Guma Ksantanowa - dlaczego staje się taka popularna?
Guma ksantanowa – co to jest?
Guma ksantanowa jest wielocukrem pozyskiwanym w wyniku fermentacji cukrów, pochodzących głównie z kukurydzy, pszenicy i soi. Fermentacja ta odbywa się przez bakterie Xanthomonas campestris. W przemyśle oznaczana jest symbolem E415. Z wyglądu jest białym z lekko żółtawym odcieniem proszkiem, dość mocno pylącym. 100% węglowodan, jednak nie zawierający szybko rozpuszczalnych cukrów prostych.
Jakie właściwości posiada guma ksantanowa?
- emulgator, substancja zagęszczająca i napowietrzająca - nadaje odpowiednią gęstość, stabilność i powoduje zwiększenie masy,
- posiada właściwości higroskopijne – pochłania wilgoć, dlatego ważne jest, aby przechowywać ją w szczelnym opakowaniach,
- łatwo rozpuszczalna w wodzie ciepłej i zimnej, w mleku, słodkich napojach i płynach,
- nadaje produktom plastyczne konsystencje np. w sosach,
Guma ksantanowa posiada także wpływ na organizm min. ogranicza gazy jelitowe, przeciwdziała zaparciom i wzdęciom – porównywana do właściwości błonnika spożywczego. Obniża poziom glukozy i cholesterolu oraz ułatwia połykanie.
Guma pęcznieje w jelitach, stymuluje je do pracy dzięki temu przemiana materii ulega przyspieszeniu.
Wykorzystanie gumy ksantanowej
Proszek wykorzystywany jest w przemyśle chemicznym, technicznym, spożywczym oraz kosmetycznym i farmaceutycznym.
Kosmetyka i farmaceutyka
Guma ksantanowa to składnik różnego rodzaju kremów, past do zębów, pianek, żelów, balsamów, szamponów i wielu innych. Dzięki niej produkty te posiadają odpowiednią gęstość. Natomiast tabletki wytwarzane z dodatkiem ksantanu, rozpuszczają się w żołądku stopniowo i powoli, dzięki temu składniki aktywne uwalniane są w odpowiednim czasie.
Przemysł
Guma ksantanowa wykorzystywana jest w przemyśle technicznym. Najbardziej powszechnym jej zastosowaniem jest zagęszczanie w trakcie wydobycia ropy naftowej. Gumę dodaje się także do betonu, farb, klejów, żeli, pestycydów, roztworów mineralnych lub emulsji.
Spożywka
Guma ksantanowa w przemyśle spożywczym oznaczana jest jako E415. Głównym celem proszku jest zagęszczanie produktu i emulgowanie.
Zaletą gumy ksantanowej jest reakcja na temperaturę, czyli można ją podgrzewać i zamrażać. Wypieki z dodatkiem tego składnika również można mrozić. Substancja dobrze reaguje w środowisku kwasowym i zasadowym.
Guma ksantanowa to główny składnik lodów, dzięki niej nasz ulubiony deser posiada miękką i gładką konsystencję. Dodatek do wypieków sprawi, że ciasto stanie się elastyczne i lekkie. Szczególnie ważna jest dla wyrobów bezglutenowych, ponieważ nadaje im właściwości wiążące, dzięki temu zapobiega to wysychaniu i kruszeniu.
Gumę ksantanową znajdziemy także w sokach, syropach, sosach, w produktach nabiałowych niskotłuszczowych, gotowych zupach, mrożonkach, dżemach, słodyczach, żywności bezglutenowej.
Guma ksantanowa polecana jest przy dietach niskowęglowodanwych (ketogeniczna, low carb)
Czy guma ksantanowa jest bezpieczna?
Według badań medycznych guma ksantanowa nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka. Warto jednak zwrócić uwagę na ilość jej spożycia, która nie powinna przekraczać 15 g na dzień. Większe spożycie może wywołać dolegliwości żołądkowe (pamiętajmy, działa jak błonnik!).
Podczas stosowania gumy należy uważać, aby nie wdychać proszku, który jest bardzo pylny. Zaciągnięcie ksantanu może powodować dolegliwości, które przypominają chorobę – grypę, dlatego też podczas odmierzania porcji starajmy się nie robić tego chaotycznie.
Jak używać gumę ksantanową?
I. przy stosowaniu gumy ksantanowej należy zwiększyć ilość słodzika, aromatu ponieważ zagęstnik wyciąga smak potrawy
II. zbyt słodka potrawa nie służy gumie ksantanowej, jeżeli zawiera ponad 50% cukru, ponieważ może nie powstać reakcja wiążąca. Innym przypadkiem jest słodzik, który nie szkodzi zagęstnikowi
III. guma ksantanowa wymaga szybkiego mieszania, ponieważ bardzo łatwo ulega krystalizacji, mieszając ją w blenderze proces ten powinien trwać max 60 sekund, ponieważ zbyt długie mieszanie może powodować utratę smaku.
IV. gumę ksantanową można łączyć z gumą guar – jeżeli chcemy bardziej zżelować nasz posiłek
Dawkowanie gumy ksantanowej wynosi <0,5% masy danego produktu lub posiłku. Poniżej kilka propozycji użycia zagęstnika.
Chleb z mąki bezglutenowej: 1,5 łyżeczki na 130 g mąki
Ciasta bezglutenowe: ½ łyżeczki na 130 g mąki
Ciastka kruche bezglutenowe: ¼ łyżeczki na 130 g mąki
Ciasto do pizzy bezglutenowej: 2 łyżeczki na 130 g mąki
Babeczki/muffinki bezglutenowe: ¾ łyżeczki na 130 g mąki
Naleśniki bezglutenowe: 1/2 łyżeczki na 130 g mąki
Deser jogurtowy: 10 g na 1 kg jogurtu
Deser jogurtowy tłusty: 5 g na 1 kg jogurtu
Ciasto sernik: 5 g na 1 kg sera
Koktajle: 1 g na 250 ml płynów