Seromakowiec i Keto Pascha Wegańska - Wielkanoc Bez Cukru
Wielkanoc to jedno z ważniejszych świąt w Polsce. Okres świąteczny rozpoczyna Niedziela Palmowa, a kończy się na Wielkim Poniedziałku zwanym Lanym Poniedziałkiem. Jak każde święto charakteryzuje się pięknym kolorowym wystrojem i oczywiście syto nakrytym stołem. Oprócz tradycyjnych potraw muszą znaleźć się także słodkości w postaci ciast, ciasteczek, babeczek, mazurków oraz z paschy wielkanocnej.
Co to jest pascha wielkanocna?
Tradycyjny deser na bazie nabiału, przygotowany z twarogu, śmietany, masła, jajek, cukru, wanilii oraz z dodatków w postaci bakalii. Pascha jest słodka i świetnie zastąpi tradycyjny sernik. Można ją przygotować na ciepło lub na zimno, a warunkiem zrobienia naprawdę pysznej paschy jest świeży, nieprzegrzany twaróg, całkowicie odciśnięty z serwatki.
Najbardziej popularna jest w Rosji, gdzie przygotowuje się ją raz w roku z okazji Wielkanocy, a dodatek w formie bakalii świadczy o dobrobycie i bogactwie. Z biegiem czasu zaczęto modyfikować przepisy i już dziś można zrobić paschę wegańską, bezglutenową, czy niskowęglwodanową dla Keto i Low Carb.
Wegańska pascha w stylu Keto
Składniki
- 2 kostki tofu naturalne (łącznie 360 g)
- 1 puszka mleczka koksowego (400 ml)
- 200 ml śmietany sojowej
- 3 łyżeczki agar-agar
- cytryna sok
- skórka z pomarańczy
- wanilia (pasta, ekstrakt)
- erytrytol do smaku
- posiekane orzechy - po 1/3 szklanki każdego rodzaju: migdały blanszowane, włoskie, laskowe
- posiekana gorzka czekolada - 1-2 paski
- owoce liofilizowane np. truskawki, maliny, jagody, borówki (według własnego uznania)
- płatki migdałowe
Tofu pokroić na kawałki i przełożyć do blendera. Dodać mleczko kokosowe, śmietankę sojową, sok z cytryny, wanilię, erytrytol, skórkę pomarańczy i agar-agar. Całość zblendować na gładką masę.
Gotową masę przelać do garnka i gotować przez 2-3 minuty na małym ogniu, ciągle mieszając. Po czasie zdjąć z palnika i odstawić na kilka minut (max 5 min) do przestygnięcia, po czym dodać orzechy i owoce liofilizowane. Na koniec dodać czekoladę i krótko wymieszać.
Miskę, tortownicę, lub inną formę wysmarować olejem i przełożyć do niej przygotowaną masę paschy. Całość odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie zimna przełożyć ją do lodów w celu stężenia i schłodzenia.
Aby wyłożyć paschę na talerz należy delikatnie podważyć ją nożem. Dla ozdoby można posypać migdałami, owocami liofilizowanymi.
Seromakowiec bez cukru
Składniki
- 300 g maku (może byc mielony)
- 6 jajek
- 60-70 g posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, migdały lub inne)
- 100 g ksylitolu
- aromat waniliowy
- 1 kg sera twarogowego (może być z wiaderka, im bardziej tłusty tym lepiej)
- 1 paczka budyniu
- skórka z pomarańczy (dla smaku)
Masa makowa
Mak zalać wrzątkiem i gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. Po czasie przelać mak na sitko i zostawić na kilka godzin. W przypadku mielonego maku wystarczy tylko wlać odpowiednią ilość płynu (do przykrycia), zagotować i odstawic do nasiąknięcia. Jeżeli masa będzie za mokra, należy przecisnąć mak przez ściereczkę.
Odcedzony mak (niezmielony) odcedzić i zmielić w maszynce. Dodać do niego 2 jajka, ksylitol 30 g, posiekane orzechy i aromat do smaku.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę makową do formy.
Masa serowa
Twaróg przełożyć do miski, dodać jajka, zmiksować. Dodać resztę ksylitolu (70g), aromat do smaku i skórkę pomarańczową. Na koniec dodać budyń w proszku, dokładnie wymieszać. Masę przelać na mak.
Seromakowca piec w 180℃ (góra-dół) przez około 1 godzinę. Po czasie ciasto zostawić do ostudzenia. Po schłodzeniu seromakowca można oblać czekoladą bez cukru.