Wanilia - coś więcej niż przyprawa

2019-03-20
Wanilia - coś więcej niż przyprawa
Jest niezwykle silnym przeciwutleniaczem, który pomaga usunąć wolne rodniki z organizmu. Równoważy poziom cholesterolu, a ostatnie badania wykazały, że hamuje łaknienie i pobudza metabolizm. Wanilia to nie tylko przypawa dodawana do deserów, ale także roślina lecznicza o wysokich walorach zdrowotnych.
Wiele osób na myśl o wanilii, jest w stanie przywołać jej zapach w pamięci. Jest tak niezwykle intensywny, ciepły, słodki z nutką karmelu. Aromat, którego nie da się pomylić z niczym innym. Niektórzy powiedzą, że ten zapach jest tak słodki, że aż mdły; inni mogliby upajać się nim całe dnie.

Wanilia płaskolistna występuje w stanie dzikim w lasach tropikalnych w Ameryce Południowej i Środkowej. Jej pędy wiją się wokół drzew, które stanowią jej naturalną podporę. Z pnączy opadają podłużne strąki, które kształtem przypominają fasolkę szparagową, a obok nich, wyrastają piękne kwiaty, które swoim aromatem zwabiają lokalne pszczoły. Strąki z nasionami zbiera się tuż przed całkowitym dojrzeniem i poddaje procesowi suszenia. Otrzymane w ten sposób tzw. laski wanilii zawierają dużą ilość drobnych czarnych nasion. To właśnie z nich otrzymuje się ekstrakty, pasty, a także proszek. Wanilia jest pożądaną przyprawą, którą szeroko uprawia się na różnych kontynentach, a jej największym producentem jest Madagaskar.

Aromaterapia i nie tylko

Choć wanilia jest znana na całym świecie jako popularna przyprawa do deserów, jej zastosowanie jest o wiele większe. Przede wszystkim wanilia jest rośliną leczniczą, która wyróżnia się wieloma właściwościami zdrowotnymi.

  • To świetny przeciwutleniacz, który pomaga oczyścić organizm z wolnych rodników, zmniejszając tym samym ryzyko pojawienia się przewlekłych chorób zapalnych (choroby serca, cukrzyca). Badania także dowodzą, że wanilia pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zapobiega stanom zapalnym w tętnicach i hamuje tworzenie się skrzepów krwi. Roślina bogata jest w magnez i potas, które pomagają w regulacji ciśnienia krwi i poziomu cukru.

  • Ma działanie przeciwzapalne, a także cechuje się działaniem uspokajającym, które łagodzi stany zapalne i alergie. Właściwości przeciwbólowe łagodzą gorączkę i objawy przeziębienia, a także pomagają w łagodzeniu powszechnych bólów, takich jak ból gardła czy głowy.

  • Przeciwutleniające i antybakteryjne właściwości waniliny mogą uchronić organizm przed bakteriami, pleśnią i drożdżami. Wanilina zmniejsza stres oksydacyjny wywołany przez wolne rodniki.

  • Badania wykazały, że aromat wanilii pomaga w łagodzeniu stresu neurologicznego, a właściwości przeciwutleniające zapobiegają uszkodzeniom nerwowym. Kojący aromat wanilii wywiera działanie uspokajające na mózg, który pomaga osobom cierpiącym na łagodne zaburzenia snu i bezsenności.

  • Wanilia wspomaga proces odchudzania. Ma właściwości tłumiące łaknienie, które pomagają zmniejszyć głód i pomagają w osiągnięciu celu odchudzania.

  • Wanilia jest afrodyzjakiem. Jej silny aromat pobudza wydzielanie hormonów, które odpowiadają za dobre samopoczucie. Poza tym zwiększa libido. Wanilia stymuluje wydzielanie estrogenu, co pomaga w regulowaniu miesiączki i łagodzi objawy podobne do PMS, takie jak ból, skurcze, wzdęcia, zmęczenie, wahania nastroju i depresja.

Wanilia w różnych formach

Wanilia jest jedną z najdroższych przypraw świata, dlatego warto wiedzieć, że dobrej jakości surowiec nie będzie tani. W sklepach możemy dostać wanilię pod postacią proszku (mielona), pasty, ekstraktu i tzw. laski. Powszechnym produktem stał się cukier waniliowy o niezwykle intensywnym zapachu, który występuje w większości przepisów na ciasta. Warto jednak wiedzieć, że często spotyka się podróbki, które można spotkać pod nazwą cukier wanilinowy. To chemiczna podróbka, która w swoim składzie posiada wanilinę lub etylowanilinę.

Ekstrakt z wanilii - uzyskuje się poprzez moczenie ziaren wanilii w alkoholu (do kilku miesięcy). Przejrzysty, ciemny płyn o bogatym aromacie idealnie nadaje się do aromatyzowania ciast, ale także do wytrawnych dań z białego mięsa.

Pasta waniliowa - ma konsystencję gęstego skoncentrowanego syropu, w skład którego wchodzą ziarna z laski wanilii (niekiedy z domieszką ekstraktu). Do pasty dodaje się także środek zagęszczający np. gumę tragakantową. Można ją dodawać do wypieków, mas, deserów, sosów.

Mielona wanilia - laski wanilii mielone na proszek. Sproszkowana wanilia jest sucha, przypomina wiórki drewna, jej zapach nie jest tak intensywny, jak ekstrakty. Dodaje się ją do ciast, kawy, herbaty. W niewielkich ilościach można ją stosować do dań wytrawnych.

Wanilia w laskach - wanilia w laskach jest bardziej aromatyczna niż proszek, ekstrakt, pasta. Dobrej jakości laska wanilii powinna być ciemna, mięsista, wilgotna i długa (krótkie kieszonki są mniej wartościową odmianą). Na laskach mogą występować kryształki waniliny, która przypomina pleśń. Jest to zjawisko naturalne.

Wanilia zdecydowanie powinna pojawić się w codziennym jadłospisie. Pomijając jej walory aromatyczne, ma także wiele do zaoferowania pod względem zdrowotnym. Warto dodawać ją do koktajli, zdrowych puddingów, jogurtów naturalnych czy owocowych przekąsek.
Pokaż więcej wpisów z Marzec 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel