Zdrowe wielkanocne wypieki - 5 prostych przepisów

2021-03-01
Zdrowe wielkanocne wypieki - 5 prostych przepisów

 

Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami, dlatego też przygotowałam dla Was drodzy czytelnicy 3 super szybkie przepisy na zdrowe wypieki wielkanocne.

 

 

UNIWERSALNY SPÓD KOKOSOWY Z MĄKI KOKOSOWEJ

1 tarta lub 12 babeczek (w zależności od foremki jaką posiadamy)
W naszym sklepie znajdziesz ciekawe propozycje silikonowych foremek, dostępne TUTAJ

Składniki

4 jajka od szczęśliwej kurki
5-7 łyżek mąki kokosowej
1 łyżka oleju kokosowego virgin (zapachowy)
1 łyżka ksylitolu (miodu, syropu z agawy)

Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać do uzyskania gładkiej, gęstej i lepkiej konsystencji. Można użyć malaksera, blendera. Ciasto nie może się kruszyć, ponieważ po upieczeniu będzie za suche.

Foremkę wysmarować olejem kokosowym, wyłożyć ciasto na grubość 5 mm. Piec w 180°C przez ok 15 minut (do zarumienienia brzegów). Wystudzić. Tak powstały spód tarty (korpusy babeczek) można wykorzystać pod różne nadzienia.

Zachęcam do skorzystania z naszych nowości: aromatów Funky Flavors. To świetny i aromatyczny dodatek do mas! Aromaty są bez dodatku cukru i tłuszczu. Posiadamy aromaty słodzone, dzięki którym nie musisz używać dodatków słodzących, słodzików. Wystarczy kilka kropli i słodycz gwarantowana! W ofercie znajdują się także aromaty niesłodzone. Pamiętaj! Wystarczy kilka kropli!

MASA BUDYNIOWA Z MĄKI KASZTANOWEJ

250 ml mleka kokosowego
40 g mąki kasztanowej
1 laska wanilii
2 łyżeczki ksylitolu
1 żółtko

Odlać 50 ml mleka do miseczki, resztę przelać do garnuszka. Do 50 ml płynu dodać żółtko, ziarenka wanilii, ksylitol, na końcu wsypać stopniowo mąkę, cały czas mieszając trzepaczką. 

200 ml mleka zagotować, po tym odstawić z gazu i wlać miksturę budyniową. Cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Przestudzić. Po czasie wypełnić budyniem upieczony spód. Udekorować świeżymi lub suszonymi owocami, orzechami.

MASA DAKTYLOWA – KARMEL DAKTYLOWY

200 g suszonych daktyli
50 g masła orzechowego (może być migdałowe, z nerkowców)
opcjonalnie aromat Funky Flavors

Daktyle zalać gorącą wodą (do pokrycia), odstawić do namoczenia na 30 minut. Po czasie odlać wodę do garnuszka, a daktyle zblendować. Dodać do nich masło orzechowe, blendować. Jeżeli masa wyjdzie za rzadka można wspomóc się mąką kokosową (doskonale zagęszcza), jeżeli będzie za gęsta dodać wody z daktyli. Na koniec można doprawić przyprawami np. cynamonem, kardamonem. Można dodać soli himalajskiej, aromat Funky Flavors.

MINI SERNICZKI Z NERKOWCÓW

12 sztuk babeczek

Składniki

400 g orzechów nerkowca
2 laski wanilii lub aromat waniliowy
6 łyżek miodu (lub ksylitol, aromaty słodkie)
6 łyżek oleju kokosowego virgin
6 łyżek mleka kokosowego
ciasteczka digestive
opcjonalnie aromat Funky Flavors

Nerkowce zalać wodą do namoczenia (najlepiej na 24h). Ciastka zmielić, dodać 4 łyżki oleju kokosowego, wymieszać. Wylepić dno foremek. Wstawić do lodówki.

Nerkowce odcedzić. Zmiksować blenderem, dodać miód (lub inne słodzidło, aromaty należy dodawać ostrożnie, są bardzo słodkie!), pozostały olej, mleko kokosowe i wanilię. Całość miksować na kremową masę.

Aksamitną masę wyłożyć na przygotowane dno ciasteczkowe i schłodzić w lodówce do 2h.

Przed podaniem udekorować polewą, owocami, orzechami, pastą orzechową lub sosem bez cukru, dostępnym w naszym sklepie internetowym.

BABKA BEZGLUTENOWA

Foremka keksówka: długość 25 - 27 cm

Składniki

3 jajka od szczęśliwej kurki – temperatura pokojowa
45 g mąki kokosowej
80 g mąki ryżowej
30 g skrobi ziemniaczanej (kukurydzianej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy)
125 ml oleju rzepakowego (może być inny olej) - temperatura pokojowa
150 g ksylitolu (cukru)
skórka starta z jednej cytryny
sok wyciśnięty z jednej cytryny

Wymieszać w misce mąki, skrobię, proszek do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z ksylitolem. Do mieszanki mąk dodać skórkę, sok z cytryny, kogel-mogel z żółtka i olej. Zmiksować mikserem na najwyższych obrotach na gładką masę.

Białka ubić ze szczyptą soli, po czym delikatnymi ruchami wmieszać pianę do masy z mąki. Gotowe ciasto przełożyć do formy. Piec około 45 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. 

Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat, odczekać do przestygnięcia, wyłożyć na kratkę, pozostawić do ostygnięcia. 

Jeżeli używasz blaszkę metalową należy ją natłuścić, w przypadku silikonowych foremek ten proces pomijamy. 

Wesołego Jajka życzy Zielona Esencja

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixelpixel