PRZEPISY: Oryginalny kurczak ala KFC i jego wegetariańska odmiana

2020-10-07
PRZEPISY: Oryginalny kurczak ala KFC i jego wegetariańska odmianaNawet przeciwnicy tzw. junk food, czyli śmieciowego jedzenia znają smak chrupiącego i pikantnego kurczaka z Kentucky serwowanego w „restauracjach” na całym świecie. Ta sieciówka wiele lat skrzętnie ukrywała recepturę chrupiącej panierki, jednak w końcu udało się ją poznać i rozpowszechnić. Dziś możesz przygotować samodzielnie w domu chrupiącego kurczaka lub jego wegetariańską wersję w bardzo prosty sposób. Oczywiście, nie jest to propozycja na codzienny jadłospis, gdyż w Zielonej Esencji propagujemy zdrowy tryb życia i zdrowe odżywianie, jednak nie bądźmy ortodoksyjni - od czasu do czasu można sobie pofolgować i zabłysnąć na obiedzie rodzinnym czy przyjęciu dla dzieci.

Jak zrobić kurczaka ala KFC?

Tajemnicą chrupiącej panierki jest unikalna kompozycja składników, w tym przypraw, jednak równie ważna jest marynata, by mięso kurczaka nie było suche. Ważne jest przygotowanie mięsa – lub w wersji wegetariańskiej – zamiennika mięsa - kotletów sojowych lub steaków sojowych, tak, by było ono aromatyczne i nasączone marynatą – tylko wtedy bowiem będzie miało teksturę i konsystencję idealną.

Czego potrzebujesz, by zrobić kurczaka ala KFC w domu?

Poniżej znajdziesz składniki potrzebne do zrobienia chrupiącego kurczaka w panierce. Możesz ułatwić sobie zadanie i kupić zestaw przypraw do panierki z KFC w naszym sklepie internetowym.

zestaw do panierki KFC Green Essence

Składniki na ok 1-1,5kg mięsa z kurczaka
  • Marynata - składniki:
2-3 łyżki jogurtu naturalnego, ew. majonezu wegańskiego, dwie łyżeczki granulowanego czosnku, imbir mielony, tymianek - pół płaskiej łyżeczki, bazylia suszona - pół płaskiej łyżeczki, oregano suszone - pół płaskiej łyżeczki, Sól selerowa pół plaskiej łyżeczki, sól czosnkowa pół płaskiej łyżeczki, papryka słodka mielona pół płaskiej łyżeczki, Pieprz czarny mielony szczypta, musztarda w proszku – plaska łyżeczka, ew. pieprz cayenne wg. gustu i upodobań, sól do smaku, odrobina wody, w razie, gdyby marynata była zbyt gęsta

  • Ciasto - składniki:
dwa jajka lub zamienniki jajek z ciecierzycy - aquafaba, z chia, z siemienia lnianego, pół szklanki mleka/mleka roślinnego, cztery kopiaste łyżki mąki najlepiej pszennej, ale może być bezglutenowa, łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobii kukurydzianej, pół łyżeczki soli.

  • Panierka - składniki:


dwie szklanki mąki pszennej, kopiasta łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego, pół łyżeczki soli, ewentualnie 2 garści płatków kukurydzianych zmielonych średnio grubo lub zmiażdżonych

  • Smażenie - składniki:

olej rzepakowy lub masło klarowane Ghee lub ich mieszanka

Kurczak w panierce z KFC w czterech prostych krokach


kurczak jak z KFC przepis na panierkę1. Marynata:
Zaczynamy więc od mięsa – przygotuj marynatę: wymieszaj mięso lub kotlety sojowe ze składnikami marynaty i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Wyjmij na pół godziny przed smażeniem, by mięso nabrało temperatury pokojowej.
2. Ciasto:
Do miski wbij jajka, wsyp mąkę i zmiksuj lub energicznie wymieszaj, dolewając stopniowo mleko. Dopraw solą i przyprawami. Ciasto powinno być konsystencji dość gęstego ciasta naleśnikowego.
Kawałki kurczaka lub kotletów sojowych, przełóż do miski z ciastem, dokładnie je obtocz, wymieszaj, po czym przełóż do pojemnika z panierką.
3. Panierka:kurczak w panierce kfc zielonaesencja
Składniki panierki dobrze połącz ze sobą - możesz je wymieszać w pojemniku lub garnku z pokrywką. przykryj i energicznie potrząśnij. W ten sposób powstanie fałdowana panierka.
4. Smażenie:
Smaż na głębokim oleju lub we frytownicy przewracając, aż kawałki mięsa zrobią się ciemno-złociste.- możesz również spróbować przygotować je we frytownicy parowej, jednak wtedy częściej przekładaj kawałki i pamiętaj, by nie były zbyt mocno odsączone, bo będą suche.

kurczak kfc wege


Wegetariański kurczak z KFC - to proste i pyszne

Wegetariańskie porady – jak przygotować wegetariańskiego kurczaka z KFC?
Zamiast mięsa z kurczaka użyj kotletów sojowych lub steków sojowych – namocz je w wodzie przez ok 15-30 min, w razie potrzeby obgotuj – muszą być miękkie i wilgotne. Dalej postępuj tak, jak z mięsem z kurczaka. Zamiast mleka, jogurtu czy jajek możesz użyć wegańskich zamienników.
Jeśli zwracasz uwagę na produkty bezglutenowe mąkę pszenną zastąp mąką kukurydzianą, z ciecierzycy. Możesz też do smaku dodać odrobinę wędzone papryki w proszku i sosu sojowego.

Pamiętaj, że zrównoważone żywienie i zdrowy tryb życia przyczynia się do zachowania zdrowia. Staraj się jak najczęściej jeść warzywa i owoce oraz produkty niskoprzetworzone. Kiedy możesz zamiast czerwonego mięsa sięgaj po ryby lub białko roślinne, do smażenia używaj zdrowych tłuszczów - oleju kokosowego nierafinowanego, masła klarowanego lub oliwy.

Smacznego życzy zielonaesencja.pl

Pokaż więcej wpisów z Październik 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel