BŁONNIK KAKAOWY co to jest i z czym to się je?
Błonnik kakaowy to nic innego jak oczyszczona łuska kakaowa. Błonnik kakaowy to wartościowy dodatek do wielu wyrobów spożywczych, a szczególnie wypieków i słodyczy, a to ze względu na jego smak i zapach, który bardzo przypomina tradycyjne kakao. Dodatek błonnika kakaowego w produktach spożywczych wzbogaca ich smak oraz zapobiega szybkiemu wysychaniu, gdyż bardzo dobrze wiąże wodę i tłuszcze.
Do czego używać błonnik kakaowy?
Błonnik kakaowy nadaje się jako dodatek do wyrobów piekarniczych, cukierniczych, śniadaniowych, przetworów mleczarskich, żywności typu instant, dodaje się go także jako wypełniacz suplementach diety. Używany jest coraz częściej jako zamiennik substancji zagęszczających w zdrowej żywności oraz jako naturalny barwnik. Błonnik kakaowy ma zastosowanie w popularnej kuchni przy diecie ketogenicznej. Ponieważ w naturalny sposób zwiększa pulchność i puszystość wypieków, stają się one bardziej puszyste, wilgotne, a do tego dłużej świeże i przepysznie pachnące kakao.
Jak jeść błonnik kakaowy?
Dodatkowe dawkowanie każdego błonnika należy dostosować indywidualnie – najlepiej zacząć od małych porcji np. 1 łyżeczki dziennie i stopniowo zwiększać dawkę. Błonnik najlepiej wymieszać z wodą, napojem lub jogurtem. Każdorazowo należy popić szklanką wody i nie spożywać na sucho!
Zalety błonnika kakaowego
- To bogate źródło błonnika pokarmowego
- Zawiera duże ilości polifenoli oraz przeciwutleniaczy
- Sprzyja trawieniu i utracie wagi
- Doskonały dla wegan
- Idealny w diecie ketogenicznej
- Doskonały dla sportowców i osób aktywnych umysłowo
- Nie podwyższa wartości energetycznej posiłku
- Ma czekoladowy smak i zapach
Jak powstaje błonnik kakaowy?
Błonnik kakaowy otrzymuje się z prażonej łuski kakaowej poprzez zaawansowane oczyszczenie, mikronizację, czyli rozdrabnianie mechaniczne do rozmiarów kilku-kilkuset mikrometrów i sterylizację. Proces produkcji ma charakter wyłącznie fizyczny, więc otrzymany produkt nie zawiera żadnych dodatkowych substancji chemicznych.
Błonnik kakaowy ma postać jednolitego, sypkiego proszku o bardzo silnym rozdrobnieniu, bardziej przypomina sypki puder.
Właściwości zdrowotne błonnika kakaowego
Błonnik kakaowy bardzo korzystnie wpływa na perystaltykę jelit i trawienie, co przeciwdziała zaparciom. Dzięki temu pomaga wyeliminować z organizmu zalegające toksyny, a nawet metale ciężkie. Błonnik w diecie wspomaga uczucie sytości co sprawia, że jest sprzymierzeńcem w rożnego rodzaju dietach i sprzyja utracie nadmiarowych kilogramów.
Regularne spożywanie błonnika pomaga obniżać poziom cholesterolu oraz utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi. Błonnik kakaowy działa w jelitach jak pożywka dla naszej flory bakteryjnej, jest naturalnym prebiotykiem, co wpływa pośrednio na naszą odporność.
Błonnik kakaowy zawiera, tak samo jak kakao, teobrominę alkaloid uważany za środek stymulujący, małe dawki rozszerzają naczynia krwionośne mózgu, naczynia wieńcowe serca, co powoduje lepsze ukrwienie mózgu przekłada się z kolei na poprawę procesów myślowych. Teobromina jest substancją podobną do kofeiny, ma działanie pobudzające oraz zwiększające koncentrację. Dzięki zawartości magnezu dobrze wpływa na procesy myślowe a także na stymulację mięśni, dlatego jest odpowiedni zarówno dla osób aktywnych fizycznie jak i umysłowo. Do tego poprawia samopoczucie i dodaje energii.
Gdzie kupić błonnik kakaowy?
Błonnik kakaowy kupisz w sklepach ze zdrową żywnością i niektórych aptekach. Bardzo dobrej jakości błonnik kakaowy dostaniesz w super cenie w naszym sklepie internetowym ze zdrową żywnością zielonaesencja.pl
Daj nam znać jak wypróbujesz czy spełnia on Twoje oczekiwania i czy działa.