Soja

ilość znalezionych towarów: 3

Soja to roślina strączkowa, która od pozostałych roślin strączkowych takich jak fasola, groch czy soczewica, wyróżnia się wyższą zawartością składników odżywczych. Jest bowiem bogatym źródłem pełnowartościowego biała, zawiera także zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B i fitoestrogeny- roślinne związki organiczne, które pełnią podobną funkcję do estrogenów. Mogą one m.in. łagodzić objawy menopauzy u kobiet. Natomiast zawarte w soi izoflawony redukują poziom złego cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób serca. Soja ma wiele właściwości zdrowotnych i warto ją wprowadzić do swojej diety. Jak ją wykorzystać w kuchni? Nasiona soi dodamy do warzywnych sałatek, przygotujemy z nich wegańskie pasztety, pasty na kanapki czy kotlety, które mogą być wykorzystane w daniu obiadowym zamiast mięsa. Soja z powodzeniem może być wykorzystana w jadłospisie pod różnymi postaciami, oprócz tego, że urozmaici danie, to jeszcze je wzbogaci o wartości odżywcze.  

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel