Owoce liofilizowane
Liofilizowane owoce to bardzo dobry pomysł na zdrowe odżywianie. Liofilizowane truskawki czy maliny zachowują swoje wartości odżywcze oraz smak, mają niezmieniony kształt i formę w przeciwieństwie do tradycyjnego suszenia. Zielona Esencja wprowadziła własne produkty liofilizowane, które teraz wygodnie możesz kupić w sklepie internetowym. Dzięki procesowi liofilizacji owoce można dłużej przechowywać, nie psują się, mają intensywny żywy kolor, niemieniony smak i zapach. Są równie apetycznie, jak świeże. Owoce liofilizowane są idealne do deserów, koktajli, lodów, ciast, domowych czekolad i napojów. Spróbuj, a na pewno się zakochasz w smaku owoców liofilizowanych.
Najlepsze owoce do liofilizowania
Suszenie sublimacyjne to sprawdzony sposób na wydłużenie trwałości wielu produktów spożywczych, w tym różnych gatunków owoców, najczęściej owoców miękkich, przy jednoczesnym zachowaniu ich oryginalnego kształtu, koloru, smaku i wartości odżywczych. Korzystając z oferty naszego sklepu, możesz sięgnąć po różnorodne liofilizowane owoce. Są to przede wszystkim owoce miękkie, takie jak truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, borówki czy owoce aronii. Znajdziesz tu także liofilizaty popularnych owoców pestkowych, takich jak śliwki węgierki, a nawet owoców egzotycznych typu ananas. Warto pamiętać, że liofilizowanie owoców pestkowych, osiągających duże rozmiary, chronionych przez grubą skórkę jest bardziej wymagające. Trzeba je wypestkować, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Jednak na rynku bez trudu odnajdziesz produkty liofilizowane zawierające w swoim składzie takie owoce jak ananas, jabłko czy wspomniana wcześniej śliwka węgierka. Co ważne, wciąż jest to zdrowa żywność o niskim poziomie przetworzenia, poddana jedynie specyficznemu procesowi suszenia.
Do czego liofilizowane owoce mogą zostać wykorzystane?
Jeśli lubisz słodycze z kawałkami owoców, istnieje spore prawdopodobieństwo, że w dużej części są to owoce poddane wcześniejszemu procesowi suszenia sublimacyjnego. Dzięki temu owoce są lżejsze, ale wciąż posiadają oryginalny kształt, kolor i smak. Liofilizowane owoce bardzo często dodawane są do musli, różnego rodzaju tzw. zdrowych batonów i gotowych deserów. Sprzedawane są również jako samodzielne produkty. Bio bakalie, czyli suszone winogrona, śliwki, morele, daktyle czy figi mogą być wykorzystywane jako smaczny i zdrowy dodatek do jogurtów naturalnych, płatków śniadaniowych, różnego rodzaju deserów oraz samodzielnie wypiekanych ciast. Produkty liofilizowane w postaci suszonych owoców sprawdzą się również w charakterze smacznych przekąsek, które z powodzeniem mogą zastąpić mniej zdrowe batony lub inne słodycze. Liofilizaty można stosować również jako owocową wkładkę do domowych czekolad.