PORADY: 5 powodów by codziennie pić herbatę i zioła

2020-05-08
PORADY: 5 powodów by codziennie pić herbatę i zioła

Zdrowotne właściwości herbaty i ziół znane są od tysięcy lat i szeroko wykorzystywane są w medycynie naturalnej i ludowej. Na bazie naturalnych ziołowych ekstraktów roślinnych powstaje wiele leków i suplementów diety, a ich skuteczne działanie w wielu przypadkach ma poparcie w badaniach naukowych najbardziej szanujących się instytutów badawczych.
Przeciwwirusowe i antybakteryjne właściwości herbat ziołowych znały już nasze babcie, które na przeziębienie parzyły napar z lipy, czarnego bzu czy lukrecji. Jak się okazuje nie jest to jakaś tajemna wiedza, a wspomaganie organizmu w walce z infekcjami można zacząć w zaciszu domowym.



W tym wpisie:

 

Dlaczego naprawdę warto pić codziennie herbatę i zioła? Czy mieszanki ziołowe pomagają organizmowi w walce z infekcjami?

Przede wszystkim herbaty to naturalne składniki prosto z natury. Większość ziół i herbat dostępnych jest w sprzedaży, więc zostały dopuszczone do użytku przez konsumentów i stosowane rozsądnie, nie wyrządzą nam krzywdy, a mogą wspomóc nasz organizm i wesprzeć układ odpornościowy w walce z infekcjami.

 

5  powodów dlaczego warto codziennie pić zioła i herbatę

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów świata i chyba każdy posiada w domu jakąś jej odmianę. Jednak w naszym kraju rytuał picia gorących napojów nie jest tak rozpowszechniony i uwarunkowany kulturowo jak w Japonii, Chinach Indiach czy Wielkiej Brytanii. A może warto to zmienić? Przeczytaj 5 powodów, dla których warto zmienić swoje przyzwyczajenia i wprowadzić w swoją codzienność nawyk picia napojów z ziół i herbaty.

1.    Pochodzą z natury

Zioła i herbatki są naturalnym napojem, nie zawierają konserwantów, polepszaczy, sztucznych aromatów ani chemii, która jest wszechobecna w pokarmie i produktach spożywczych. Wiele z nich zawiera naturalne przeciwutleniacze, flawonoidy, garbniki, glikozydy, które występują tylko naturalnie i mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Zioła i herbaty są najlepszą alternatywą dla słodkich syntetycznych napojów gazowanych, pełnych cukru i sztucznych składników, tylko imitujących prawdziwy smak.

2.    Są łatwo dostępne

Właściwie w każdym sklepie spożywczym można kupić najpopularniejsze herbatki ziołowe, takie jak mięta, pokrzywa, lipa czy rumianek. Oczywiście pijąc regularnie napary z ziół warto zadbać o to, by surowiec pochodził ze sprawdzonego źródła i był dobrej jakości, dlatego zachęcamy, żeby kupować zioła w sprawdzonych sklepach zielarskich lub w sklepach internetowych mających w ofercie zioła pochodzące od sprawdzonych dostawców

W Zielonej Esencji zioła i herbatki znajdziesz w naszym sklepie z ziołami

3.    Łatwo je przygotować

Tak naprawdę, by zaparzyć herbatę czy zioła nie potrzeba nic specjalnego – wystarczy bardzo gorąca woda – ale nie wrzątek! w przypadku większości liściastych ziół i herbat wystarczy zalać susz wodą o temperaturze 94oC, a nie wrzącą wodą. Tylko zdrewniałe części roślin, łodyżki, korzenie wymagają sporządzania naparu i gotowania ich przez kilka minut na wolnym ogniu.

Do zaparzenia ulubionej herbatki potrzebujesz więc tylko:

  • ulubionych ziół
  • gorącej wody
  • dzbanka lub kubka
  • talerzyka bądź czegoś, co będzie pełniło rolę pokrywki
  • 3-5 minut cierpliwości, by zioła się zaparzyły

4.    Mają wyjątkowe, niepowtarzalne smaki

Tutaj wiele osób może się nie zgodzić, bo rzeczywiście, nie każdy lubi smak ziół, tym bardziej, że niektóre z nich mają charakterystyczny smak z często wyczuwalną nutką goryczki. Warto jednak spróbować przełamać trudny do przyjęcia smak poprzez dodanie do naparu łyżeczki miodu, plasterka imbiru, cynamonu lub konfitury z malin czy płatków róż. Sposobów na urozmaicenie smaku herbatki ziołowej jest bardzo wiele i ogranicza nas w tym temacie tylko własna wyobraźnia i upodobania smakowe.

5.    Poprawiają nasze samopoczucie.

O właściwościach zdrowotnych poszczególnych ziół i herbat nie trzeba nikogo przekonywać. Jednak sam rytuał parzenia i krótkie chwile relaksu z ulubioną ciepłą i pachnącą herbatką w ciągu dnia to doskonały sposób, by zatrzymać się na moment i zrobić coś tylko dla siebie.

 

Jakie rodzaje herbatek ziołowych stosować by wzmocnić swoją odporność?

Oto kilka najpopularniejszych z nich:

Oczywiście należy zachować ostrożność przy stosowaniu ziół u osób chorujących przewlekle. Przed stosowaniem przez kobiety w ciąży i dzieci powinniśmy zasięgnąć uprzednio porady lekarza, gdyż nie wszystkie zioła można bezpiecznie stosować u tych osób


Zielona esencja przygotowała dwie propozycje zdrowych i aromatycznych herbatek ziołowych.

Jak skomponować wzmacniającą mieszankę na herbatę, by oprócz zbawiennego wpływu na nasz organizm była po prostu smaczna i picie jej było dla nas przyjemnym codziennym rytuałem, chwilową ucieczką od codzienności?

Wypróbuj nasze przepisy, możesz je dowolnie modyfikować dodając lub odrzucając składniki i przyprawy wedle własnego gustu. Niech będzie to baza, która przyczyni się do rozpoczęcia przygody z codziennym zdrowym nawykiem picia ulubionej zdrowej herbaty.

 

Przepis na Herbatkę na Odporność

                                                                                  herbatka-wzmacniajaca-przepis-zielona-esencja-blog

Składniki:



Aby
przygotować mieszankę należy wsypać do czajniczka łyżeczkę ziela czystka, owoce lub kwiaty czarnego bzu, łyżeczkę ulubionej zielonej herbaty, ewentualnie liść mięty, dodać sproszkowany owoc dzikiej róży. Po 5 minutach zaparzania dosłodzić kopiastą łyżką miodu.

 

Przepis na codzienną Herbatkę Mocy

Do przyrządzenia tej herbaty nie potrzebujemy specjalnych ziół – wystarczy ulubiona herbata – zielona, czarna lub owocowa, tutaj całą robotę robią aromatyczne i zdrowe dodatki, które mają energetyzujący wpływ na samopoczucie.

                                              przepis-na-herbatke-mocy-zielona-esencja-blog

Składniki:

  • ulubiona herbata – zielona, czarna, owocowa
  • łyżeczka kurkumy mielonej
  • kilka cienkich plasterków korzenia imbiru lub płaska łyżeczka imbiru sproszkowanego
  • szczypta kardamonu lub cynamonu
  • maleńka szczypta pieprzu Cayenne
  • coś do dosłodzenia: Miód, sok malinowy, konfitura z płatków róży, ksylitol

    Wsypać herbatę do czajniczka lub kubka, dodać przyprawy, zalać gorącą lecz nie wrzącą wodą. Po lekkim przestygnięciu dodać miód lub konfiturę. I to wszystko!







Pokaż więcej wpisów z Maj 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel