PRZEPISY: Pyszny i chrupiący - zdrowe przepisy na chleb

2020-07-23
PRZEPISY: Pyszny i chrupiący - zdrowe przepisy na chleb

Szybki chleb drożdżowy z naczynia

Składniki

1. Mąkę przesiać do miski, dodać suszone drożdże, cukier, sól – wymieszać (ręcznie lub mikserem). Ciągle mieszając dolewać stopniowo wodę. Gdy składniki połączą się dodać olej. Ciasto wyrabiać minimum 10 minut.

(w przypadku świeżych drożdży zrobić zaczyn – drożdże wymieszać z cukrem do płynnej konsystencji, wlać 1/3 szklanki ciepłej wody, wsypać 3 łyżki mąki – produkty odejmować ze składników w przepisie; całość wymieszać odstawić do wyrośnięcia na ok 10 minut, po wyrośnięciu przelać do mąki).

2. Po wyrobieniu ciasto odłożyć do miski, posypać lekko mąką zakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

3. Przygotować naczynie w którym będzie pieczony chlebek. Naczynie musi mieć pojemność 3 litry, ewentualnie można podzielić ciasto na pół, wówczas powstaną dwa mniejsze chleby.

4. Puste naczynie wstawić do piekarnika, ustawić 220°C i nagrzać.

5. Gdy chleb urośnie, ponownie go zagnieść do jego uformowania, po czym do nagrzanego naczynia włożyć bochen, naciąć, nożem w kilku miejscach. Pokrywą zamknąć naczynie.

6. Chleb wstawić do piekarnika. Temperaturę zmniejszyć do 200°C. Piec przez około 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec chlebek kolejne 20-25 minut.

7. Wypiek wystudzić na kratce.

Z tego przepisu można wykonać także chleb z dodatkiem innej mąki np. żytniej, orkiszowej, razowej. Wystarczy tylko zastąpić część mąki pszennej innym rodzajem produktu zachowując proporcje, jak w przepisie. Dodatkowo, pieczywo można wzbogacić nasionami np. siemię lniane, sezam, dynia, słonecznik


Chleb pszenno - żytni z nasionami

Składniki

1. Wymieszać suche składniki, najlepiej w większej misce, ponieważ chleb będzie rósł.

2. W naczyniu rozpuścić pół opakowania drożdży świeżych w 1 litrze ciepłej wody. Drożdże połączyć suchymi składnikami i przykryć do wyrośnięcia na 20 min.

3. W międzyczasie wysmaruj foremki masłem i posyp bułką tartą, aby chleb nie przykleił się do foremek.

4. Po 20 min. nagrzać piekarnik do 250 stopni, bez termoobiegu i przełożyć chleb do foremki (najlepiej z użyciem łyżki moczonej w wodzie) i posypać ziarnami.

5. Poczekać kolejne 20 min i sprawdzić piekarnik. Po włożeniu do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 230 stopni i piec 45 min.

6. Wyciągnąć ciepły chleb z piekarnika i od razu wyjąć go z foremki.

Do ciasta można dodać pomidory suszone lub żurawinę, aby nadać chlebkowi całkiem inny smak.
Przepis to porcja na dwie keksówki lub jedną większą.







Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel