Blog

PRZEPISY: Piernik staropolski - długo dojrzewająca rozkosz bez cukru
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a więc pora na… wypieki! Tak, to jest ten czas, kiedy w końcu możemy zabrać się za pieczenie naszych ulubionych, wyczekiwanych cały rok pierników i pierniczków. Zapraszamy do zapoznania się z FIT przepisem na Piernik staropolski, który zdobył nasze podniebienia swoim długim dojrzewaniem.
Czytaj więcej
PORADY: 7 sposobów na życie w domowym zaciszu
Ostatnie wydarzenia z jakimi musimy się spotkać zmieniły nasze codzienne życie o 360 stopni. Siedzimy w domu, rzadziej wychodzimy na zewnątrz, a jak już jesteśmy „zmuszeni” do wyjścia to nasze potrzeby załatwiamy, jak najszybciej, aby tylko nie mieć styczności z ludźmi. Wiele osób takie życie odmienia, budzi emocje, złość i niepokój. Zastanawiamy się, co teraz będzie, jak będziemy żyć i czy to się w ogóle skończy?
Czytaj więcej
PORADY: Dlaczego warto jeść makarony strączkowe?

Kto z nas nie lubi makaronu? Produkt, który jest szybki w przygotowaniu, można go zjadać o każdej porze i w każdej wersji, na słodko i na wytrawnie. Uwielbiany przez dorosłych i dzieci gości na naszych stołach praktycznie codziennie. Od pewnego czasu można zauważyć w sklepach większy wybór makaronów, który podzielić można ze względu na kształt i skład. Każda osoba dobierze dla siebie kluski, z których „wyczaruje” przeróżne, smaczne potrawy.

Czytaj więcej
PRZEPISY: 16.10. Światowy Dzień Chleba
W październiku swój dzień świętuje chleb. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was 3 szybkie przepisy na pieczywo, które pomimo braku mąki, drożdży i zakwasu smakuje wyśmienicie i oryginalnie. Zapraszamy do lektury!
Czytaj więcej
Gorczyca - podstawa musztardy i leczniczy środek na wiele dolegliwości
Gorczyca znana jest od tysięcy lat, dzis głównie kojarzona jako składnik musztardy. W XVII wieku gorczyca była wykorzystywana jako środek rozgrzewający i wspomagający leczenie przeziębienia. W kuchni gorczyca używana jest jako główny składnik mieszanek przypraw, wykorzystywana jako naturalny konserwant. Jest niezbędnym dodatkiem do pieczonych mięs, wędlin, konserw rybnych, jednak mało kto wie ile właściwości zdrowotnych posiadają te niepozorne małe kuleczki.
Czytaj więcej
LEKSYKON PRZYPRAW: Kardamon, królowa przypraw i afrodyzjak
Kardamon, obok wanili i szafranu jest najdroższą przyprawą świata. Jej piękny aromat i lekko pikantny, cytrusowy smak przypadnie do gustu wielbicielom korzennych przypraw. Dlaczego nasiona kardamonu są cenne? Jakie właściwości odżywcze i zdrowotne posiada "królowa przypraw"? O tym dowiesz się w artykule. Zapraszamy.
Czytaj więcej
PRZEPISY: Oryginalny kurczak ala KFC i jego wegetariańska odmiana
Przepis na chrupiącą panierkę do kurczaka ala KFC, który z powodzeniem można wykorzystać do zamienników mięsa takich jak kotlety sojowe, tofu czy sejtan. Opisujemy jak w 4 prostych krokach zrobić Kurczaka z KFC i jakich składników potrzebujesz. Spróbuj nazej wersji panierki i przekonaj się, że z powodzenim możesz ją łatwo przygotować samodzielnie w domu.
Czytaj więcej
PRZEPISY: 10 października Światowy Dzień Owsianki
Kto z nas nie lubi zjeść smacznego śniadania, aby móc z pełną energią rozpocząć dzień. Jednym z polecanych produktów, które zaspokoją poranny, wilczy apetyt są płatki owsiane. Oto 7 propozycji na śniadanie, z których możesz skorzystać. Codziennie nowy składnik, codziennie inny smak i wartości odżywcze. Zapraszamy do lektury.
Czytaj więcej
PORADY: 1 Października Światowy Dzień Wegetarian
1 października to Światowy Dzień Wegetarianizmu i Wegetarian, dlatego obchodząc to święto chcemy przybliżyć Wam styl życia i żywienia, jakim kierują się osoby, które wyliminowały ze swojej diety mięso. Jakie są rodzaje diet bezmięsnych, jak komponować zdrowe posiłki wegetariańskie i jakie są korzyści ze stosowania diet bezmięsnej? Przeczytaj na naszym BLOGU.
Czytaj więcej
PRZEPISY: 29 września - Międzynarodowy Dzień Kawy
Tak, to ten dzień, kiedy świętują wszyscy miłośnicy kawy! To świetna okazja, aby wypić kawę w pięknym i spokojnym otoczeniu, wspólnie z przyjaciółmi, rodziną, czy kolegami z pracy. W artykule znajdziesz przepisy na zdrowsza wersję tego pobudzającego napoju oraz zamienniki kawy. Zapraszamy do lektury.
Czytaj więcej
LEKSYKON PRZYPRAW: Gałka muszkatołowa - korzenna, aromatyczna i ...halucynogenna
Gałka muszkatołowa najpopularniejsza i najstarsza z przypraw używanych na świecie, bardzo znana ze swojego pozytywnego wpływu na trawienie, ma również tę ciemną stronę - spożywana w zbyt dużych ilościach może mieć działanie halucynogenne i trujące. Czy jednak warto rezygnować z używania tej cennej pachnącej przyprawy w naszej kuchni? Na pewno nie! Przeczytaj więcej o gałce muszkatołowej na naszym blogu w Leksykonie Przypraw.
Czytaj więcej
LEKSYKON PRZYPRAW: Czosnek - niezastąpiona przyprawa i lek prosto z natury
Czosnek to jedna z najpopularniejszych roślin jadalnych na świacie. Czosnek stosowany jako przyprawa wielu dań i potraw nadaje im charakterystyczny smak i aromat. Czosnek jest też bardzo ceniony jako roślina lecznicza za swoje właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Warto go włączyć do swojej diety nie tylko jako przyprawę ale też czosnek jako lek. Zachęcamy do poznania poczciwego czosnku nieco bliżej.
Czytaj więcej
DIY: Jak zrobić peeling cukrowy do ciała?

Na półkach sklepowych dostępnych jest wiele kosmetyków różnego pochodzenia, jednak najlepsze i najbardziej naturalne są kosmetyki domowej roboty. Cukrowy peeling składa się głównie z drobinek cukru i wybranego oleju - z oliwek, kokosowego, arganowego, słonecznikowego, masła shea. Głównym zadaniem peelingu jest usuwanie martwych komórek naskórka, dzięki czemu skóra odzyskuje miękkość i gładkość.

Czytaj więcej
LEKSYKON PRZYPRAW: "Złoto faraonów", czyli czarnuszka we własnej osobie
Czarnuszka znana jest na całym świecie. Jej właściwości zostały docenione już w czasach starożytnych, uznano ją wówczas "złotem faraonów". Małe, czarne nasionka posiadają oromną moc, która jest doceniania do dziś. Cenne składniki czarnuszki to prodzdrowotne działanie dla organizmu niejednego człowieka. Sprawdź, czy i Tobie przypadnie skorzystanie z dobrodziejstwa, jakie oferuje ta piękna, niebieska roślina.
Czytaj więcej
PRZEPISY: Batony mocy i zdrowe przekąski nie tylko dla najmłodszych
Drugie śniadanie jest równie ważne jak pierwsze - dodaje energii, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu i zwiększa naszą wydajność. Nie zapominaj dawać dziecku zdrowych przekąsek do szkoły, zadbaj o to, by zawsze mieć ze sobą coś zdrowego do przekąszenia. Proponujemy zrobiebnie takich przekąsek samodzielnie - to proste i wcale nie czasochłonne - wystarczy kakao, ulubione bakalie, płatki i batonymocy gotowe! Spróbuj jakie to smaczne!
Czytaj więcej
PRZEPISY: 22.08 Światowy Dzień Mleka Roślinnego
Mleko roślinne staje się coraz bardziej popularne na świecie. Ludzie zaczynają odżywiać się zdrowo, szukają smacznych i zdrowych zamienników tradycyjnego nabiału. Doskonałym rozwiązaniem są napoje roślinne, które z łatwością można przygotować w domu. Wystarczy tylko dobry blender - najlepiej kielichowy i składniki odpowiadające rodzajowi mleka roślinnego, które chcemy uzyskać. Zaprszamy do przepisów.
Czytaj więcej
PORADY: 8 kroków do zdrowego odżywiania - dla dzieci i dorosłych

Chcesz wpowadzić zdrowe zasady żywienia do swojego domu? Wiesz, że to ważne,by Twoja rodzina odżywiała się zdrowo, ale obawiasz się, że nie zaakceptują zmian? Co zrobić, by zdrowe posiłki były zarazem smaczne? Przeczytaj nasze porady, jak w 8 krokach wprowadzić zasady zdrowego żywienia w swoim domu i nie zwariować:)

Czytaj więcej

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel