











Kto szykuje swoich milusińskich do szkoły wie, jak czasem trudno o pomysły na zdrowe i smaczne drugie śniadanie.
Postanowiliśmy Wam trochę pomóc. Dla poszukujących inspiracji przygotowaliśmy zdrowe i proste w przygotowaniu pomysły na lunchboxy do szkoły, które pokochają ci starsi i ci młodsi.
Zobacz na blogu pomysły na zdrowe lunchboxy nie tylko dla uczniów!



Jaka jest różnica pomiędzy kabaczkiem a cukinią?
Okazuje się, że cukinia i kabaczek to nazwa tego samego warzywa. Po prostu cukinia to młodsza wersja kabaczka a kabaczek to większa cukinia z pestkami i gniazdami nasiennymi.
Sierpień i przełom września to czas zbiorów cukinii i innych warzyw dyniowatych. Jedni mają na działce czy w przydomowym ogródki cukinie, inni dostają od babci czy mamy kabaczki. Cukinia jest doskonałym składnikiem diet odchudzających - ma bardzo mało kalorii, aż w 95 % składa się z wody.
A co robić z cukinii? Poznajcie nasze topowe przepisy na placuszki keto z cukinii i cukiniowe brownie. Pychota!

Sezon ogórkowy czyli wszystko o soli w zaprawach. Jaką sól wybrać do domowych przetworów i kiszonek?
Lato w pełni to również rozpoczęcie tzw. sezonu ogorkowego. Nie znaczy to, że do zapraw i kiszonek domowej roboty należy wybierać tylko ogórki. Sól jako środek konserwujący w zaprawach jest środkiem konserwującym stwarza też odpowiednie środowisko dla bakterii mlekowych, które są odpowiedziale za kiszenie. Dobre kiszonki potrzebują czasu i przede wszystkim soli. Ale jakiej soli i ile?
Postaramy się trochę rozjaśnić temat soli w kiszonkach i zaprawach.






Pyszne, chrupiące, orzeźwiające i delikatnie słone, takie powinny być prawdziwe ogóreczki małosolne, które są symbolem lata. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a przyjemność z ich jedzenia oj... chwilo trwaj! Zapraszamy po przepis!