Owoce Liofilizowane w słodkich przepisach

2021-04-14
Owoce Liofilizowane w słodkich przepisach

TARTALETKI Z NADZIENIEM CZEKOLADOWYM
Przepis na 10 tarteletek 

Składniki
250 g mąki orkiszowej jasnej 
125 g zimnego masła lub oleju kokosowego Virgin
90 g cukru pudru (lub zmielony ksylitol, erytrytol, cukier brązowy, trzcinowy)
szczypta soli
1 średnie jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo na mus czekoladowy

300 g dowolnej czekolady (np. 100 g białej i 200 g gorzkiej 80%)
300 g śmietanki kremówki 30%
2 łyżki serka mascarpone

do dekoracji: owoce liofilizowane, wiórki kokosowepłatki migdałów

Połączyć w misce mąkę, cukier, sól i masło – posiekać na kawałeczki. Dodać ekstrakt i jajko – wyrobić ciasto, ulepić kulkę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.

Po czasie nastawić piekarnik na 180oC, a ciasto rozwałkować na 3 mm i wylepić foremki, ponakłuwać widelcem. 

Tartaletki wstawić do nagrzanego pieca, piec do zarumienienia ciasta (15-20 minut). Jeżeli chcemy, aby nasze spody były równe to warto wyłożyć na ciasto ziarna grochu lub specjalne kulki ceramiczne. W tym celu na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy obciążenie. Pieczemy najpierw 10 minut, ściągamy obciążenie i dopiekamy spody. 

Po upieczeniu spody  wyciągnąć z foremek i przestudzić na kratce.

Mus Czekoladowy

Czekoladę posiekać na kawałki, śmietankę podgrzać, wsypać czekoladę. Odczekać 2-3 minuty, wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Odstawić do przestudzenia. 

Do letniej masy czekoladowej dodać serek mascarpone, wymieszać i wyłożyć musem tartaletki.

Udekorować owocami i pozostałymi dodatkami.

ZDROWA CZEKOLADA Z OWOCAMI LIOFILIZOWANYMI
przygotować foremki do czekolady np. silikonowe

Składniki

0,5 szklanki oleju kokosowego Virgin
1/4 szklanki kakao w proszku lub karobu
szczypta soli

dodatki do czekolady: owoce liofilizowane, suszone owoce, orzechy, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, itp.

Do garnka przełożyć olej kokosowy i kakao (karob).

Gototować na małym ogniu, mieszając, aby kako nie utworzyło grudek.

Kiedy masa będzie gładka dodać dodatki, które wybraliśmy (owoce liofilizowane warto dodać na sam koniec, kiedy czekolada zostanie rozlana do foremek)

Czekoladową masę wlać do silikonowej formy, można dodatkowo udekorować owocami liofilizowanymi.

Wstawić do zamrażarki i schłodzić około 30 minut.

Przechowywać w lodówce.

RÓŻOWY BISZKOPT 
średnica 24 cm

Składniki

4 jajka
1 szklanka cukru 
0,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki budyniu truskawkowego (może być malinowy)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki liofilizowanych truskawek (lub malin) - całe owoce należy zmielić na pył

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik ustawić na 175oC.

Mąkę, budyń, proszek do pieczenia i owoce liofilizowane wymieszać w misce. Należy przesiać wszystko przez sito, aby produkty nabrały dodatkowego powietrza. 

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, następnie dodawać partiami cukier (połowa szklanki), cały czas ubijając (proces ubijania powinien trwać około 10 minut).

Do żółtek dosypać resztę cukru i ubijać do jego rozpuszczenia. Masa zrobi się gęsta i jasno żółta. 

Do ubitych żółtek nakładać na przemian pianę z białek i wymieszaną mieszankę ze składników suchych. Mieszać delikatnie, do połączenia. 

Masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika na 40-50 minut (bez termoobiegu!).

Po upieczeniu biszkopt upuścić na podłogę (deskę) z wysokości około 40 cm. Wystudzić w formie. 

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2021

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel