Pyszne letnie przepisy z cukinią - poznaj prosty przepis na placuszki keto i cukiniowe brownie!

2021-08-12

Jaka jest różnica pomiędzy kabaczkiem a cukinią?
Okazuje się, że cukinia i kabaczek to nazwa tego samego warzywa. Po prostu cukinia to młodsza wersja kabaczka a kabaczek to większa cukinia z pestkami i gniazdami nasiennymi.
Sierpień i przełom września to czas zbiorów cukinii i innych warzyw dyniowatych. Jedni mają na działce czy w przydomowym ogródki cukinie, inni dostają od babci czy mamy kabaczki. Cukinia jest doskonałym składnikiem diet odchudzających - ma bardzo mało kalorii, aż w 95 % składa się z wody.
A co robić z cukinii? Poznajcie nasze topowe przepisy na placuszki keto z cukinii i cukiniowe brownie. Pychota!

Czym różni się wizualnie cukinia od kabaczka?

Czy wiesz, że cukinia i kabaczek to nazwa tego samego warzywa?

Jaka jest różnica pomiędzy kabaczkiem a cukinią?

Okazuje się, że żadna. Kabaczek i cukinia to ten sam gatunek. Nazwa wskazuje na to, że warzywo jest w określonym okresie wzrostu i na różnym etapie dojrzewania.
Czyli - cukinia to młodsza wersja kabaczka a kabaczek to większa cukinia z pestkami i gniazdami nasiennymi.
Cukinia jest młoda, jędrna, ale nie tak bardzo twarda jak dojrzały kabaczek, delikatna i słodkawa w smaku, szczególnie po upieczeniu.
Ma też bardziej miękką skórkę, nie jest konieczne obieranie jej. Kolor może mieć żółty, zielony, czasem jest cętkowane lub w nieregularne tygrysie pasy.
Kabaczek to po prostu nazwa cukinii dojrzałej, takiej większej powyżej 20cm, z twardszymi pestkami i wysztalconymi gniazdami nasiennymi.

Na potrzeby tego artykułu będziemy używać nazwy cukinia, ale z powodzeniem do podanych przez nas przepisów możecie używać zarowno cukinii jak i kabaczka;)

Jakie zalety ma cukinia?

Cukinia to roślina z rodziny dyniowatych, występuje w różnych odmianach kolorystycznych i często różnych kształtach, choć  zwykle mają wydłużony kształt, przypominający ogórka i gładką i błyszczącą skórkę.

Z pędów cukinii najpierw pojawiają się duże kwiaty o miodowym kolorze. Co ciekawe - są one jadalne i bardzo smaczne. Mogą być piękną jadalną dekoracją potraw i deserów, nadają się do kandyzowania.

Dojrzałe warzywa są bogate w witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminę K. Cukinia jest też źródłem karotenu, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego i choliny. Ma sporo pierwiastków śladowych: potasu, sodu, fosforu oraz wapnia. Co istotne - nie odkładają się w niej metale ciężkie.
Cukinia jest świetnym składnikiem diet odchudzających - ma bardzo niską wartość kaloryczną, ponieważ w 95 % składa się z wody zawiera tylko ok. 20 kcal w 100 gramach masy.

Jest lekkostrawna, polecana nawet w dietach dla kilkumiesięcznych dzieci. Cukinia ma niski indeks glikemiczny polecana jest cukrzykom.

Co zrobić z cukinii?

Z cukinii jest mnóstwo przepisów na potrawy obiadowe i przetwory. Cukinię można dusić, smażyć, można ją zapiekać, robić z niej kotleciki i placuszki. Doskonała jest marynowana w occie jako samodzielne warzywo lub składnik sałatek ze słoików.

Coraz popularniejsze jest również używanie cukinii do słodkich wypieków - wilgotne brownie z cukinii to hit!

My polecamy "placki ziemniaczane" z tartej cukinii, na które 2 wersje przepisu w tym KETO znajdziecie poniżej.

W jaki sposób przyrządzać cukinię?

Cukinia na grilla? Ależ tak!

Cukinia to wdzięczne warzywo na grilla do tego ekspresowe w przygotowaniu - bardzo szybko się grilluje nie wymaga wiele czasu na ruszcie. Jak przygotować cukinię na grilla- wystarczy oprószyć ją ulubionymi przyprawami i ziołami, skropić zdrowym tłuszczem.

Przepisy z cukinią

Ciasto z cukinii ala Brownie - wersja Keto Brownie z Cukinii

Dzięki dodatkowi cukinii ciasto jest wilgotne jak tradycyjne brownie, ma doskonalą konsystencję i ten smak! Do tego brownie jest idealne dla osób na diecie keto i low-carb, bo nie zawiera tradycyjnej mąki ani cukru.


Składniki:


5 jaj
50 g mąki kokosowej ew. migdałowej
100 g płynnego oleju kokosowego nierafinowanego
400 g startej cukinii odciśniętej z nadmiaru wody
30 g kakao
do posłodzenia: ksylitol/erytrytol lub ew. stewia
przyprawy i aromaty (cynamon, kardamon, aromat waniliowy, rumowy)
1,5-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie:

1. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Żóltka jaj ubić ze słodzikiem do konsystencji koglu-moglu.
3. Do ubitych żółtek dodać składniki: olej, mąkę, kakao, odciśniętą z nadmiaru soku startą cukinię i wymieszać do uzyskania zwartej konsystencji.
4. Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć masy.
5. Na koniec dodać aromat kilka kropli - może być migdałowy, kokosowy, czekoladowy lub orzechowy.
6. Piec około godziny w temp. 180 stopni w dość niskiej blaszcze.

Placuszki z cukinią ala ziemniaczane z fetą i ziołami

Składniki:

1 zielona cukinia
1 jajko
kilka łyżek mąki - nalepsza tu jest mąka kukurydziana
opakowanie sera feta, koziego lub halloumi
oliwa do smażenia
ulubione najlepiej świaże zioło: oregano, rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie


Sposób przygotowania:

Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych oczkach i odcisnąć z niej sok, dodać rozbełtane jajko, mąkę i ser feta rozdrobniony na kawałki (fetę można też zastąpić kozim lub halloumi - w tym wypadku ser zetrzeć na tarce).
Delikatnie wymieszać składniki, by połączyły się w masę - podobną do tej na placki ziemniaczane. Na patelni rozgrzać tłuszcz nakładać łyżką masę i smażyć placuszki na złoto. Podawać z sosem jogurtowym, czosnkowym lub tzatziki.


Placuszki z cukinią wersja KETO

Wersja Keto czy kto woli Low-carb placuszków z cukinią nie zawiera tradycyjnej mąki ani zieminiaków, które są na czarnej liście w diecie ketogenicznej. Zamiast tego wśród składników mamy jajka, mąkę z siemienia lnianego lub chia.
Placuszki Keto z cukinią są bardzo sycące i wilgotne. Mogą być spożywane jako samodzielne danie lub jako baza np. do keto pizzy czy keto-zapiekanek.

Składniki:


1 średnia cukinia starta na tarce o średnich oczkach (do 0,5kg)
2 małe jajka
2-3 łyżki mąki ze złotego lnu (bądź bardzo drobno zmielonego siemienia lnianego złotego)
20g masła klarowanego
przyprawy do smaku - sól, pieprz, zioła, mogą być mieszanki orientalne, curry
opcjonalnie łyżka mąki keto ze zmielonych orzechów/migdałów

Przygotowanie:


Cukinię zetrzeć na tarce o średnich/grubych oczkach - jeśli jest mocno dojrzała i ma twardą skórkę - obrać ją cienko. Odcisnąć nadmiar - lecz nie cały - sok z cukinii, dodać mąkę z siemienia lnianego, wymieszać z przyprawami w misce i odstawić na ok. 5 minut, żeby siemię zdążyło spęcznieć.
Dodać rozbełtanie jajka i wymieszać - jeśli konsystencja jest zbyt rzadka mozna dodać 1 łyżkę mąki orzechowej - my polecamy mąkę z orzechów włoskich - dodaje smakowitego posmaku.

Smażyć na maśle klarowanym z obu stron aż do uzyskania złotego koloru.

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2021

Polecane

Mąka kokosowa naturalna 1 kg - niskowęglowodanowa

Mąka kokosowa naturalna 1 kg - niskowęglowodanowa

11,99 zł brutto119.90 pkt.
11,99 zł / ml brutto
Przejdź do produktu
pixelpixel