PRZEPISY: Dzień Dziecka razem z Zieloną Esencją

Zapraszamy do przepisu na:
Zdrowe trufle marchewkowe w białej czekoladzie
Domowe żelki z dodatkiem agar – agar
"Zdrowe trufle marchewkowe w białej czekoladzie"
Składniki
- 100 g marchewki
- 100 g migdałów (można użyć gotowej mąki migdałowej)
- 20 g siemienia lnianego (można użyć zmielonego siemienia lnianego)
- 60 g orzechów włoskich (lub innych, można także użyć zmielonych orzechów)
- 100 g daktyli
Polewa i przyprawy
Posypka
Przygotowanie
1. Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do namoczenia (ok. 10 min), po czym odlewamy wodę (wodę odlać do szklanki).
2. Do blendera wrzucamy i mielimy na mąkę: migdały, siemię lniane i orzechy (lub mieszamy gotowe już mąki).
3. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
4. Łączymy ze sobą powstałą mąkę z daktylami i marchewką, blendujemy na kleistą masę.
5. Z masy formujemy kulki, odkładamy na talerz i odstawiamy do lodówki na pół godziny ( trufle można nadziać na patyczki do cake pops).
6. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Trufle wyciągamy z lodówki i obtaczamy w czekoladzie. Dekorujemy według uznania.
"Domowe żelki z dodatkiem agar – agar"
Składniki
-
200 – 250 ml soku owocowego
-
1 łyżka soku z cytryny
-
1,5 – 2 łyżeczki agar – agar
Przygotowanie
O tym co to jest agar – agar i jak go stosować zapraszamy na inny wpis
"Gofry z mąki bezglutenowej"
Składniki
-
2 szklanki mąki bezglutenowej np. 1 szklanka mąki ryżowej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej i 1/2 szklanki mąki z tapioki
-
2 jajka
-
4 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 łyżka cukru (może być cukier kokosowy, trzcinowy)
-
1 3/4 szklanki mleka (może być mleko roślinne)
-
1/2 szklanki oleju np. kokosowy, awokado lub tradycyjny rzepakowy
-
szczypta soli
Do przystrojenia
Przygotowanie
Odmierzamy mąkę, przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Do miski wbijamy jajka – miksujemy. Do jajek wlewamy mleko, olej, wsypujemy cukier, sól i nasiona laski wanilii.
Cały czas mieszając stopniowo wsypujemy przesianą mąkę – musimy uzyskać jednolitą masę.
Włączamy maszynę do gofrów. Płyty można posmarować tłuszczem, jednak nie ma takiej potrzeby. Porcję ciasta rozprowadzamy równomiernie. Gofry pieczemy aż będą złociste. Studzimy na kratce, wtedy będą chrupiące.
Gofry najlepiej smakują na ciepło.