekcji grzybiczych, wspomaga walkę z kandydozą, niestrawność, rozkurczowe, wiatropędne, pobudzające wydzielanie soków trawiennych i procesy trawieniaStosowanie zdrowotne Anyżu Gwiazdkowego:
Zewnętrznie: nalewka i olejek do nacierania skóry przy skłonnościach do grzybicy, profilaktyka infekcji mykologicznych; odpędzanie owadów i roztoczy.
Olejek i spirytus badianowy doustnie stosowany jest jako środek pobudzający libido u mężczyzn i kobiet.
Przeciwwskazania i ostrożności: może wywoływać alergię. Ze względu na wspomniane wyżej działanie hormonalne dla niektórych osób borykających się z problemami endokrynologicznymi i ginekologicznymi może być niewskazany. Olejek anyżowy nie jest również polecany kobietom w ciąży, matkom karmiącym oraz dzieciom do lat 5.

Pokaż więcej wpisów z
Lipiec 2020