Blog

Pomysły na zdrowy lunchbox - co dać dziecku na drugie śniadanie do szkoły?
Wakacje już prawie za nami.
Kto szykuje swoich milusińskich do szkoły wie, jak czasem trudno o pomysły na zdrowe i smaczne drugie śniadanie.
Postanowiliśmy Wam trochę pomóc. Dla poszukujących inspiracji przygotowaliśmy zdrowe i proste w przygotowaniu pomysły na lunchboxy do szkoły, które pokochają ci starsi i ci młodsi.
Zobacz na blogu pomysły na zdrowe lunchboxy nie tylko dla uczniów!
Czytaj więcej
Płatki mydlane - naturalne pranie bez chemii
Pranie ręczne to czynność o której zapomniano już wiele lat temu. Pralki automatyczne nie tylko lepiej piorą, ale także robią to szybciej i z dokładnością, bez zbędnego wysiłku. Wystarczy tylko dobry proszek lub płyn i oczywiście, brudne pranie. O dużym nakładzie czasu zapomnijmy, jednak rodzą się inne problemy, które w dawnych czasach nie były tak popularne. Mowa tu o alergii, która występuje w naszym codziennym życiu. Czy jest na to sposób?
Czytaj więcej
Co to jest Olej MCT? Czy każdy może go spożywać?
Tłuszcze to ważny element w diecie każdego człowieka. Dzielimy je na zdrowe i na te, które w znacznym stopniu powinniśmy unikać. Ostatnimi czasy można zauważyć wzrost popularności oleju MCT, który podbija serca nie tylko osób będących na diecie niskowęglowodanowej. Co to jest olej MCT? Jakie posiada właściwości? Czy jest zdrowy i jak go spożywać? Te odpowiedzi znajdziesz właśnie u nas!
Czytaj więcej
Pyszne letnie przepisy  z cukinią - poznaj prosty przepis na placuszki keto i cukiniowe brownie!

Jaka jest różnica pomiędzy kabaczkiem a cukinią?
Okazuje się, że cukinia i kabaczek to nazwa tego samego warzywa. Po prostu cukinia to młodsza wersja kabaczka a kabaczek to większa cukinia z pestkami i gniazdami nasiennymi.
Sierpień i przełom września to czas zbiorów cukinii i innych warzyw dyniowatych. Jedni mają na działce czy w przydomowym ogródki cukinie, inni dostają od babci czy mamy kabaczki. Cukinia jest doskonałym składnikiem diet odchudzających - ma bardzo mało kalorii, aż w 95 % składa się z wody.
A co robić z cukinii? Poznajcie nasze topowe przepisy na placuszki keto z cukinii i cukiniowe brownie. Pychota!

Czytaj więcej
Sezon ogórkowy czyli wszystko o soli w zaprawach. Jaką sól wybrać do domowych przetworów i kiszonek?

Lato w pełni to również rozpoczęcie tzw. sezonu ogorkowego. Nie znaczy to, że do zapraw i kiszonek domowej roboty należy wybierać tylko ogórki. Sól jako środek konserwujący w zaprawach jest środkiem konserwującym stwarza też odpowiednie środowisko dla bakterii mlekowych, które są odpowiedziale za kiszenie. Dobre kiszonki potrzebują czasu i przede wszystkim soli. Ale jakiej soli i ile?
Postaramy się trochę rozjaśnić temat soli w kiszonkach i zaprawach.

Czytaj więcej
pixelpixel