Żywność przyszłości – 10 właściwości produktów liofilizowanych

2021-04-12
Żywność przyszłości – 10  właściwości produktów liofilizowanych

 

Liofilizowana żywność stała się hitem i to nie tylko wśród osób zwracających uwagę na to, czy jedzą zdrowo. Liofilizaty są dodatkiem do coraz większej ilości produktów spożywczych – słodyczy, kaszek dla dzieci, płatków, granoli, dań błyskawicznych, a także stanowią pełne posiłki w dietach nie tylko dla kosmonautów!

 

Liofilizacja – czyli co kryje się za ta dziwną i obco brzmiącą nazwą?

 

Liofilizacja potocznie z angielskiego  nazywana jest suszeniem mrozem (freeze drying) i jest to bardzo trafne określenie. Istotą procesu liofilizacji jest pozbawianie produktów wody z ich składu.

 

Procesy liofilizacji

 

Pierwszym etapem liofilizacji  jest szybkie mrożenie w bardzo niskiej temperaturze. Najczęściej odbywa się to w specjalnej suszarce mrożącej. Pożądana temperatura to -40 stopni C – dlatego trudno uzyskać efekt liofilizacji zwykłym mrożeniem w domu - nie każdy zamrażalnik ma taką moc. Mrożenie w bardzo niskiej temperaturze to kluczowy etap liofilizacji, do tego istotne jest, by odbywało się to tak szybko, by nie wytworzyły się duże kryształki lodu.

 

Kolejnym etapem procesu liofilizacji jest poddawanie zmrożonych porcji tzw. suszeniu sublimacyjnemu, które polega na łączeniu dwóch procesów – jednoczesnym obniżaniu ciśnienia w warunkach próżniowych w połączeniu z falą ciepła. Na tym etapie  pozbawia się produkty aż 95% ilości wody. Ten proces trwa dość długo, bo w zależności od rodzaju produktu i jego struktury może  trwać on nawet do dwóch dni. Odseparowana wilgoć z produktów poddanych liofilizacji nie skrapla się, tylko jest kondensowana w stanie lotnym  w postaci pary.

 

Ostatnim etapem liofilizacji jest tzw. suszenie wtórne, które finalnie pozwala pozbyć się pozostałych zamrożonych cząsteczek wody z produktu. Odbywa się to w wyższej temperaturze niż pierwotne suszenie, a finalnie w produkcie pozostaje zalewie 1-4% oryginalnej wilgotności. Na sam koniec produkty poddawane są działaniu azotu, a następnie zamykany próżniowo w szczelnych opakowaniach – najczęściej w specjalnej folii metalizowanej folii lub nawet w puszkach.

 

 

Jakie są cechy żywności liofilizowanej?

 

Produkty liofilizowane mają wiele przydatnych i cennych właściwości, nie bez powodu nazywane są „żywnością przyszłości”. Kiedyś dostępne tylko dla astronautów i pracowników NASA, potem spopularyzowane dzięki kawie rozpuszczalnej „Nesce”, dziś dostępne w wielu sklepach ze zdrową żywnością i w internecie.

 

Najbardziej popularne w sprzedaży i tym samym łatwo dostępne są liofilizowane owoce, głównie truskawki, maliny, borówki, wiśnie czy kiwi, ale także warzywa liofilizowane, grzyby, mięso, a nawet całe posiłki jak np. makarony z sosami, zupy czy napoje w proszku.

 


Najważniejszych 10 cech żywności liofilizowanej:

  1. Liofilizowana żywność nie psuje się.

Właściwie szczelnie przechowywana żywność umożliwia długi czas przechowywania pokarmu liofilizowanego poza bez ryzyka zepsucia. Pozbawienie wody uniemożliwia przetrwanie bakteriom rozkładającym żywność. Wody potrzebują również enzymy naturalnie utleniające produkty spożywcze i powodujące ich rozkład, dlatego liofilizaty zachowują swój kolor i aromat, ale nie pleśnieją ani nie psują się.

 

2.      Liofilizowana żywność zachowuje swój oryginalny, naturalny smak, aromat i kolor.

LiofLiofilizowane owoce i warzywa mają niezmieniony kształt i formę w porównaniu z tradycyjnym suszeniem, dzięki temu nadają potrawom apetyczny wygląd i zapach.

 

3.       Liofilizaty są lekkie, mają mniejszą objętość.

Produkty liofilizowane są o wiele lżejsze, ponieważ są pozbawione zawartości wody, która waży najwięcej, są specjalnie suszone, dlatego są lekkie,suche  - wspaniale sprawdzają się na ekstremalnych wyprawach survivalowych czy w podróżach.

 

4.       Doskonale wchłaniają płyny, wodę, mleko, soki.

Dzięki połączeniu liofilizatów z cieczą można uzyskać pyszne niemal świeże owoce czy warzywa, które stają się z powrotem miękkie i aromatyczne – odzyskują swój naturalny smak.

 

5.       Liofilizowane warzywa i owoce zachowują naturalnie występujące witaminy.

Liofilizowane produkty zachowują pełną gamę zawartych w nich witamin i minerałów, gdyż nie są poddawane działaniu wysokiej temperatury ani innej obróbce cieplnej.

 

6.       Liofilizaty zachowują większość wartości odżywczych i cennych składników – nie tracą wartości.

Substancje biologicznie aktywne, takie jak polifenole, tłuszcze, białka, węglowodany zastają zachowane , dlatego też produkty liofilizowane są cennym źródłem składników odżywczych i pierwiastków. Dzięki temu mogą być nawet bazą wartościowej i dobrze zbilansowanej diety.

 

7.     Liofilizacja to doskonały sposób konserwacji żywności – bez użycia konserwantów.

Okres przechowywania produktów liofilizowanych może wynosić nawet wiele lat. Właśnie ze względu na pozbawienie ich przeważającej większości wody, co uniemożliwia przetrwanie bakteriom rozkładającym żywność oraz enzymów naturalnie utleniających produkty organiczne i powodujących ich rozkład.

 

9.       Liofilizaty są zdrowe i odpowiednie przy specjalistycznym żywieniu

Warzywa i owoce liofilizowane są doskonałymi produktami spożywczymi dla osób przebywających na różnorodnych dietach i zwracających uwagę na zdrowe odżywienie. Są świetnym wyjściem dla alergików, który często cierpią z powodu konserwantów zawartych w żywności

 

10.   Produkty liofilizowane wyglądają apetycznie i świeżo.

Liofilizaty zachowują swoje wartości odżywcze oraz smak i kolor – pod wpływem wilgoci niemal odzyskują swoją pierwotną formę.

Liofilizowane owoce są również pyszne na sucho – jako przekąska czy dodatek do deserów, ciast i wielu innych.

 

 

Zielona Esencja idzie za potrzebami swoich klientów, dlatego wprowadziliśmy gamę owoców liofilizowanych sygnowanych naszą marką własną. Dzięki temu mamy kontrolę nad jakością sprzedawanych przez nas produktów i możemy dzielić się z klientami tym, co najlepsze.

W naszej ofercie znajdziecie m.in. truskawkę liofilizowaną, maliny liofilizowane, borówkę liofilizowaną, a także jeżynę, aronię, śliwkę węgierkę.

Żywność liofilizowana jest wrażliwa na wilgoć, dlatego produkty te muszą być przechowywane w suchych warunkach, by nadawały się do spożycia i zachowały swoje właściwości, dlatego tak ważne jest ich pakowanie.

Naszą linię produktów liofilizowanych pakujemy z trwałe, szczelne i estetyczne opakowania, które gwarantują zachowanie świeżości i trwałość. Do tego są w odpowiednich pojemnościach i przystępnych cenach.

Przekonani?

Jeśli nie, to musicie spróbować. Aby Was zachęcić do włączenia do swojej diety owoców liofilizowanych przygotowaliśmy wpis z przepisami na pyszne i zdrowe łakocie właśnie przy użyciu owoców liofilizowanych. Wyglądają wspaniale, a jak smakują! Spróbujcie sami.

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2021

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixelpixel