PRZEPISY: Dzień Dziecka razem z Zieloną Esencją

2020-05-28
PRZEPISY: Dzień Dziecka razem z Zieloną Esencją

Zapraszamy do przepisu na:

Zdrowe trufle marchewkowe w białej czekoladzie

Domowe żelki z dodatkiem agar – agar

Gofry z mąki bezglutenowej


"Zdrowe trufle marchewkowe w białej czekoladzie"

Składniki

Polewa i przyprawy

przyprawa do piernika (ok. 2 łyżeczek, ale najlepiej dodać według własnego smaku)
szczypta soli
biała czekolada (ok. 2 tabliczki)

Posypka

Posypkę możemy użyć dowolną, wszystko zależy od naszej wyobraźni, np. wiórki kokosowe, amarantus ekspandowany, drobno posiekane orzechy. Można zaopatrzyć się w patyczki do cake pops.

Przygotowanie

1. Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do namoczenia (ok. 10 min), po czym odlewamy wodę (wodę odlać do szklanki).

2. Do blendera wrzucamy i mielimy na mąkę: migdały, siemię lniane i orzechy (lub mieszamy gotowe już mąki).

3. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami.

4. Łączymy ze sobą powstałą mąkę z daktylami i marchewką, blendujemy na kleistą masę.

5. Z masy formujemy kulki, odkładamy na talerz i odstawiamy do lodówki na pół godziny ( trufle można nadziać na patyczki do cake pops).

6. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Trufle wyciągamy z lodówki i obtaczamy w czekoladzie. Dekorujemy według uznania.

"Domowe żelki z dodatkiem agar – agar"

Składniki

Przygotowanie

1. Do garnka wlać sok z owoców i cytryny, dodać agar. Mieszać i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować.

2. Gotową masę przelewamy do foremki. Zastygnięcie żelek trwa do 30 min.

O tym co to jest agar – agar i jak go stosować zapraszamy TUTAJ.

"Gofry z mąki bezglutenowej"

Składniki

Do przystrojenia

Świeże owoce, posypka orzechowa, suszone owoce, żelka z owoców, bita śmietana, syrop klonowy, syrop z agawy, syrop daktylowy, miód.

Przygotowanie

Odmierzamy mąkę, przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Do miski wbijamy jajka – miksujemy. Do jajek wlewamy mleko, olej, wsypujemy cukier, sól i nasiona laski wanilii.
Cały czas mieszając stopniowo wsypujemy przesianą mąkę – musimy uzyskać jednolitą masę.

Włączamy maszynę do gofrów. Płyty można posmarować tłuszczem, jednak nie ma takiej potrzeby. Porcję ciasta rozprowadzamy równomiernie. Gofry pieczemy aż będą złociste. Studzimy na kratce, wtedy będą chrupiące.

Gofry najlepiej smakują na ciepło.

Zielona Esencja życzy udanej zabawy! SMACZNEGO!






Pokaż więcej wpisów z Maj 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel