Wspólne pieczenie z dziećmi, czyli wielkanocne Cake Pops

2021-03-01
Czas przedświąteczny jest czasem wyjątkowym i najlepiej spędzić go w kuchni razem z dziećmi. Takie wspólne gotowanie i pieczenie świetnie wpłynie na Wasze relacje z maluchem. Przyniesie wiele radosnych chwil i wzmocni więzi.

Tym razem zaproponuję coś oryginalnego, ale wielkanocnego – lizaki CAKE POPS.

Potrzebujesz patyczków do lizaków, lodów, do szaszłyków lub papierowe słomki. Cake popsy możesz zrobić w formie trufli, czyli nie nabijając kulek na patyczki tylko układać bezpośrednio na paterze lub w specjalnych foremkach do babeczek.

Proponuję super aromaty spożywcze Funky Flavors. W Naszym sklepie internetowym znajdziesz aromaty słodkie i niesłodzone. To produkty, które nie zawierają ani grama cukru i tłuszczu! Hit ostatnich miesięcy!

 

DAKTYLOWO – ŻURAWINOWE CAKE POPS

Składniki

100 g suszonych daktyli

50 g suszonej żurawiny

200 g pełnoziarnistych herbatników, ciasteczek

100 g czekolady

1 łyżka oleju kokosowego virgin

mielone orzechy, migdały, wiórki kokosowe, herbatniki

aromat Funky Favors 

Do naczynia wsypać żurawinę i daktyle, zalać wrzątkiem do pokrycia i odstawić do 30 minut.

Ciastka pokruszyć na drobne kawałki. Wymoczone owoce odcedzić (wodę zostawić w razie, gdyby masa była za gęsta) i zblendować, można dodać kilka kropli aromatu. Wymieszać z herbatnikami.

Z powstałej masy formować kulki o średnicy 3 cm – tak naprawdę wielkość cake popsów zależy od nas. W kulki wbić patyczek, a następnie lizaki włożyć do zamrażarki na ok. 15 minut.

Czekoladę rozpuścić i dodać do niej olej. Cake popsy wyciągnąć z zamrażalnika i moczyć w czekoladzie.

Posypać posypką i gotowe! 

CAKE POPS Z GOTOWEGO CIASTA I MASCARPONE

400 g ciasta - np. ciasto ucierane, babka, biszkopt, murzynek lub ciasteczka pełnoziarniste, biszkoptowe

100 g mascarpone (zamiast mascarpone można użyć serka typu Philadelphia)

100 g kremu czekoladowego

200 g czekolady 

1 łyżka oleju kokosowego virgin

dodatki do posypania

Ciasto pokruszyć, dodać mascarpone i krem czekoladowy. Ugnieść masę, po czym zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce ok 20 minut. Po czasie formować kulki wielkości orzecha włoskiego (ciasto można formować w kształcie jajek). Kuleczki ułożyć na tacy i ponownie schłodzić do 20 minut.

Czekoladę rozpuścić, dodać olej. Patyczki do cake popsów moczyć w czekoladzie i nabijać trufelki. Ponownie schłodzić kilka minut, na końcu lizaki moczyć w czekoladzie, jej nadmiar delikatnie otrzepać. Posypać wybraną posypką. 

Cake popsy możesz udekorować na wiele sposobów. Wystarczy odrobina wyobraźni, możemy stworzyć naprawdę przepiękne, dekoracyjne słodkości które zachwycą każdego domownika, gościa, a w szczególności dzieci.

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021

Polecane

pixelpixelpixel