Matcha to niekwestionowana królowa herbat. Ma postać drobnozmielonego proszku - przybiera formę zielonego pudru. Jest doskonała do picia jako tradycyjna herbata lub w formie specjalnie przygotowywanego latte. Jest wykorzystywana jako dodatek do potraw, którym nadaje charakterystyczny aromat i piękny zielony kolor. To najzdrowsza herbata na świecie - jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i katechin. Przeczytaj, co dobrego może zdziałać ten niepozorny proszek.
Cebulę zna każdy znas, choć nie każdy darzy ją sympatią - ma ostry intensywny smak i aromat, który doprowadza do łez nawet najtwardszych zawodników. Dodawana jest do potraw jako warzywo, ale również często używana jako przyprawa - mielona, w formie płatków czy prażona cebulka idealnie pokreśla wyrazistość potraw. Poznajcie jej zalety, bo jest ich wiele.
Upalne dni zagoszczą z nami przez okres letni. Dla jednych jest to upragniona pora roku, dla innych słowo 'upał' nie jest mile widziane. Jak pomóc sobie w te gorące dni? Na ratunek pędzą do nas zimne napoje!
Chleb nasz powszedni zmienił oblicze - mamy do wyboru mnóstwo rodzajów pieczywa dostępnego od ręki. Najlepszy jednak jest ten upieczony samodzielnie, który wypełnia dom zapachem i zbliża do siebie domowników. Zielonaesencja.pl przygotowała dla Was 2 proste i sprawdzone przepisy na chleb.
Znana na całym świecie, aromatyczna i soczyście zielona - Bazylia to zioło, które wykorzystywane jest szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. Roślina jest podstawowym składnikiem słynnego sosu pesto, a także służy, jako dodatek do dań z udziałem pomidorów. Zastosowanie bazylii jest bardzo szerokie, tak jak ilość jej odmian.
Czas grillowania może być czasem eksperymentowania - jeśli nie próbowaliście jeszcze bezmięsnych szaszłyków sojowych, to macie okazję - oto niezawodny przepis na szaszłyki z warzywami i sojową alternatywą dla mięsa - zdrowszy, mniej kaloryczny, ale zaskakująco pyszny!
Asafetyda to rozpowszechniona przyprawa szczególnie w Indiach i na dalekim wschodzie. U nas dopiero zaczyna osiągać popularność, a to dzięki jej wyrazistemu aromatowi przypominającemu zapach cebuli czy czosnku. Swiednia zarówno do dań mięsnych jak i warzywnych czy strączkowych.