O produktach

BŁONNIK KAKAOWY co to jest i z czym to się je?
Błonnik kakaowy nazywany potocznie błonnikiem czekoladowym ma wiele wspólnego z czekoladą, choć sprzyja odchudzaniu! Ma brązowy kolor, a jego smak i aromat bardzo przypomina naturalne kakao. Błonnik kakaowy pozyskiwany jest z łuski ziaren kakaowca, które zawierają około 40% błonnika, mają małą ilość kalorii, dlatego polecane są do stosowania w diecie niskowęglowodanowej - ketogeniczna, Low Carb oraz jako dodatek do słodkich wypieków czy koktajli. Dowiedz się więcej o błonniku czekoladowym z naszego bloga.
Czytaj więcej
Idealna nie tylko w kuchni Ketogenicznej - KETO mąka łubinowa - z czym to się je?
Dieta Ketogeniczna i Low Carb zrewolucjonizowały sposób żywienia milionów ludzi na całym świecie. Rewolucyjnym zamiennikiem białej mąki w diecie KETO jest mąka łubinowa pozyskiwana z nasion łubinu. Te niepozorne strączki, przypominające kształtem ziarenka bobu, są pełne białka, błonnika i cennych wartości odżywczych, a do tego zawierają niewiele węglowodanów. Doskonale zastępują białą mąkę, ale także soję i inne strączki. Produkty z dodatkiem mąki łubinowej są także świetnym zamiennikiem mięsa i źródłem białka w diecie wegan i wegetarian. Jeśli jesteście ciekawi co to takiego ten łubin, z czym to się je i jak stosować mąkę łubinową w kuchni - koniecznie przeczytajcie ten wpis blogowy.
Czytaj więcej
Inulina naturalny prebiotyk. Poznaj właściwości inuliny i zadbaj o zdrowe jelita!
Czy warto stosować inulinę?
Warto po nią sięgnąć, aby cieszyć się w pełni z jej wielu niezaprzeczalnych zalet.
Inulina to rodzaj prebiotyku, czyli substancji używanej przez mikroorganizmy w przewodzie pokarmowym. Inulina skutecznie obniża poziom glukozy po zjedzeniu posiłku, ma bardzo pozytywny wpływ nie tylko na trawienie i procesy wypróżniania, ale również na odporność, która jak wiadomo zaczyna się w jelitach. Więcej o korzyściach płynących ze stosowania Inuliny dowiesz się z naszego BLOGA.
Czytaj więcej
Gurmar czyli Niszczyciel Cukru. Poznaj jego odchudzające właściwości i naturalne rozwiązania, które hamują łaknienie
Gurmar pomaga w ograniczeniu cukru w diecie, sprawia, że nie masz takiej ochoty na słodkie przekąski. Jest polecany diabetykom i tym, którzy powinni ograniczać cukier. Liście gurmaru blokują wyrazistość słodkiego smaku, wspomagają proces pozbywania się nadmiarowych kilogramów i przyczyniają się do utrzymania pożądanej wagi.
Jest idealnym wspomagaczem dla osób odchudzających się, będących na dietach, dla diabetyków i osób z podwyższonym poziomem cukru.W zasadzie w dzisiejszych czasach, gdy spożywamy cukier codziennie w nadmiarze, polecany jest niemalże każdemu. Sprawdź co to jest Gurmar, jakie ma działanie i jak go przyjmować.
Czytaj więcej
Adaptogeny - prawdziwy cud natury. Czy działają? Czy warto je stosować? Rodzaje adaptogenów
Co to są adaptogeny? Dlaczego tak wiele się o nich mówi i czy są naprawdę skuteczne? Wiele osób chce w naturalny sposób wzmocnić się nie tylko pod względem odporności, ale również jeśli chodzi o wytrzymalość psychiczną. Pandemia, codzienne problemy, stres i nadmiar obowiązków to bolączki naszego dnia codziennego. Warto szukać naturalnych sposobów, by ulżyć sobie i swojej psychice, a tu z pomocą przychodzą rośliny zwane ADAPTOGENAMI.Zapraszamy do przeczytania naszego artykułu oraz zapoznania się z najpopularniejszymi roślinami adaptogennymi na świecie.
Czytaj więcej
Które orzechy są najzdrowsze? Dieta Keto - part 2
Druga część cyklu edukacyjnego Zielonej Esencji o zdrowotnych i odżywczych właściwościach orzechów. Tym razem na tapetę bierzemy najpopularniejsze orzechy takie jak migdały, arachidy, brazylijskie, włoskie czy pekan. Jeśli szukasz informacji o orzechach nie możesz przegapić tego wpisu!
Czytaj więcej
Które orzechy są najzdrowsze? Dieta Keto - part 1
Orzechy to grupa produktów roślinnych, które wskazane są na diecie ketogenicznej. Przygotowaliśmy dla Was dwa artykuły w których to dowiesz się, czy każdy orzech można spożywać w trakcie diety keto, jakie są rodzaje orzechów, jakie wartości odżywcze posiadają poszczególne gatunki, w jakiej postaci można spożywać orzechy i czy faktycznie są takie zdrowe, jak o nich mówią. I oczywiście! Przepisy! Zapraszamy do lektury.
Czytaj więcej
Wegańskie jaja - przed Państwem Aquafaba roślinny zamiennik jajek
Rynek spożywczy oferuje nam coraz to więcej zaskakujących nowości. Dużo produktów powstaje z myślą o osobach, które postanowiły zmienić swoje życie. Jednym z produktów, który zwany jest wegańskim zamiennikiem jajek, jest aquafaba. Co to jest aquafaba? Z czego powstaje aquafaba? Jak się do tego zabrać? Gdzie kupić aquafabę?? Jak zrobić aquafabę? Tego dowiesz się w Naszym artykule! Zapraszamy do lektury.
Czytaj więcej
Płatki mydlane - naturalne pranie bez chemii
Pranie ręczne to czynność o której zapomniano już wiele lat temu. Pralki automatyczne nie tylko lepiej piorą, ale także robią to szybciej i z dokładnością, bez zbędnego wysiłku. Wystarczy tylko dobry proszek lub płyn i oczywiście, brudne pranie. O dużym nakładzie czasu zapomnijmy, jednak rodzą się inne problemy, które w dawnych czasach nie były tak popularne. Mowa tu o alergii, która występuje w naszym codziennym życiu. Czy jest na to sposób?
Czytaj więcej
Co to jest Olej MCT? Czy każdy może go spożywać?
Tłuszcze to ważny element w diecie każdego człowieka. Dzielimy je na zdrowe i na te, które w znacznym stopniu powinniśmy unikać. Ostatnimi czasy można zauważyć wzrost popularności oleju MCT, który podbija serca nie tylko osób będących na diecie niskowęglowodanowej. Co to jest olej MCT? Jakie posiada właściwości? Czy jest zdrowy i jak go spożywać? Te odpowiedzi znajdziesz właśnie u nas!
Czytaj więcej
Sezon ogórkowy czyli wszystko o soli w zaprawach. Jaką sól wybrać do domowych przetworów i kiszonek?

Lato w pełni to również rozpoczęcie tzw. sezonu ogorkowego. Nie znaczy to, że do zapraw i kiszonek domowej roboty należy wybierać tylko ogórki. Sól jako środek konserwujący w zaprawach jest środkiem konserwującym stwarza też odpowiednie środowisko dla bakterii mlekowych, które są odpowiedziale za kiszenie. Dobre kiszonki potrzebują czasu i przede wszystkim soli. Ale jakiej soli i ile?
Postaramy się trochę rozjaśnić temat soli w kiszonkach i zaprawach.

Czytaj więcej
Fiński, czy Chiński? - czyli Ksylitol jakiego nie znacie
Sklepy stacjonarne lub internet, to tam najczęściej spędzamy czas na zakupach. Szukamy wybranych produktów, w tym ulubionych słodzików stewia, erytrytol i ksylitol. Aż tu nagle! Ksylitol Fiński i Chiński?! Zastanawiasz się, jak to możliwe?! Zawsze był jeden, a teraz są dwa? Szukasz, czytasz, jesteś w szoku? I ta cena! Jak to możliwe? Jaka jest różnica, smak, jakość? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w poniższym artykule. Zapraszamy!
Czytaj więcej
Glistnik Jaskółcze Ziele - kontrowersyjny polski chwast o leczniczych własciwościach
Problemy skórne, brodawki, trądzik a nawet zmiany grzybicze - na wiele z tych przypadości może pomóc zwykły chwast rosnący pospolicie w całej Polsce. To Glistnik Jaskółcze Ziele. Ta niepozorna roślinka ma bardzo szerokie spektrum działania. Zewnętrznie Glistnik pomaga na wiele dolegliwości skórnych i mięśniowych, przede wszystkim upora się z kurzajkami, brodawkami czy trądzikiem. Glistnik jaskółcze ziele stosowany wewnętrznie pokazuje ogromny wachlarz właściwości leczniczych. Chcesz dowiedzieć się więcej? Zapraszamy na BLOGA.
Czytaj więcej
Chlorofil - zielony sposób a detoks. Jakie właściwości ma krew roślin czyli chlorofil?
Chlorofil zawarty w roślinach to doskonały sposób na detoks! Krew roślin to naturalnie występujący barwnik, ktory gra decydującą rolę w procesie fotosyntezy. Dzięki swoim właściwościom oczyszczajacym wymiata z organizmu toksyny, metale ciężkie, przyspiesza przemianę materii, wzmacnia i dodaje sił - dlatego jest polecany przy wszelkich dietach detoksykacyjnych. Poza tym jest żródłem cennych antyoksydantów dlatego polecamy go szczególnie osobom zestresowanym i palącym! Co jeszcze dobrego robi nam chlorofil? Przyczytaj w artykule.
Czytaj więcej
10 powodów dlaczego warto wykorzystywać sodę oczyszczoną w domu
Soda oczyszczona to niezawodny naturalny środek pomocny w każdym gospodarstwie domowym, a do tego ekologiczny. Soda oczyszczona jest skuteczna w czyszczeniu, doskonale neutralizuje i pochłania zapachy, jest składnikiem proszku do pieczenia - zobacz ile zastosowań ma zwykła soda i jak samemu zrobić środki czyszczące ZERO WASTE. Poznaj 10  powodów, by używać sody oczyszczonej zamiast tradycyjnych silnych detergentów.
Czytaj więcej
Papryka Gochugaru - koreański niezbędnik do kimchi i nie tylko
Gochugaru to koreańska przyprawa, która najbardziej kojarzy się z tradycyjnym Kimchi. Papryka gochugaru ma formę drobnych płatków o intensywnie czerwonym kolorze, lekko dymnym, podwędzanym zapachu i aromacie, ostro-słodkawym smaku - charakteryzuje się kilkoma poziomami ostrości. Nie da się jej porównać z tradycyjną chilli, choć łączy je pikantny smak. Dlaczego gochugaru jest tak wyjątkowa? Spróbujcie sami!
Czytaj więcej
Guma Ksantanowa - dlaczego staje się taka popularna?
Na półkach sklepowych można spotkać coraz więcej nowości spożywczych, jednak nie każdy ma świadomość, co do czego służy. Ostatnim hitem, który zdobywa Nasze serca jest Guma Ksantanowa. Co to jest? Do czego służy? Jakie posiada właściwości? O tym dowiesz się w tym artykule. Zapraszamy!
Czytaj więcej
Zarodki pszenne - cenne źródło witamin i minerałów
Każdy z nas zna ziarno pszenicy, jednak nie każdy wie, że takie małe ziarenko kryje w sobie maleńką część, która pozyskiwana jest w procesie produkcji białej mąki. Jest źródłem wielu witamin i aż 21 minerałów! Bogate w błonnik i białko roślinne. O czym mowa? Zapraszamy do artykułu.
Czytaj więcej
PORADY: Dlaczego warto jeść makarony strączkowe?
Kto z nas nie lubi makaronu? Produkt, który jest szybki w przygotowaniu, można go zjadać o każdej porze i w każdej wersji, na słodko i na wytrawnie. Uwielbiany przez dorosłych i dzieci gości na naszych stołach praktycznie codziennie. Od pewnego czasu można zauważyć w sklepach większy wybór makaronów, który podzielić można ze względu na kształt i skład. Każda osoba dobierze dla siebie kluski, z których wyczaruje przeróżne, smaczne potrawy.
Czytaj więcej
PRZEPISY: 10 października Światowy Dzień Owsianki
Kto z nas nie lubi zjeść smacznego śniadania, aby móc z pełną energią rozpocząć dzień. Jednym z polecanych produktów, które zaspokoją poranny, wilczy apetyt są płatki owsiane. Oto 7 propozycji na śniadanie, z których możesz skorzystać. Codziennie nowy składnik, codziennie inny smak i wartości odżywcze. Zapraszamy do lektury.
Czytaj więcej
PRODUKT TYGODNIA: Matcha - niekwestionowana królowa herbat
Matcha to niekwestionowana królowa herbat. Ma postać drobnozmielonego proszku - przybiera formę zielonego pudru. Jest doskonała do picia jako tradycyjna herbata lub w formie specjalnie przygotowywanego latte. Jest wykorzystywana  jako dodatek do potraw, którym nadaje charakterystyczny aromat i piękny zielony kolor. To najzdrowsza herbata na świecie - jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i katechin. Przeczytaj, co dobrego może zdziałać ten niepozorny proszek.
Czytaj więcej
pixelpixelpixel