Ciecierzyca

ilość znalezionych towarów: 2

Ciecierzyca to roślina strączkowa, która jest bardzo bogata pod względem zawartości składników odżywczych. Dla wegetarian to bardzo dobre źródło białka. Oprócz białka zawiera także błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne aminokwasy, a także fosfor, witaminę B9, żelazo, cynk, magnez, potas. To wszystko sprawia, że cieciorka jest bardzo cennym pokarmem dla naszego organizmu, by jednak cieszyć się jej właściwościami zdrowotnymi, trzeba ją regularnie spożywać. Warto więc znaleźć miejsce w swojej kuchni dla ciecierzycy, tym bardziej że świetnie sprawdzi się w wielu daniach. Przygotujemy z niej domowy hummus, można ją dodać do sałatek i zup, ciecierzyca może być także składnikiem pasztetów, sprawdzi się także jako farsz do pierogów i krokietów. Cieciorka jest prosta w przygotowaniu. Najpierw suche ziarna trzeba zalać wodą i dostawić na 12 godzin, po tym czasie cieciorkę trzeba odsączyć i gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Ciecierzyca powinna znaleźć się w każdej diecie, a już szczególnie powinna zostać uwzględniona w diecie wegetariańskiej.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel