Blog

Strączki w Natarciu: Proste i zdrowe przepisy na potrawy ze strączków cz.1
We współczesnych czasach jemy zbyt mało białka pochodzenia roślinnego, a jego bogatwo odnaleźć można przede wszystkim w roślinach strączkowych.
Nasiona warzyw strączkowych są bardzo cennym źródłem białka roślinnego. Strączki doskonale zastępują mięso w diecie nie tylko wegetariańskiej. Zobacz pierwszy artykuł z przepisami na pyszne i zdrowe potrawy na bazie strączków. Uważaj - możesz zmienić swoje życie!:)
Czytaj więcej
Zarodki pszenne - cenne źródło witamin i minerałów
Każdy z nas zna ziarno pszenicy, jednak nie każdy wie, że takie małe ziarenko kryje w sobie maleńką część, która pozyskiwana jest w procesie produkcji białej mąki. Jest źródłem wielu witamin i aż 21 minerałów! Bogate w błonnik i białko roślinne. O czym mowa? Zapraszamy do artykułu.
Czytaj więcej
Wege Wigilia nie musi być nudna! Przepisy na tradycyjne świąteczne potrawy w wersji bez mięsa
Kto powiedział, że Święta WEGE smakują gorzej niż tradycyjne? Wystarczy poznać patenty na tradycyjne potrawy świąteczne, zastosować sprawdzone i pyszne przepisy, a nawet śledzika pod pierzynką uda się zrobić w wersji wege. Przeczytaj nasz wpis i dowiedz się jakimi składnikami zastąpić wiele produktów pochodzenia odzwierzęcego. Nie tylko dla ortodoksyjnych wegetarian - warto spróbować czegoś innego!
Czytaj więcej
LEKSYKON PRZYPRAW: Pieprzyk i jego naturalne bogactwo - Kolendra
Kolendra jest rośliną jednoroczną, która posiada szerokie zastosowanie. Jej bogactwo w minerały i witaminy, a także wartościowe substancje to doskonały pretekst na to, aby sięgać po nią każdego dnia. Każda część rośliny jest praktycznie wykorzystywana. Poznaj najważniejsze właściwości kolendry.
Czytaj więcej
PRZEPISY: Wspólne pieczenie z dziećmi - Ciasteczka dla Świętego Mikołaja
Dnia 6 grudnia obchodzimy Mikołajki, to dzień kiedy każde dziecko wyczekuje prezentu od świętego Mikołaja, który według tradycji zostawia upominki w bucie lub pod poduszką. Warto zadbać o to, aby maluchom nie kojarzył się Mikołaj tylko z prezentami, ale również z samym przygotowaniem do tego dnia. Oto propozycja na to, jak przygotować poczęstunek dla świętego Mikołaja i jego reniferów. Zapraszamy!
Czytaj więcej
PRZEPISY: Piernik staropolski - długo dojrzewająca rozkosz bez cukru
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a więc pora na… wypieki! Tak, to jest ten czas, kiedy w końcu możemy zabrać się za pieczenie naszych ulubionych, wyczekiwanych cały rok pierników i pierniczków. Zapraszamy do zapoznania się z FIT przepisem na Piernik staropolski, który zdobył nasze podniebienia swoim długim dojrzewaniem.
Czytaj więcej
PORADY: Dlaczego warto jeść makarony strączkowe?
Kto z nas nie lubi makaronu? Produkt, który jest szybki w przygotowaniu, można go zjadać o każdej porze i w każdej wersji, na słodko i na wytrawnie. Uwielbiany przez dorosłych i dzieci gości na naszych stołach praktycznie codziennie. Od pewnego czasu można zauważyć w sklepach większy wybór makaronów, który podzielić można ze względu na kształt i skład. Każda osoba dobierze dla siebie kluski, z których wyczaruje przeróżne, smaczne potrawy.
Czytaj więcej
PRZEPISY: 16.10. Światowy Dzień Chleba
W październiku swój dzień świętuje chleb. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was 3 szybkie przepisy na pieczywo, które pomimo braku mąki, drożdży i zakwasu smakuje wyśmienicie i oryginalnie. Zapraszamy do lektury!
Czytaj więcej
Gorczyca - podstawa musztardy i leczniczy środek na wiele dolegliwości
Gorczyca znana jest od tysięcy lat, dzis głównie kojarzona jako składnik musztardy. W XVII wieku gorczyca była wykorzystywana jako środek rozgrzewający i wspomagający leczenie przeziębienia. W kuchni gorczyca używana jest jako główny składnik mieszanek przypraw, wykorzystywana jako naturalny konserwant. Jest niezbędnym dodatkiem do pieczonych mięs, wędlin, konserw rybnych, jednak mało kto wie ile właściwości zdrowotnych posiadają te niepozorne małe kuleczki.
Czytaj więcej
LEKSYKON PRZYPRAW: Kardamon, królowa przypraw i afrodyzjak
Kardamon, obok wanili i szafranu jest najdroższą przyprawą świata. Jej piękny aromat i lekko pikantny, cytrusowy smak przypadnie do gustu wielbicielom korzennych przypraw. Dlaczego nasiona kardamonu są cenne? Jakie właściwości odżywcze i zdrowotne posiada królowa przypraw? O tym dowiesz się w artykule. Zapraszamy.
Czytaj więcej
PRZEPISY: Oryginalny kurczak ala KFC i jego wegetariańska odmiana
Przepis na chrupiącą panierkę do kurczaka ala KFC, który z powodzeniem można wykorzystać do zamienników mięsa takich jak kotlety sojowe, tofu czy sejtan. Opisujemy jak w 4 prostych krokach zrobić Kurczaka z KFC i jakich składników potrzebujesz. Spróbuj nazej wersji panierki i przekonaj się, że z powodzenim możesz ją łatwo przygotować samodzielnie w domu.
Czytaj więcej
PRZEPISY: 10 października Światowy Dzień Owsianki
Kto z nas nie lubi zjeść smacznego śniadania, aby móc z pełną energią rozpocząć dzień. Jednym z polecanych produktów, które zaspokoją poranny, wilczy apetyt są płatki owsiane. Oto 7 propozycji na śniadanie, z których możesz skorzystać. Codziennie nowy składnik, codziennie inny smak i wartości odżywcze. Zapraszamy do lektury.
Czytaj więcej
PORADY: 1 Października Światowy Dzień Wegetarian
1 października to Światowy Dzień Wegetarianizmu i Wegetarian, dlatego obchodząc to święto chcemy przybliżyć Wam styl życia i żywienia, jakim kierują się osoby, które wyliminowały ze swojej diety mięso. Jakie są rodzaje diet bezmięsnych, jak komponować zdrowe posiłki wegetariańskie i jakie są korzyści ze stosowania diet bezmięsnej? Przeczytaj na naszym BLOGU.
Czytaj więcej
PRZEPISY: 29 września - Międzynarodowy Dzień Kawy
Tak, to ten dzień, kiedy świętują wszyscy miłośnicy kawy! To świetna okazja, aby wypić kawę w pięknym i spokojnym otoczeniu, wspólnie z przyjaciółmi, rodziną, czy kolegami z pracy. W artykule znajdziesz przepisy na zdrowsza wersję tego pobudzającego napoju oraz zamienniki kawy. Zapraszamy do lektury.
Czytaj więcej
LEKSYKON PRZYPRAW: Gałka muszkatołowa - korzenna, aromatyczna i ...halucynogenna
Gałka muszkatołowa najpopularniejsza i najstarsza z przypraw używanych na świecie, bardzo znana ze swojego pozytywnego wpływu na trawienie, ma również tę ciemną stronę - spożywana w zbyt dużych ilościach może mieć działanie halucynogenne i trujące. Czy jednak warto rezygnować z używania tej cennej pachnącej przyprawy w naszej kuchni? Na pewno nie! Przeczytaj więcej o gałce muszkatołowej na naszym blogu w Leksykonie Przypraw.
Czytaj więcej
pixelpixelpixel