Szałwia lekarska suszony liść 100 g - liście szałwii lekarskiej zioło
- Szałwia lekarska posiada szerokie zastosowanie w zielarstwie, kuchni oraz w kosmetologii. Jej walory smakowe często wykorzystywane są w kuchni włoskiej, jako dodatek do dań tłusto strawnych. Szałwię można wykorzystać także w formie naparu do picia.
Oszczędź kupując więcej
Szałwia lekarska suszony liść 200 g - liście szałwii lekarskiej zioło
Szałwia suszony liść znalazła swoje zastosowanie w zielarstwie, kosmetologii oraz w kuchni jako dodatek do potraw. Szałwia charakteryzuje się szaro-srebrnymi listkami z fioletowo-niebieskimi kwiatami. Roślina pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego.
Surowcem rośliny są liście szałwii lekarskiej. Szałwia posiada mocny smak i aromat. Wykorzystywana jest głównie w kuchni włoskiej, jako przyprawa do dań ciężkostrawnych i tłustych.
Sposób użycia
Szałwia lekarska polecana jest do różnego rodzaju mięs. Doskonale komponuje się z drobiem, cielęciną oraz rybami i kiełbasami. Wzbogaci smak zupy pomidorowej oraz kremu z dyni. Dodatkowo suszona szałwię warto mieszać z innymi przyprawami, wspólnie utworzą wspaniały aromat dań z pulpetami lub w gulaszu. Szałwia suszona to także oryginalny dodatek do domowego masła i serów.
Szałwia suszony liść nadaje się do tworzenia naparów, jednak należy pamiętać o jej ostrym smaku.
Napar: 1-2 łyżki ziela lub liścia na szklankę wrzącej wody, przykryć, pozostawić na 20 minut, przecedzić. Pić 2 razy dziennie po 1 szklance.
Składniki
100% szałwia liść (Salvia officinalis)
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna 1317 kJ / 315 kcal
Tłuszcz: 12,75 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 7,03 g
Węglowodany: 60,73 g - w tym cukier: 1,71g
Błonnik: 40,3 g
Białko: 10,63 g
Informacje dodatkowe: Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Produkt bez konserwantów, bez GMO.
Masa netto: 100 g
Wygodne mocne opakowania
Wszelkie surowce roślinne, kasze, mąki, zioła, herbaty, suszone owoce i warzywa, które oferujemy w naszym sklepie ze zdrową żywnością, pakujemy w wysokiej jakości opakowania typu doypack, które:
- są bezpieczne i dopuszcza się je do bezpośredniego kontaktu z żywnością,
- są mocne i szczelne, dzięki czemu zawartość nie wywietrzeje i na długo zachowa świeżość, aromat i cenne właściwości,
- posiadają strunowe zamknięcie, co jest bardzo funkcjonalne, szczególnie w przypadku sypkich produktów,
- mają rozłożyste dno, dzięki czemu bez trudu utrzymują się w pozycji stojącej i nie przewracają się.
Alergeny
Produkt może zawierać alergeny tj. gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję. Niektóre produkty naturalnie nie zawierają glutenu, ale nie jesteśmy w 100% zapewnić o całkowitym braku alergenów mimo wszelkich starań z racji pakowania w Naszym zakładzie produktów zawierających alergeny.