LEKSYKON PRZYPRAW: "Złoto faraonów", czyli czarnuszka we własnej osobie

2020-08-24
LEKSYKON PRZYPRAW: "Złoto faraonów", czyli czarnuszka we własnej osobieNazwa: Czarnuszka, Nigella sativa
Pochodzenie: tereny Europy oraz północna Afryka, w klimacie suchym, subtropikalnym, a także umiarkowanym; uprawiana w południowej części Polski
Wygląd: kwiaty niebieskie, nasionka małe, czarne, roślina jednoroczna o wysokości 20-40 cm.
Smak: silny zapach, ostry smak
Zastosowanie: przyprawa, nalewki, miody, olej, krople do nosa

Czarnuszka co to jest?

Czarnuszka, czyli Niella Sativa L., jest siewną rośliną z rodziny jaskrowatych. Charakteryzuje się błękitnymi kwiatami, które zdobią nierzadko niegella-sativa-czarnuszka-siewna-rycinaogrodowe rabaty oraz wzbogacają bukiety. Ta ozdobna roślina ma również swoje drugie oblicze, jej nasionka stosowane są wykorzystywane jako przyprawa i lecznicze ziele. Ukryte w owocu, tzw. mieszku, a ze względu na swój wygląd i smak nazywane są także „czarnym kminkiem”.

Roślina znana już była w Starym Testamencie, także Hipokrates odnotował wzmiankę na temat czarnuszki. W starożytności uważano, że czarnuszka "potrafi wyleczyć wszystko oprócz śmierci", w związku z tym znalazła zastosowanie w lecznictwie, jako specyfik na niemalże wszystkie choroby. Czarnuszka siewna nazywana jest również „złotem faraonów”. Legenda głosi, że buteleczka z olejem z czarnuszki została znaleziona w grobowcu Tutenchamona.

Jedno nasionko, a tak wielka moc

Nasiona czarnuszki są bogate w cenne składniki. W 100 g czarnuszki siewnej znajdziemy 400 kcal oraz:
  • białka (16 g) –zawierają aż 8 z 9 niezbędnych aminokwasów, tj. fenyloalaninę, izoleucynę, leucynę, lizynę, metioninę, treoninę, tryptofan i walinę

  • witaminy – A, E, B1, B6, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach stanowią co najmniej 0,2% oleju tłustego

  • węglowodany (50 g)

  • wodę, związki mineralne, sole – wapnia, magnezu, żelaza, sodu, potasu, fosforu, manganu, selenu, miedzi i cynku

  • tłuszcze (33 g) – może zawierać do 2,5% olejku eterycznego i do 50% nienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie linolowy, oleinowy, eikozadeinowy)

  • błonnik (0,5 g)
  • fosfolipidy i fitosterole

Ziarna czarnuszki zawierają około 100 czynnych związków chemicznych, a na szczególną uwagę zasługują:
  • kwas linolowy aż 60%

  • kwas oleinowy – około 25%

  • kwas alfa-linolenowy – około 1%

  • kwas eikozadienowy - rzadko spotykany

czarnuszka ziarno 250g

  KUP w SKLEPIE Czarnuszka ziarno  

Czy czarnuszka to prawdziwe „Złoto faraonów” ?

Czarnuszka w postaci surowej (ziarno) i jako oleju, zawiera bardzo dużo prozdrowotnych właściwości:

  • wykazuje działanie żółciopędne i moczopędne;
  • może działać kojąco na ośrodkowy układ nerwowy;
  • posiada właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i wirusobójcze;
  • działa przeciwbólowo oraz przeciwzapalnie;
  • wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego;
  • chroni kości przed osteoporozą i rozkurcza mięśnie gładkie;
  • może być pomocna w leczeniu chorób autoimmunologicznych;
  • zmaga wydzielanie mleka u kobiet karmiących;
  • pomaga w leczeniu: trądzika, łuszczycy, wysypki, zapalenia skóry, poparzenia słonecznego;
  • wykazuje działanie przeciwnowotworowe;
  • Alergia: pomaga neutralizować objawy alergii, działa antyhistaminowo;
  • pomaga przy problemach z włosami, hamuje ich wypadanie, pobudza wzrost oraz wspomaga pozbycie się łupieżu;
  • podnosi poziom hemoglobiny oraz krwinek czerwonych (przy regularnym jej stosowaniu);
  • neutralizuje symptomy refluksu żołądkowo-przełykowego;
  • kamienie nerkowe: zapobiega ich powstawaniu, obniża poziom szczawianów w moczu;
  • zapobiega powstawaniu miażdżycy-chroni przed wzrostem homocysteiny;
  • posiada działanie przeciwpasożytnicze;
  • Nadciśnienie: pomaga w walce z nadciśnieniem - obniża ciśnienie krwi oraz zmniejsza ryzyko występowania zakrzepów;
  • poprawia trawienie;
  • chroni nerki oraz wątrobę przed uszkodzeniami;
  • pomaga regulować miesiączkę;
  • wzmacnia odporność;
  • przyśpiesza gojenie się ran;
  • Cukrzyca: pomaga w obniżeniu poziomu cukru we krwi oraz sprzyja regeneracji trzustki;
  • Depresja – działa uspokajająco, podnosi odporność na stres;
  • Astma: poprawia wydolność płuc;

czarnuszka-siewna-ziarno-blog-zielona-esencja














Jak jeść czarnuszkę?

Intensywny, aromatyczny i ostry smak nie każdemu odpowiada., dlatego też aby przyzwyczaić organizm do jej smaku, należy zacząć od małych porcji, najlepiej łącząc je z jakimś posiłkiem. Przed spożyciem nasion można je ugotować lub wyprażyć na patelni, a następnie zmielić i potraktować jako przyprawę do posiłków. Można także przygotować napar lub odwar ze zmielonych nasion czarnuszki. Olej z czarnuszki można wymieszać z miodem, sokiem malinowym czy sokiem z cytryny. Amatorzy nabiału mogą także dodać kilka kropli oleju z czarnuszki do mleka, kefiru czy jogurtów. Wiele osób traktuje także olej z czarnuszki jako dodatek do kawy czy herbaty.
Czarnuszkę można stosować także w postaci naparów, nalewek, ziołomiodu, a zewnętrznie jako składnik maseczek i peelingów.

Czy czarnuszkę może spożywać każdy?

"Czarny kminek" posiada właściwości rozkurczowe, dlatego też nie powinna być stosowana przez kobiety w ciąży, ponieważ jej spożywanie może spowolnić lub zatrzymać skurcze macicy. Działanie obniżające ciśnienie krwi również nie jest wskazane osobom cierpiącym na hipotensję.
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel