Warzywa i owoce LIO

ilość znalezionych towarów: 8

Co to jest liofilizacja i jak wpływa na jakość produktów?

Liofilizacja jest procesem polegającym na bezpośrednim usunięciu wody z uprzednio zamrożonego produktu, przy jednoczesnym pominięciu stanu ciekłego. Podczas gdy standardowe suszenie przeprowadzane jest przy użyciu wysokiej temperatury niszczącej znaczną część wartości odżywczej produktu, zastosowanie liofilizacji pomaga zachować większość witamin, składników mineralnych, enzymów, itp. zawartych w świeżym produkcie. Produkty liofilizowane mają także zbliżony kolor, kształt oraz smak do produktu świeżego.

Obecnie, liofilizacja jest jedną z najlepszych metod konserwowania żywności, która nie wymaga dodawania żadnych sztucznych składników. Gotowy wyrób posiada jedynie od 1 do 2% wody co sprawia, że jest bardzo lekki i doskonale sprawdzi się jako przekąska np. w podróży.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel