PRZEPISY: Oryginalny kurczak ala KFC i jego wegetariańska odmiana
Jak zrobić kurczaka ala KFC?
Tajemnicą chrupiącej panierki jest unikalna kompozycja składników, w tym przypraw, jednak równie ważna jest marynata, by mięso kurczaka nie było suche. Ważne jest przygotowanie mięsa – lub w wersji wegetariańskiej – zamiennika mięsa - kotletów sojowych lub steaków sojowych, tak, by było ono aromatyczne i nasączone marynatą – tylko wtedy bowiem będzie miało teksturę i konsystencję idealną.Czego potrzebujesz, by zrobić kurczaka ala KFC w domu?
Poniżej znajdziesz składniki potrzebne do zrobienia chrupiącego kurczaka w panierce. Możesz ułatwić sobie zadanie i kupić zestaw przypraw do panierki z KFC w naszym sklepie internetowym.
Składniki na ok 1-1,5kg mięsa z kurczaka
- Marynata - składniki:
- Ciasto - składniki:
- Panierka - składniki:
dwie szklanki mąki pszennej, kopiasta łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego, pół łyżeczki soli, ewentualnie 2 garści płatków kukurydzianych zmielonych średnio grubo lub zmiażdżonych
- Smażenie - składniki:
olej rzepakowy lub masło klarowane Ghee lub ich mieszanka
Kurczak w panierce z KFC w czterech prostych krokach
1. Marynata:
Zaczynamy więc od mięsa – przygotuj marynatę: wymieszaj mięso lub kotlety sojowe ze składnikami marynaty i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Wyjmij na pół godziny przed smażeniem, by mięso nabrało temperatury pokojowej.
2. Ciasto:
Do miski wbij jajka, wsyp mąkę i zmiksuj lub energicznie wymieszaj, dolewając stopniowo mleko. Dopraw solą i przyprawami. Ciasto powinno być konsystencji dość gęstego ciasta naleśnikowego.
Kawałki kurczaka lub kotletów sojowych, przełóż do miski z ciastem, dokładnie je obtocz, wymieszaj, po czym przełóż do pojemnika z panierką.
3. Panierka:
Składniki panierki dobrze połącz ze sobą - możesz je wymieszać w pojemniku lub garnku z pokrywką. przykryj i energicznie potrząśnij. W ten sposób powstanie fałdowana panierka.
4. Smażenie:
Smaż na głębokim oleju lub we frytownicy przewracając, aż kawałki mięsa zrobią się ciemno-złociste.- możesz również spróbować przygotować je we frytownicy parowej, jednak wtedy częściej przekładaj kawałki i pamiętaj, by nie były zbyt mocno odsączone, bo będą suche.
Wegetariański kurczak z KFC - to proste i pyszne
Wegetariańskie porady – jak przygotować wegetariańskiego kurczaka z KFC?
Zamiast mięsa z kurczaka użyj kotletów sojowych lub steków sojowych – namocz je w wodzie przez ok 15-30 min, w razie potrzeby obgotuj – muszą być miękkie i wilgotne. Dalej postępuj tak, jak z mięsem z kurczaka. Zamiast mleka, jogurtu czy jajek możesz użyć wegańskich zamienników.
Jeśli zwracasz uwagę na produkty bezglutenowe mąkę pszenną zastąp mąką kukurydzianą, z ciecierzycy. Możesz też do smaku dodać odrobinę wędzone papryki w proszku i sosu sojowego.
Pamiętaj, że zrównoważone żywienie i zdrowy tryb życia przyczynia się do zachowania zdrowia. Staraj się jak najczęściej jeść warzywa i owoce oraz produkty niskoprzetworzone. Kiedy możesz zamiast czerwonego mięsa sięgaj po ryby lub białko roślinne, do smażenia używaj zdrowych tłuszczów - oleju kokosowego nierafinowanego, masła klarowanego lub oliwy.
Smacznego życzy zielonaesencja.pl