PRZEPISY: Pyszny i chrupiący - zdrowe przepisy na chleb
Szybki chleb drożdżowy z naczynia
Składniki
1. Mąkę przesiać do miski, dodać suszone drożdże, cukier, sól – wymieszać (ręcznie lub mikserem). Ciągle mieszając dolewać stopniowo wodę. Gdy składniki połączą się dodać olej. Ciasto wyrabiać minimum 10 minut.
(w przypadku świeżych drożdży zrobić zaczyn – drożdże wymieszać z cukrem do płynnej konsystencji, wlać 1/3 szklanki ciepłej wody, wsypać 3 łyżki mąki – produkty odejmować ze składników w przepisie; całość wymieszać odstawić do wyrośnięcia na ok 10 minut, po wyrośnięciu przelać do mąki).
2. Po wyrobieniu ciasto odłożyć do miski, posypać lekko mąką zakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
3. Przygotować naczynie w którym będzie pieczony chlebek. Naczynie musi mieć pojemność 3 litry, ewentualnie można podzielić ciasto na pół, wówczas powstaną dwa mniejsze chleby.
4. Puste naczynie wstawić do piekarnika, ustawić 220°C i nagrzać.
5. Gdy chleb urośnie, ponownie go zagnieść do jego uformowania, po czym do nagrzanego naczynia włożyć bochen, naciąć, nożem w kilku miejscach. Pokrywą zamknąć naczynie.
6. Chleb wstawić do piekarnika. Temperaturę zmniejszyć do 200°C. Piec przez około 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec chlebek kolejne 20-25 minut.
7. Wypiek wystudzić na kratce.
Z tego przepisu można wykonać także chleb z dodatkiem innej mąki np. żytniej, orkiszowej, razowej. Wystarczy tylko zastąpić część mąki pszennej innym rodzajem produktu zachowując proporcje, jak w przepisie. Dodatkowo, pieczywo można wzbogacić nasionami np. siemię lniane, sezam, dynia, słonecznik.
Chleb pszenno - żytni z nasionami
Składniki
1. Wymieszać suche składniki, najlepiej w większej misce, ponieważ chleb będzie rósł.
2. W naczyniu rozpuścić pół opakowania drożdży świeżych w 1 litrze ciepłej wody. Drożdże połączyć suchymi składnikami i przykryć do wyrośnięcia na 20 min.
3. W międzyczasie wysmaruj foremki masłem i posyp bułką tartą, aby chleb nie przykleił się do foremek.
4. Po 20 min. nagrzać piekarnik do 250 stopni, bez termoobiegu i przełożyć chleb do foremki (najlepiej z użyciem łyżki moczonej w wodzie) i posypać ziarnami.
5. Poczekać kolejne 20 min i sprawdzić piekarnik. Po włożeniu do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 230 stopni i piec 45 min.
6. Wyciągnąć ciepły chleb z piekarnika i od razu wyjąć go z foremki.
Do ciasta można dodać pomidory suszone lub żurawinę, aby nadać chlebkowi całkiem inny smak.
Przepis to porcja na dwie keksówki lub jedną większą.