PRZEPISY: Batony mocy i zdrowe przekąski nie tylko dla najmłodszych

2020-08-20
Drugie śniadanie jest równie ważne jak pierwsze - dodaje energii, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu i zwiększa naszą wydajność. Nie zapominaj dawać dziecku zdrowych przekąsek do szkoły, zadbaj o to, by zawsze mieć ze sobą coś zdrowego do przekąszenia. Proponujemy zrobiebnie takich przekąsek samodzielnie - to proste i wcale nie czasochłonne - wystarczy kakao, ulubione bakalie, płatki i batonymocy gotowe! Spróbuj jakie to smaczne!
Dla prawidłowej pracy mózgu, układu odpornościowego oraz doskonałej kondycji fizycznej niezbędna jest porządna dawka kwasów tłuszczowych omega-3 w ciągu dnia. Te dobroczynne związki obecne są w orzechach. Do szkolnej śniadaniówki warto więc dorzucić orzechy (np. włoskie, laskowe, migdały, nerkowce) lub batony energetyczne lub z musli zawierające orzechy, a także owoce suszone i nasiona (słonecznika, pestki dyni). Takie słodkości to nie tylko atrakcyjna przekąska, ale także spora porcja witamin z grupy B, witaminy E oraz magnezu, cynku, żelaza, a nawet wapnia.
Atrakcyjną formą ziaren - szczególnie dla dzieci na pewno będą ziarna ekspandowane - są chrupiące, lekkie i świetnie smakują słodko jak i słono. Zawierają błonnik, więc z powodzeniem mogą zastępować pieczywo. batony-mocy-przepisy-blog-zielonaesencja

Oto 4 proste przepisy na zdrowe przekąski, które zrobisz samodzielnie

Przepis na:

Domowe bakaliowe batony energetyczne

Bez dodatku cukru, z suszonymi owocami, są solidnym zastrzykiem energii, do tego są zdrowe, pełne witamin i błonnika. Zaletą tego przepisu jest to, że możesz dowolnie komponować składniki swojego batona, wybierając te bakalie, które lubisz najbardziej.

Pamiętaj tylko, żeby proporcjonalnie w przepisie znalazło się 250-300g bakalii łącznie.

Składniki:

Przygotowanie:

Daktyle zalej wrzątkiem dolej miód/inne słodzące,  i zmiksuj razem na gładką masę za pomocą blendera. Dodaj masło orzechowe i kakao i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Masę połączy z płatkami owsianymi i bakaliami. Warstwę ok. 1-2cm grubości wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pokrój na paski (takiej szerokości, jakiej chcemy mieć batony). Piecz ok. 30 minut w temp. 180ºC.
Po wystudzeniu zdejmij z blaszki i podziel na porcje.


Przepis na:

Czekoladowe kule z ekspandowanym ziarnem

Pyszne, proste w przygotowaniu i lekkie przekąski dla małych i dużych. Przygotujesz je w domu z prostych, niewyszukanych składników.

Składniki:
  • gorzka czekolada dobrej jakości(ew. karob/kakao+olej kokosowy lub masło)
  • gryka ekspandowana, amarantus ekspandowany/pszenica lub kasza jaglana ekspandowana (1 opakowanie, ok. 100g)


To prostszy przepis - możecie tez pokusić się o zrobienie własnej masy czekoladowej z użyciem kakao naturalnego lub karobu, oleju kokosowego nierafinowego i ksylitolu lub cukru kokosowego - to zdrowa i cenna przekąska.

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuść w garnku na małym ogniu na płynną masę, uważając, by się nie przypaliła.

(Wersja bez czekolady:Dodaj olej kokosowy, kakao i na końcu cukier.)

Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw do lekkiego przestygnięcia. Do ciepłej (nie gorącej) masy dodaj ekspandowane ziarno, wymieszaj niezbyt energicznie i ręcznie uformuj kulki. Wstaw do lodówki na ok. godzinę i gotowe!



zdrowe-przekaski-i-slodycze-przepis-zielonaesencja-blogPrzepis na:

Wegański baton bananowy

Składniki:

  • 2 duże, dojrzałe banany
  • 1 i ½ kubka płatków owsianych
  • garść orzechów laskowych
  • szczypta soli
  • dwie łyżki ksylitolu
  • garść suszonych daktyli, pokrojonych na drobne kawałki
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:

W misce wymieszaj rozgniecione banany z płatkami owsianymi. Dodaj olej kokosowy, ksylitol, wymieszaj ponownie i dodaj resztę składników. Całość połącz ze sobą i wyłóż na blachę do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut. Przestudzoną masę pokrój w mniejsze bloczki.

Przepis na:

Orzechowe batoniki mocy

Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ½ szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1 szklanka mieszanki studenckiej
  • ½ szklanki syropu klonowego
  • ½ szklanki masła orzechowego
  • łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:

W garnku podgrzej masło orzechowe z syropem klonowym. Dodaj resztę produktów, wymieszaj i przelej do formy. Odłóż w chłodne miejsce, by  masa zgęstniała. Kiedy całość ostygnie, pokrój na kawałki.

Smacznego!



Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2020

Polecane

pixelpixelpixel