Walentynkowe przepisy na szybki deser

2021-01-30
Walentynkowe przepisy na szybki deser

 

14 lutego to święto zakochanych.

Tego dnia warto wspólnie ze swoim wybrankiem lub wybranką przygotować smaczne desery, które umilą Wam czas.

Oto 3 propozycja na łatwe słodkości, które nie wymagają wielkiego nakładu pracy, ale za to przyniosą Wam niezwykłe doznania smakowe. 

 

 

 
 

Praliny Fit

Co potrzebne: forma silikonowa

Składniki

100 g czekolady gorzkiej, jak najlepszej jakości

pasta (masło) orzechowe lub inne np. migdałowe, z nerkowców

dodatkowo: orzechy, migdały, owoce liofilizowane.

Wodę w garnku zagotować. Czekoladę posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Foremkę silikonową napełnić czekoladą do połowy wysokości. Wstawić do lodówki na około 15 minut.

Wyciągnąć z lodówki formę silikonową i nałożyć po pół łyżeczki masła orzechowego, po czym pastę zalać resztą czekolady. 

Czekoladki posypać orzechami, migdałami lub owocami liofilizowanymi. Wstawić do lodówki na kolejne 15 minut.

Cieszyć się smakiem!

Lava cake -  czyli ciastko z płynnym środkiem

Co potrzebne: kokilki o średnicy 8 cm

Składniki

2 jajka rozm. L
40 g ksylitolu
100 g czekolady gorzkiej, minimum 75%
1 łyżka oleju kokosowego (do czekolady)
25 g mąki orkiszowej (można dodać mąkę z orzechów, wtedy uzyskamy ciastko bezglutenowe)
40 g oleju kokosowego do ciasta (można dodać masło)
szczypta soli himalajskiej

dodatkowo: lody waniliowe, orzechowe, truskawki, borówki

Zagotować wodę w garnku, przygotować miseczkę do czekolady (najlepsza miseczka metalowa, pamiętajmy aby nie było w niej ani grama wody).

Czekoladę pokroić na drobne kawałeczki, przesypać do miseczki, dodać olej kokosowy i rozpuścić nad gotującą się wodą.

Piekarnik ustawić na 200°C, termoobieg.  Masło rozpuścić, a kokilki wysmarować masłem.

Jajka ubić ze szczyptą soli i ksylitolem, ubijać do 10 minut.

Do ubitych jajek dodać rozpuszczoną czekoladę, pomału cieniutkim strużkiem. 

Na koniec dodać mąkę i masło. Wymieszać delikatnie.

Masę przełożyć do kokilek i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 5-6 minut.

Lave cake lekko podrośnie, brzegi będą podpieczone. Na wierzchu powinna powstać upieczona skórka ciasta. Jeżeli delikatnie potrząśniemy kokilka zauważymy, że środek jest płynny, to znać że ciastko jest gotowe do spożycia. 

Podawać na ciepło z gałką lodów i owocami.

Deser Chia z malinami

Składniki

6 łyżek stołowych nasion chia

400 ml mleka kokosowego

200 g malin

słodzik do smaku lub aromat Funky Flavors

Do miseczki przelać mleko kokosowego, dodać nasiona chia, dodać słodzidło lub kilka kropel aromatu Funky Flavors.

Wymieszać i odstawić do lodówki na 6 godzin.

W tym czasie mleczko kokosowe powinno połączyć się z nasionami chia tworząc żelową masę.

Po czasie masę przełożyć do pucharków. 

Maliny rozgnieść widelcem i nałożyć na masę z mleczka kokosowego. Udekorować wedle własnego pomysłu.

 Zielona Esencja życzy Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2021

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixelpixel