PRZEPISY: 12 czerwca Międzynarodowy Dzień Falafel!

Poniżej znajdziesz smaczne przepisy na:
Co to jest falafel?
Falafel jest popularną wegańską potrawą wywodzącą się z krajów arabskich. Potrawę przygotowuje się z ciecierzycy lub fasoli fava. Ojczyzną tego dania jest Egipt, w którym często podawany jest w lokalnych barach i restauracjach. Samo określenie „falafel” oznacza „pieprz”, natomiast w języku arabskim ma ono kilka znaczeń – przymiotnik nazywający rzeczy puszyste oraz chrupiące; określenie kręconych włosów; nazwa jednego z rodzajów gotowanego ryżu.
Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na falafel z wersji smażonej na oleju oraz w wersji fit – pieczonej.
Falafel smażone na oleju
Składniki 
-
pół niedużej cebuli
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
2 łyżki posiekanej pietruszki
-
szczypta: mielonej kolendry, mielonego kardamonu, chili, cynamonu
-
1/2 łyżeczki soli
-
olej do smażenia
Przygotowanie
1. Ciecierzycę należy zalać wodą i moczyć przez całą noc (minimum 12 h).
2. Po tym czasie odcedzić cieciorkę i przełożyć do misy blendera (cieciorkę można uprzednio zmielić porcjami, aby nie zapchać blendera)
3. Do cieciorki dodać: cebulę, czosnek, pietruszkę, sodę i przyprawy – zblendować.
4. W przypadku, gdy masa będzie za sucha dolać kilka łyżek wody. Masę odstawić na 1-2 h.
5. Z masy formować kulki, nastawić olej do smażenia i smażyć bezpośrednio w tłuszczu.
6. Odsączyć falafel na ręczniku papierowym.
Falafele można podawać z sałatą, ogórkami, pomidorami oraz z sosem tahini.Sos z tahini
-
200 ml jogurtu greckiego
-
1 ząbek czosnku
-
szczypta soli
-
do smaku sok z limonki lub cytryny
Pieczony falafel
Składniki 
-
400 g gotowanej ciecierzycy (może być z puszki, w zalewie)
-
2 ząbki czosnku
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
1/2 małej cebuli
-
1 łyżka bułki tartej
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 łyżka sezamu
-
1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
Przygotowanie
1. Cebulę, czosnek, pietruszkę posiekać.
2. Odcedzić ciecierzycę i wsypać do miski blendera. Dodać posiekane warzywa i dosypać przyprawy, oliwę.
3. W przypadku, gdy masa będzie za sucha dodać wodę.
4. Blaszkę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Nastawić piekarnik na 180°C.
5. Z gotowej masy formować kotleciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 30 minut. W połowie pieczenia falafel należy obrócić, aby każda strona nabrała rumianego koloru.
Równie dobrze pieczone falafel można wykonać we frytkownicy beztłuszczowej.Kotleciki można podawać z sosem z tahini.
