Poznaj przepis na pączki wyśmienite, jak u Magdy Gessler, które zawsze się udają!

2024-01-03
Tłusty czwartek to idealna okazja do poeksperymentowania w kuchni! Poznaj przepis na idealne, okrągłe, tradycyjne pączki, które zawsze się udają! A jeśli szukasz zdrowego, alternatywnego przepisu na pączki bez drożdży i jajek też dobrze trafiłeś/aś, ponieważ przygotowaliśmy dla Ciebie dodatkowe przepisy w wersji keto - bez cukru i węglowodanów, a także pączki lekkostrawne w opcji low fodmap!
pączki, pączkijakumagdygessler, zdrowepączki, tradycyjne pączki, pączkizróżą, pączkiktórezawszewychodzą

Jeszcze nie tak dawno mogliśmy cieszyć się pysznymi pączkami za niecałe 2 złote. Obecnie ceny czasami przekraczają… granicę dobrego smaku ;), a pączki w popularnych sklepach, jak Lidl, czy Biedronka nie zawsze zachwycają swoim składem lub jakością, jakich byśmy oczekiwali, pozwalając sobie raz w roku na tłuste szaleństwo.  Jeśli nie chcesz wydać kroci na pączki dla dzieci i całej rodziny, a chcesz się cieszyć smakiem pączków, jak u Magdy Gessler to skorzystaj z przepisów od Zielonej Esencji! Stawiamy na tradycję i wysoką jakość oraz gwarancję, że się uda i będzie smakowało!

Przepis na różane, tradycyjne pączki

Ten przepis to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Jeśli w ten wyjątkowy dzień, jakim jest Tłusty Czwartek możesz pozwolić sobie na odrobinę hedonizmu, koniecznie wypróbuj tę propozycję! Pączki są puszyste i rozpływają się w ustach. Wypełnione po brzegi różaną mgiełką i okraszone prawdziwą, jadalną różą sprawią, że mimo zimy przeniesiesz się do letniego ogrodu, a Twoje zmysły oszaleją! I mimo, że nie są to pączki Magdy Gessler to smakują równie rewelacyjnie! Jest to sprawdzony przez nas przepis, którym podzieliła się z nami nieoceniona Pani Bożena, twórczyni fantazyjnych i doskonałych wypieków i dań z tradycją, ze swojego domu! Oryginalny wpis oraz profil tej wybitnej autorki znajdziesz tutaj - smakizmojegodomu

 

pączki z płatkami róż, pączki z różą, jadalna róża

Składniki:

 * Jeżeli chcesz zrobić pączki dla dzieci i nie chcesz używać spirytusu, można go zastąpić octem lub sokiem z cytryny. 

Wykonanie:

Roztapiamy masło i studzimy. Mąkę przesiewamy. Przygotowujemy zaczyn. Lekko ciepłe mleko mieszamy z łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15 minut). Żółtka z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym ubijamy na jasną, puszystą masę. Resztę mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną, sól,  roztopione masło i wyrabiamy ciasto około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec dodajemy spirytus i dalej wyrabiamy. Ciasto może być dość klejące, ale zmieni się po wyrośnięciu (nie dodajemy więcej mąki). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscy na około 60 minut, do podwojenia objętości. Olej wlewamy do dużego, szerokiego garnka i podgrzewamy na małym ogniu do 170 stopni. Oleju powinno być na tyle, aby pączki w nim swobodnie pływały. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat i ponownie zarabiamy. Dzielimy na dwie równe części (ok. 50-55g). Formujemy kulkę i spłaszczamy krążek. W środek wkładamy łyżkę różanej mgiełki (konfitury z płatków róż) i zlepiamy brzegi, jak w pierogach, a następnie formujemy kulę i spłaszczamy dłonią. Uformowane pączki wykładamy na papierze do pieczenia i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut. Kiedy olej osiągnie temperaturę 170 stopni, wkładamy pączki górną stroną w dół. Przykrywamy pokrywką i smażymy z każdej strony 2 minuty. Na pączkach powinna pojawić się biała obwódka, która świadczy o lekkości i puszystości pączka. Usmażone pączki wykładamy za pomocą wykałaczki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Robimy lukier. Cukier puder ucieramy z wodą, w takiej ilości, aby lukier mógł spłynąć z pączka. Jeszcze letnie pączki zanurzamy w lukrze i posypujemy skórką kandyzowaną oraz płatkami róży. Smacznego!

Przepis na keto pączki bez cukru z serkiem mascarpone

Ten przepis to prawdziwy cud na Tłusty Czwartek! Bez cukru i węglowodanów – bez wyrzutów sumienia! To doskonała propozycja dla osób będących na diecie ketogenicznej, low carb, bezcukrowej, a także dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie i linie! Dzięki obniżonej zawartości kalorii pączki nie będą odstępstwem od diety, a Ty będziesz cieszyć się doskonałym smakiem. Poczuj się, jak pączek w maśle i spróbuj tej propozycji pączków bez spirytusu, drożdży, a co najważniejsze – bez węgli, cukrów i zbędnych kalorii!

pączki keto, pączki bez cukru, pączki bez węglowodanów
erytrytol, słodzik, cukier, lukier na pączki

Składniki:

 

Wykonanie:

Jajka ubijamy, dodajemy mascarpone. Mieszamy do momentu połączenia się serka z jajkami, po czym wsypujemy proszek do pieczenia, erytrytol i babkę jajowatą. Mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Odstawiamy na 20 minut, aby ciasto zrobiło się gęste. Z ciasta formujemy 10-12 kulek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy uformowane kulki. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy 15 minut z termoobiegiem, po czym zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, przełączamy na tryb góra-dół i pieczemy kolejne 15-20, obserwując by pączki nie przypiekły się za mocno. Kiedy pączki są zarumienione na złoto wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie robimy lukier i polewę. Do zmielonego erytrytolu dodajemy gorącą wodę, w takiej ilości, aby lukier spływał po pączkach. Czekoladę i masło umieszczamy w miseczce, nad garnkiem z gorącą wodą i mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Lukier wylewamy na pączki, a kiedy zastygnie, robimy mazy polewą czekoladową.

Przepis na lekkostrawne pączki low fodmap

Coraz więcej osób zmaga się z uczuciami napiętego brzucha, wzdęciami i innymi problemami trawiennymi. Mąka 2ab jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnej mąki pszennej, czy zwyczajnej. Z jej wykorzystaniem możemy przygotować przepyszne pączki, które nie odbiegają smakiem od tych tradycyjnych. Twoi bliscy nie odczują różnicy w smaku, za to odczują w samopoczuciu ich brzuchów po zjedzeniu tych doskonałości!

mąka2ab, low fodmap, mąka lekkostrawna

 

Składniki:

 

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z drożdżami, erytrytolem i solą. Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe, nie gorące) i dodajemy do suchych składników razem z rozpuszczonym olej kokosowym, po czym wyrabiamy ciasto (około 15-20 minut). Ciasto powinno być dobrze wyrobione – elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Formujemy kulki (około 15 sztuk), nadziewamy połową łyżki różanej mgiełki, sklejamy rogi jak pierogi i znów formujemy kulki. Uformowane pączki wykładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na pół godziny, do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 175 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 15-20 minut, aż pączki się zarumienią na złoto. Gotowe pączki posypujemy zmielonym na cukier puder erytrytolem.

Właśnie otrzymałeś/aś trzy doskonałe przepisy na pączki! Niezależnie, który z nich wybierzesz Twoje kubki smakowe oszaleją! Jednak uważaj – jeśli zastanawiałeś/aś się kiedyś dlaczego pączki pękają podczas smażenia to nie jest to kwestia przepisu, a niedokładne zwinięcie lub zaciśnięcie ciasta z nadzieniem, a niekiedy zbyt luźna konsystencja nadzienia. Niektórzy twierdzą, że pączków nie należy nadziewać surowych, a dopiero po ich usmażeniu (w naszych przepisach nadzianie ich surowych nie wpłynęło na pękanie pączków podczas smażenia, jednak decyzję pozostawiamy Tobie).

Dodatkowo warto pamiętać o tym, by:

  • składniki były w temperaturze pokojowej
  • pączki miały dużo miejsca, by nie sklejały się w oleju
  • nie używać nadmiernej ilości cukru, gdyż może wpłynąć na nieatrakcyjny wygląd pączków (cukier pali się podczas smażenia).

 

Życzymy udanego Tłustego (lub nie - wedle uznania ;)) Czwartku! 

 

Autorem zdjęć pączków z różą jest bloger Łukasz:

blog Łukasza

instagram Łukasza

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2024

Polecane

Cukier z prawdziwą wanilią 500 g - cukier waniliowy

Cukier z prawdziwą wanilią 500 g - cukier waniliowy

Cena regularna: 19,99 zł brutto17,99 zł brutto179.90 pkt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 19,99 zł
Przejdź do produktu
Drożdże piekarskie suszone instant 100 g - do pieczenia

Drożdże piekarskie suszone instant 100 g - do pieczenia

Cena regularna: 9,80 zł brutto8,82 zł brutto88.20 pkt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 8,82 zł
Przejdź do produktu
Ksylitol Xylitol 1 kg - naturalny słodzik dla diabetyków

Ksylitol Xylitol 1 kg - naturalny słodzik dla diabetyków

Cena regularna: 37,99 zł brutto34,19 zł brutto341.90 pkt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 34,19 zł
Przejdź do produktu
Drożdże piekarskie suszone instant 200 g - do pieczenia

Drożdże piekarskie suszone instant 200 g - do pieczenia

Cena regularna: 15,90 zł brutto14,31 zł brutto196 pkt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 14,31 zł
Przejdź do produktu
Skórka pomarańczowa kandyzowana 250 g dodatek do ciast deserów

Skórka pomarańczowa kandyzowana 250 g dodatek do ciast deserów

Cena regularna: 9,99 zł brutto8,99 zł bruttoNajniższa cena z 30 dni przed obniżką: 9,49 zł
Przejdź do produktu
pixelpixelpixel