Dallmayr Crema d'Oro Africa Selektion Des Jahres 1 kg kawa ziarnista
- Kawa ziarnista, średni opalona, intensywna w smaku i aromacie. Doskonała Crema o smaku ciemnej czekolady z nutami kwiatów i owoców cytrusowych. W składzie wysokiej jakości Arabica i Robusta. Polecana do ekspresów oraz w formie tradycyjnej.
Dallmayr Crema d'Oro Africa Selektion Des Jahres to kawa ziarnista stworzona z ziaren Arabiki i Robusty. Wysoka jakość kawy z najlepszych plantacji na świecie, gwarantuje to niezwykły smak i aromat.
Dallmayr Africa polecana jest do ekspresów automatycznych, kolbowych, French Press, kawiarek oraz w sposób tradycyjny. Doskonała na wyraziste espresso, sprawdzi się jako mleczne specjały typu cappuccino czy latte macchiato.
Charakterystyka Dallmayr Crema d'Oro Africa Selektion Des Jahres
Pochodzenie ziaren: Etiopia, Kenia, Uganda
Palarnia: Niemcy
Zawartość kofeiny: średnia
Stopień palenia: ciemny
Intensywność 7/10
Nuty smakowe: ciemna czekolada, delikatne nuty kwiatów i owoców cytrusowych
Rodzaj: Crema
Składniki
Arabica, Robusta
Informacje dodatkowe: Przechowywać w suchym, zaciemnionym miejscu.
Masa netto: 1000 g = 1 kg
Dallmayr z siedzibą w Monachium jest firmą z ponad trzystuletnią historią, której wyroby są gwarancją wysokiej jakości, do której utrzymania to rodzinne przedsiębiorstwo o bogatej tradycji czuje się zobowiązane.
Gatunki kawy - Arabica i Robusta w porównaniu.
Spośród wielu różnych gatunków kawy dwa odgrywają szczególną rolę: Arabica (coffea arabica) i Robusta (coffea canephora). Stanowią one 98 procent surowej kawy produkowanej na całym świecie. Arabica pod względem smaku jest uznawana za bardziej szlachetną z tych dwóch gatunków, uprawianych na wysokości do 2200 m i zbieranych żmudnie ręcznie.
Im wyżej rośnie kawa, tym niższa jest średnia roczna temperatura, więc owoce kawy dojrzewają tam wolniej. W związku z tym mają więcej czasu na rozwinięcie smaru, aromatu i delikatnych kwasów.
Stopień palenia kawy
1. Od około 130°C składniki surowego ziarna widocznie się przekształcają. Zmienia ono kolor z zielonawego na żółtawy.
2. Bezpośrednio zanim nastąpi „first crack” w temperaturze około 190°C, ziarna są jeszcze zwarte, ale już jasnobrązowe. Od tej pory rozwijają się aromaty kawy.
3. Najjaśniejsze kawy prażone są odpowiednie na kawę filtrowaną. Mają często złożoną owocową nutę.
4. Średnio brązowe prażenie powstaje w temperaturze ok. 200°C. Błyszczy jako Café Crème lub mocna kawa filtrowana.
5. Ciemne, czarno-brązowe ziarna są typowe do przygotowywania jako espresso. Delikatniejsze kwasy owocowe w przeważającej części zanikają.
Pod wpływem prażenia ziarna otrzymują typowy brązowy kolor, kojarzony z kawą. W ciągu pierwszych minut powstają kwasy owocowe, które wraz z czasem prażenia coraz bardziej zanikają. To oznacza, że im dłużej prażone jest ziarno kawy, tym mniej kwasowy jest produkt końcowy. Dłuższe prażenie intensyfikuje kolor oraz smak ziaren. Te aromaty z prażenia tworzą typowy, przyjemnie gorzki smak espresso.