Pomysły na zdrowy lunchbox - co dać dziecku na drugie śniadanie do szkoły?

2021-08-25
Wakacje już prawie za nami.
Kto szykuje swoich milusińskich do szkoły wie, jak czasem trudno o pomysły na zdrowe i smaczne drugie śniadanie.
Postanowiliśmy Wam trochę pomóc. Dla poszukujących inspiracji przygotowaliśmy zdrowe i proste w przygotowaniu pomysły na lunchboxy do szkoły, które pokochają ci starsi i ci młodsi.
Zobacz na blogu pomysły na zdrowe lunchboxy nie tylko dla uczniów!

Moda na zdrowe lunchboxy trwa już kilka lat.
Rodzice przykładają coraz większą wagę do tego, co ich dzieci dostają na drugie śniadanie do szkoły. W ten sposób buduje się zdrowe nawyki żywieniowe, które będą inwestycją w zdrowy tryb życia na całe lata.

Czym skorupka za młodu nasiąknie...
Tradycyjna kanapka z serem i szynką czy sklepowy deserek to najprostsze rozwiązania, jednak nie zawsze najlepsze dla naszych dzieci.
Początek roku szkolnego to dobry czas, żeby wprowadzić zmiany w jadłospisie ucznia. Warto to wcześniej zaplanować.

Dieta pudełkowa jako alternatywa na zdrowe śniadanie

Co powinien zawierać idealny lunchbox do szkoły? Co wziąć pod uwagę komponując zdrowe drugie śniadanie dla ucznia?

1. Pomysł: jadłospis dostosowany do preferencji smakowych dziecka
2. Urozmaicone i odpowiednio skomponowane posiłki
3. Zaplanowana lista zakupów - mieszcząca się w zaplanowanym budżecie
4.Pudełko śniadaniowe czyli Lunchbox powinien być dostosowany do posiłku i spełniający normy - (bez BPA, szczelny, estetyczny, latwy w obsłudze, nie za duży)
5. Ilość czasu potrzebną na przygotowanie drugiego śniadania
6. Od czasu do czasu jakiś extras-niespodzianka przemycony w lunchboxie

Po pierwsze pomysł.
Internet jest pełen wspaniałych, prostych i często zaskakujących pomysłów na zdrowe śniadania dla dzieci. Warto inspirować się i wspomagać sprawdzonymi przepisami na drugie śniadanie, bo rutyna, choć dobra w wielu aspektach życia w przypadku jadłospisu nie zawsze wychodzi na zdrowie.
Testujcie! Niektóre pomysły mogą okazać się totalną klapą i pudełko wróci z całą zawartością nietknięte - nie zrażajcie się, a tym bardziej nie denerwujcie za bardzo na wasze pociechy. W pierwszej fazie obserwujcie, co znika ze śniadaniowek najcześciej, a czego dzieciaki nieruszają nigdy.
Do nowych smakow też trzeba się przyzwyczaić. Traktujcie zmiany żywieniowe jako pewną formę zabawy, to trochę taki poligon doświadczalny - przynajmniej na początku:)

Po  drugie: Zdrowe składniki i urozmaicona zawartość lunchboxa.
TO nie jest proste, ale musimy powiedzieć NIE gotowym deserkom, słodzonym jogurtom, batonikom, snackom i innym gotowym junk-foods. Jeśli chcecie naprawdę dbać o zdrowe posiłki, musicie włożyć w ich przygotowanie nieco więcej wysiłku niż skok do żabki:)
Pamiętajcie by do śniadaniówki włożyć świeżą porcję owoców lub warzyw (najlepiej jedno i drugie) i zdrową porcję białka. Odpowiednio skomponowane posiłki to podstawa zdrowego śniadania i energia na dłużej!

Po trzecie: Planuj!
Kiedy zdecydujesz się na wybór jadospisu np. na kolejny tydzień zapisz na kartce czego będziesz potrzebować. Produkty sypkie, orzechy czy bakalie ożesz kupić na zapas, np. w sklepie internetowym, gdzie ceny są o wiele niższe niż stacjonarnie. Owoce i warzywa kupuj na ryneczku lub w okolicznym warzywniaku. Weź też pod uwagę zawartość swojej spiżarni - domowe dżemy i przetwory świetnie nadają się jako baza samodzielnie przygotowanych deserów i przekąsek.


Po czwarte: odpowiednie pudełko czyli lunchbox.
Na rynku mamy obecnie ogromny wybór pudełek śniadaniowych. Nie warto jednak kupować pierwszej lepszej śniadaniówki. Po pierwsze zastanów się jakiej wielkości ma być pudełko - dostosuj jego wielkość do wieku dziecka i jego plecaka! Zadbaj też, by miało przegródki lub skladalo się z mniejszych pojemniczków, do których można włożyć bardziej plynne czy sypkie produkty, np orzeszki czy bakalie.

Ważne też by zwracać z jakiego tworzywa/materiału zrobiony jest lunchbox. Na pewno istotne jest by na pudełku wykonanym z plastiku obowiązkowo był znaczek BPA FREE! To ważne, bo wtedy masz pewność, że pojemnik jest bezpieczny i w kontakcie z żywnością nie uwalnia szko
dliwych dla zdrowia związków. Na rynku od jakiegoś czasu dostępne są również pojemniki wykonane z biodegradowalnych czy ekologicznych materiałów, takich jak bambus, celuloza, łuska ryżowa czy inne materiały pochodzenia organicznego. Mają ciekawy, różnorodny design i z pewnością są bezpieczne nie tyko dla Twojego dziecka, ale również dla środowiska.
Do zawijania kanapek czy wrapów możesz użyć woskowijek jako alernatywy dla folii aluminiowej czy papieru śniadaniowego.

Po piąte: Czasss...
Wiadomo, że rano nie ma czasu na długie posiedzenia w kuchni - zbyt dużo się dzieje, a wstawanie 2 godziny wcześniej by przygotować zdrowe śniadanie nie dość, że szybko Cię zmęczy to jeszcze zniechęci. Dlatego, gdy już masz listę z jadłospisem, to co możesz przygotuj sobie wcześniej - sałatkę możesz zrobić wieczorem, zdrowe ciasteczka czy batony spokojnie mogą poleżeć kilka dni - nie musisz ich piec codziennie. Zanim zdecydujesz się na jakiś bardziej pracochłonny przepis przetestuj go wcześniej - może się okazać, że skomplikowane potrawy nie są w guście Twojego dziecka.


Po szóste: Nie pozwól na nudę!
Staraj się od czasu do czasu zaskoczyć młodego konsumenta jakimś drobiazgiem - może to być ulubiona przekąska, ciasteczko w kształcie serca czy uroczy liścik lub rysunek, naklejka. Takie drobne szczegóły sprawiają, że robi się milej, a jedzenie z pewnością będzie jeszcze smaczniejsze.

Pomysły na zdrowy lunchbox - co dać dziecku na drugie śniadanie do szkoły?

Garść praktycznych porad za nami, teraz czas na wybrane przepisy. Przygotowalismy kilka prostych pomysłów, które nie są czasochłonne. Do tego smakują najmłodszym, a przecież o to chodzi!

Szybkie gofry/placki z kaszą pozostałą z obiadu

Gofry to przysmak chyba każdego dziecka - ten przepis jest prosty, do tego pozwala zużyć resztki z poprzedniego obiadu.

Składniki:

1 dojrzały banan
pól szklanki mleka lub mleka roślinnego
niecała szkanka ugotowanej kaszy - jaglanej, jęczmiennej, gryczanej
przyprawy: cynamon, sól, wanilia
olej kokosowy do smażenia
opcjonalnie 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - niekoniecznie

Składniki mieszamy, a następnie delikatnie blendujemy. Wykładamy do gofrownicy lub smażymy placuszki a patelni. Podajemy z dżemem, miodem lub posypane słodzidłem.

Tortilla/wrap z awokado i serem


Wrapy to doskonały pomysł na śniadania. Warto wybierać te pełniziarniste i z dobrym składem - znajdziesz je np. w naszym sklepie. To, co włożysz jako nadzienie do wrapa tak naprawdę zależy od upodobbań Twojego dziecka, ale warto zadbać, by składnikiem farszu był produkt białkowy - może to być łosoś, pieczone mięsko, tofu czy kotlecik jajeczny. Do tego przemycamy warzywa:)

Składniki:

pół miękkiego awokado
1 jajko na twardo
łyżka majonezu lub serka śmietankowego
plasterek sera zółtego
listek sałaty lub kilka listków rukoli
sól, pieprz do smaku, ew. delikatne zioła, opcjonalnie pół ząbka czosnku


Przygotowanie:
 Awokado zgniatamy widelcem na miękką masę, dodajemy serek/majonez i przyprawy oraz na końcu drobno posiekane jajko. Lekko zrumieniony - ale nadal miękki - wrap smarujemy pastą z awokado, kładziemy sałatę, plaster sera i rolujemy. Kroimy na skośne paski grubości 2-4cm.


Szybka sycąca sałatka

Dla nieco większych uczniów można pokusić się o coś bardziej sycącego na drugie śniadanie, np. sałatkę z brokułów z kukurydzą.

Składniki:

różyczki brokuła al dente
kukurydza konserwowa
2 jajka na twardo/ew. szynka
2 łyżki majonezu wege lub śmietany, ew. serka śmietankowego
50 ml mleka lub wody z kukurydzy
oregano, sól, pieprz, czosnek granulowany
opcjonalnie: ziarno sezamu, czarnuszki, słonecznika - do posypania

Przygotowanie:
Brokuł umyć i włożyć do wrzątku na ok 5 minut. Przelać zimną wodą i podzielić na mniejsze cząstki. Jajka pokroić na ćwiartki wzdłuż, szynkę na dłuższe paseczki. Z majonezu, mleka, przypraw zrobić sos. Dodać kukurydzę i pozostałe składniki - wymieszać delikatnie i podawać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Pyszny deser z Chia

Składniki:

pół szklanki nasion chia
300 ml wody lub mleka do namaczania ziaren chia
jogurt grecki lub wegański
ćwiartka mango
kilka kropli soku z cytryny
ksylitol
amarantus ekspandowany
opcjonalnie łyżka miodu lub kakao do posypania

Przygotowanie:
Chia namoczyć wieczorem. Rano wyjąć z lodówki, wymieszać z jogurtem, dodać łyżeczkę ksylitolu. Mango zblendować lub zgnieść widelcem na miekką masę, skropić sokiem z cytryny. Umieścić warstwowo w pojemniczku zamykanym typu kubeczek - mango, jogurt, chia, amarantus. Na wierzch posypać kakao, ksylitol lub dodać miód.

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2021

Polecane

Szałwia Hiszpańska - Nasiona Chia - 1 kg

Szałwia Hiszpańska - Nasiona Chia - 1 kg

Cena regularna: 25,99 zł brutto23,40 zł brutto234 pkt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 25,99 zł
23,40 zł / g brutto
Przejdź do produktu
Kakao ciemne alkalizowane 250 g - 10 - 12% tłuszczu

Kakao ciemne alkalizowane 250 g - 10 - 12% tłuszczu

16,99 zł brutto169.90 pkt.
67,96 zł / l brutto
Przejdź do produktu
Bób prażony solony 1 kg - przekąska

Bób prażony solony 1 kg - przekąska

Cena regularna: 38,81 zł brutto36,90 zł brutto369 pkt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 34,90 zł
36 900,00 zł / l brutto
Przejdź do produktu
pixelpixel