PRZEPISY: 12 czerwca Międzynarodowy Dzień Falafel!

2020-06-10
PRZEPISY: 12 czerwca Międzynarodowy Dzień Falafel!


Poniżej znajdziesz smaczne przepisy na:

Falafel smażone na oleju

Falafel pieczone

Sos z tahini



Co to jest falafel?

Falafel jest popularną wegańską potrawą wywodzącą się z krajów arabskich. Potrawę przygotowuje się z ciecierzycy lub fasoli fava. Ojczyzną tego dania jest Egipt, w którym często podawany jest w lokalnych barach i restauracjach.

Samo określenie „falafel” oznacza „pieprz”, natomiast w języku arabskim ma ono kilka znaczeń – przymiotnik nazywający rzeczy puszyste oraz chrupiące; określenie kręconych włosów; nazwa jednego z rodzajów gotowanego ryżu.

Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na falafel z wersji smażonej na oleju oraz w wersji fit – pieczonej.

Falafel smażone na oleju

Składniki  falafele-smazone-na-oleju-zielona-esencja-blog

Przygotowanie

1. Ciecierzycę należy zalać wodą i moczyć przez całą noc (minimum 12 h).

2. Po tym czasie odcedzić cieciorkę i przełożyć do misy blendera (cieciorkę można uprzednio zmielić porcjami, aby nie zapchać blendera)

3. Do cieciorki dodać: cebulę, czosnek, pietruszkę, sodę i przyprawy – zblendować.

4. W przypadku, gdy masa będzie za sucha dolać kilka łyżek wody. Masę odstawić na 1-2 h.

5. Z masy formować kulki, nastawić olej do smażenia i smażyć bezpośrednio w tłuszczu.

6. Odsączyć falafel na ręczniku papierowym.

Falafele można podawać z sałatą, ogórkami, pomidorami oraz z sosem tahini.

Sos z tahini

  • 200 ml jogurtu greckiego

  • 2 łyżki pasty tahini

  • 1 ząbek czosnku

  • szczypta soli

  • do smaku sok z limonki lub cytryny

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Schłodzić w lodówce. Podawać z falafel.

Pieczony falafel

Składniki

  • 400 g gotowanej ciecierzycy (może być z puszki, w zalewie)

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 1/2 małej cebuli

  • 1 łyżka bułki tartej

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 łyżka sezamu

  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej

  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego mielonego

  • ½ łyżeczki soli

ciecierzyca-ceiciorkaPrzygotowanie

1. Cebulę, czosnek, pietruszkę posiekać.

2. Odcedzić ciecierzycę i wsypać do miski blendera. Dodać posiekane warzywa i dosypać przyprawy, oliwę.

3. W przypadku, gdy masa będzie za sucha dodać wodę.

4. Blaszkę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Nastawić piekarnik na 180°C.

5. Z gotowej masy formować kotleciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 30 minut. W połowie pieczenia falafel należy obrócić, aby każda strona nabrała rumianego koloru.

Równie dobrze pieczone falafel można wykonać we frytkownicy beztłuszczowej.

Kotleciki można podawać z sosem z tahini.

Zielona Esencja życzy Smacznego!!






Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel