Orzechy - garść zdrowia.

2016-07-08
Orzechy - garść zdrowia. Jakie właściwości zawierają orzechy?

Orzechy arachidowe


Są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega-9. NNKT, przede wszystkim kwasy jednonienasycone przyczyniają się do utrzymania właściwego poziomu cholesterolu cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób ze strony układu krążenia. Witamina E, jako naturalny antyutleniacz spowalnia starzenie się organizmu oraz chroni przed starzeniem się organizmu.

Orzechy włoskie

Są źródłem oleju o idealnej proporcji kwasów tłuszczowych: omega6:omega3 jak 4:1. Ze względu na skład orzechy włoskie wpływają na: obniżenie poziomu złego cholesterolu, poprawiają przemianę materii. W szczególności wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego. Wspomagają koncentrację i pamięć. Są doskonałym źródłem antyoksydantów tj. witaminy E, steroli i związków fenolowych.

Orzechy Nerkowca

Zawierają do 45 procent tłuszczu, który składa się z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych- gównie kwasu oleinowego. W orzechach jest również 17 procent białka oraz około 30 procent cukrów. Bogate są w karoten luteinę, witaminy z grupy B oraz witaminę C. Wpływają pozytywnie m.in. na stan skóry i opóźniają procesy jej starzenia. Składniki mineralne jak cynk , miedź i magnez poprawiają stan włosów i paznokci. Mogą chronić przez cukrzycą typu 2.

Orzechy Laskowe

Zawierają witaminę B1,B2,PP, C, białka, węglowodany i składniki mineralne takie jak żelazo, cynk, potas i miedź. Zawierają również fosfor, który wspomaga pracę mózgu. Zawierają najwięcej ze wszystkich orzechów witaminy E, polecane osobom intensywnie pracującym umysłowo, przemęczonym i osłabionym.

Orzechy brazylijskie
Zawierają dużo tłuszczu. Pozytywnie wpływają na pracę układu sercowo- naczyniowego, regulują ciśnienie krwi, poziom cholesterolu oraz wzmacniają układ odpornościowy. Zawierają witaminę E i bardzo duże ilości selenu. W swoim składzie mają również cynk, dlatego poleca się je po zabiegach operacyjnych i oparzeniach dla regeneracji skóry.

Pistacje

To źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia i fosforu. Zawierają 50-60 procent tłuszczu. Spożywanie pistacji korzystnie wpływa na pracę serca, cerę, włosy, paznokcie i dziąsła. Polecane szczególnie osobom przemęczonym, cierpiącym na anemię. Jedzenie tych orzeszków regularnie sprawia, że poprawia się praca naczyń krwionośnych, reguluje się poziom cukru we krwi co za tym idzie utrzymuje się prawidłowy poziom wagi. Są bogate w witaminę B6 oraz tiaminę. Znajdziemy w niej także inne witaminy z grupy B.

Migdały

40 g migdałów dziennie, to jest około 1/3 kubka, może obniżyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Te orzechy są bogatym źródłem magnezu, potasu, fosforu, wielu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Migdały poprawiają pamięć i koncentrację, obniżają poziom złego cholesterolu tym samym podwyższając poziom dobrego. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy, zawierają cynk, który działa wzmacniająco na włosy i paznokcie. Są źródłem dobrze przyswajalnego białka oraz wapnia. Najlepiej spożywać nieprzetworzone.   

Orzechy pecan

Cechują się tym, że zawierają dużo tłuszczu, bo aż ponad 70 % a mało białka, tylko 9 %. Pecany zawierają w sobie dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, ale także wielonienasyconych. To bogate źródło cynku, tylko 100 g tych orzechów zaspokoi 60 procent dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. W 100 g znajduje się około 700 kcal. 

Orzechy makadamia  

Okrągłe białe z wyglądu przypominające orzechy laskowe. Wyjątkowo tłuste i kaloryczne. Ze względu na obecność jednonienasyconych kwasów tłuszczowych obniżają ryzyko zakrzepicy i choroby wieńcowej.

Orzechy piniowe

Są źródłem cynku i magnezu. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych obniżają poziom cholesterolu. Dobrze sprawdzają się w łagodnych stanach zapalnych, pomagają na suchy kaszel. Kaloryczność orzeszków piniowych:629 kcal/100 g.

Chrup na zdrowie!
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel