PRZEPISY: #10 Sposobów na ..... Mąka z Quinoa
2016-04-20
Pierwszy wpis z cyklu SPOSÓB NA. Pod lupę bierzemy propozycje przespisów z mąki z komosy/quinoa.
O komosie ryżowej już kiedyś pisaliśmy. To bardzo wartościowe pseudo-zboże. Zawiera mnóstwo wapnia, magnezu, żelaza, miedzi i fosforu, ale nie zawiera glutenu. To znakomita propozycja dla wegetarian, wegan, dzieci i dorosłych zmagających się z nietolerancją glutenu.
Drążąc temat komosy udało Nam się w końcu sprowadzić...uwaga.... mąkę z komosy BIO PLANET!
Co z taką mąką można zrobić?
1. Znakomite śniadaniowe muffinki. Doskonale smakują ze świeżymi owocami, np. borówkami.

2. Kto powiedział, że brownie nie może być przygotowane z bezglutenowej mąki z komosy?

3. Przygotuj puszyste, bezglutenowe naleśniki z dodatkiem syropu z agawy i borówkami.

4. Truskawkowo-bananowy chleb bezglutenowy. Doskonała przekąska na rano, a także na podwieczorek.

5. Czekoladowa słodycz, dla której warto zgrzeszyć.

6. Pyszny chleb dyniowo-bananowy z bezglutenowej mąki z komosy.

7. Krakersy z mąki z komosy i łyżką oleju kokosowego to doskonała przekąska na wieczór filmowy.

8. Udoskonal domowa pizzę dodając mąkę z komosy. Zdrowa alternatywa dla białej maki pszennej.

9. Chleb bezglutenowy z syropem klonowym, olejem kokosowym, mąką owsianą i mąką z komosy.

10. Pulpeciki z soczewicy, mąki z komosy i pistacji.
Próbujemy? Tak!


2. Kto powiedział, że brownie nie może być przygotowane z bezglutenowej mąki z komosy?

3. Przygotuj puszyste, bezglutenowe naleśniki z dodatkiem syropu z agawy i borówkami.

4. Truskawkowo-bananowy chleb bezglutenowy. Doskonała przekąska na rano, a także na podwieczorek.

5. Czekoladowa słodycz, dla której warto zgrzeszyć.

6. Pyszny chleb dyniowo-bananowy z bezglutenowej mąki z komosy.

7. Krakersy z mąki z komosy i łyżką oleju kokosowego to doskonała przekąska na wieczór filmowy.

8. Udoskonal domowa pizzę dodając mąkę z komosy. Zdrowa alternatywa dla białej maki pszennej.

9. Chleb bezglutenowy z syropem klonowym, olejem kokosowym, mąką owsianą i mąką z komosy.

10. Pulpeciki z soczewicy, mąki z komosy i pistacji.
Próbujemy? Tak!
Pokaż więcej wpisów z
Kwiecień 2016