Przepisy

Owoce Liofilizowane w słodkich przepisach
Chyba nie ma takiej osoby, która nie lubi owoców. Przychodzi taki okres, w którym to dostępność do naszych przekąsek jest bardzo ograniczona. Szukamy wówczas owoców mrożonych lub suszonych, a od pewnego czasu także owoców liofilizowanych, które coraz bardziej podbijają nasze serca. Oto kilka ciekawych propozycji z przepisami w których użyliśmy owoców liofilizowanych.
Czytaj więcej
Kimchi prosty przepis dla początkujacych czyli jak zrobić w domu własne kimchi?
Kimchi to narodowe danie Koreańczyków jego główne składniki, takie jak kapusta pekińska warzywa imbir, czosnek czy sos sojowy są u nas łatwo dostępne. Jedynym trudnym do kupienia produktem w zwykłym sklepie spożywczym są koreańskie płatki chili – gochugaru. Jej nie da się zastąpić zwykłym chilli, choć niektórzy próbują...A dlaczego warto robić kimchi w domu i zajadać się nim przez cały rok? Przeczytajcie we wpisie jak prosto zrobić w domu własne kimchi.
Czytaj więcej
10 powodów dlaczego warto wykorzystywać sodę oczyszczoną w domu
Soda oczyszczona to niezawodny naturalny środek pomocny w każdym gospodarstwie domowym, a do tego ekologiczny. Soda oczyszczona jest skuteczna w czyszczeniu, doskonale neutralizuje i pochłania zapachy, jest składnikiem proszku do pieczenia - zobacz ile zastosowań ma zwykła soda i jak samemu zrobić środki czyszczące ZERO WASTE. Poznaj 10  powodów, by używać sody oczyszczonej zamiast tradycyjnych silnych detergentów.
Czytaj więcej
Zdrowe wielkanocne wypieki - 5 prostych przepisów
Wielkanoc to święto z wieloma tradycjami i zwyczajami ludowymi. Jedną z głównych tradycji jest malowanie jajek oraz wspólne śniadanie wielkanocne. Wielkanoc nie jest tak celebrowana jak Boże Narodzenie, jednak warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie smacznych posiłków i przede wszystkim wypieków, które umilą nam ten krótki czas z bliskimi.
Czytaj więcej
Strączki w Natarciu: Proste i zdrowe przepisy na potrawy ze strączków cz.1
We współczesnych czasach jemy zbyt mało białka pochodzenia roślinnego, a jego bogatwo odnaleźć można przede wszystkim w roślinach strączkowych.
Nasiona warzyw strączkowych są bardzo cennym źródłem białka roślinnego. Strączki doskonale zastępują mięso w diecie nie tylko wegetariańskiej. Zobacz pierwszy artykuł z przepisami na pyszne i zdrowe potrawy na bazie strączków. Uważaj - możesz zmienić swoje życie!:)
Czytaj więcej
Walentynkowe przepisy na szybki deser
14 lutego to święto zakochanych. Tego dnia warto wspólnie ze swoim wybrankiem lub wybranką przygotować smaczne desery, które umilą Wam czas. Oto 3 propozycja na łatwe słodkości, które nie wymagają wielkiego nakładu pracy, ale za to przyniosą Wam niezwykłe doznania smakowe. Zapraszamy!
Czytaj więcej
Wege Wigilia nie musi być nudna! Przepisy na tradycyjne świąteczne potrawy w wersji bez mięsa
Kto powiedział, że Święta WEGE smakują gorzej niż tradycyjne? Wystarczy poznać patenty na tradycyjne potrawy świąteczne, zastosować sprawdzone i pyszne przepisy, a nawet śledzika pod pierzynką uda się zrobić w wersji wege. Przeczytaj nasz wpis i dowiedz się jakimi składnikami zastąpić wiele produktów pochodzenia odzwierzęcego. Nie tylko dla ortodoksyjnych wegetarian - warto spróbować czegoś innego!
Czytaj więcej
PRZEPISY: Wspólne pieczenie z dziećmi - Ciasteczka dla Świętego Mikołaja
Dnia 6 grudnia obchodzimy Mikołajki, to dzień kiedy każde dziecko wyczekuje prezentu od świętego Mikołaja, który według tradycji zostawia upominki w bucie lub pod poduszką. Warto zadbać o to, aby maluchom nie kojarzył się Mikołaj tylko z prezentami, ale również z samym przygotowaniem do tego dnia. Oto propozycja na to, jak przygotować poczęstunek dla świętego Mikołaja i jego reniferów. Zapraszamy!
Czytaj więcej
PRZEPISY: Piernik staropolski - długo dojrzewająca rozkosz bez cukru
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a więc pora na… wypieki! Tak, to jest ten czas, kiedy w końcu możemy zabrać się za pieczenie naszych ulubionych, wyczekiwanych cały rok pierników i pierniczków. Zapraszamy do zapoznania się z FIT przepisem na Piernik staropolski, który zdobył nasze podniebienia swoim długim dojrzewaniem.
Czytaj więcej
PRZEPISY: 16.10. Światowy Dzień Chleba
W październiku swój dzień świętuje chleb. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was 3 szybkie przepisy na pieczywo, które pomimo braku mąki, drożdży i zakwasu smakuje wyśmienicie i oryginalnie. Zapraszamy do lektury!
Czytaj więcej
PRZEPISY: Oryginalny kurczak ala KFC i jego wegetariańska odmiana
Przepis na chrupiącą panierkę do kurczaka ala KFC, który z powodzeniem można wykorzystać do zamienników mięsa takich jak kotlety sojowe, tofu czy sejtan. Opisujemy jak w 4 prostych krokach zrobić Kurczaka z KFC i jakich składników potrzebujesz. Spróbuj nazej wersji panierki i przekonaj się, że z powodzenim możesz ją łatwo przygotować samodzielnie w domu.
Czytaj więcej
PRZEPISY: 10 października Światowy Dzień Owsianki
Kto z nas nie lubi zjeść smacznego śniadania, aby móc z pełną energią rozpocząć dzień. Jednym z polecanych produktów, które zaspokoją poranny, wilczy apetyt są płatki owsiane. Oto 7 propozycji na śniadanie, z których możesz skorzystać. Codziennie nowy składnik, codziennie inny smak i wartości odżywcze. Zapraszamy do lektury.
Czytaj więcej
PRZEPISY: 29 września - Międzynarodowy Dzień Kawy
Tak, to ten dzień, kiedy świętują wszyscy miłośnicy kawy! To świetna okazja, aby wypić kawę w pięknym i spokojnym otoczeniu, wspólnie z przyjaciółmi, rodziną, czy kolegami z pracy. W artykule znajdziesz przepisy na zdrowsza wersję tego pobudzającego napoju oraz zamienniki kawy. Zapraszamy do lektury.
Czytaj więcej
PRZEPISY: Batony mocy i zdrowe przekąski nie tylko dla najmłodszych
Drugie śniadanie jest równie ważne jak pierwsze - dodaje energii, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu i zwiększa naszą wydajność. Nie zapominaj dawać dziecku zdrowych przekąsek do szkoły, zadbaj o to, by zawsze mieć ze sobą coś zdrowego do przekąszenia. Proponujemy zrobiebnie takich przekąsek samodzielnie - to proste i wcale nie czasochłonne - wystarczy kakao, ulubione bakalie, płatki i batonymocy gotowe! Spróbuj jakie to smaczne!
Czytaj więcej
PRZEPISY: 22.08 Światowy Dzień Mleka Roślinnego
Mleko roślinne staje się coraz bardziej popularne na świecie. Ludzie zaczynają odżywiać się zdrowo, szukają smacznych i zdrowych zamienników tradycyjnego nabiału. Doskonałym rozwiązaniem są napoje roślinne, które z łatwością można przygotować w domu. Wystarczy tylko dobry blender - najlepiej kielichowy i składniki odpowiadające rodzajowi mleka roślinnego, które chcemy uzyskać. Zaprszamy do przepisów.
Czytaj więcej
DIY: Zrób sobie ekologiczną pastę do zębów bez fluoru
Sklepowe środki do czyszczenia jamy ustnej zawierają oprócz fluoru wiele drażniących i niezdrowych dla naszego organizmu składników. Do tego pakowane są w zaśmiecające nasze środowisko opakowania. Jeśli chesz, możesz zrobić samodzielnie w domu swoją własną pastę do zębów, która doskonale czyści i jest całkowicie nieszkodliwa. W tym wpisie znajdziesz też przepis na jadalną pastę do zębów dla dzieci.
Czytaj więcej
PRZEPISY: Uff... jak gorąco!

Upalne dni zagoszczą z nami przez okres letni. Dla jednych jest to upragniona pora roku, dla innych słowo „upał” nie jest mile widziane. Jak pomóc sobie w te gorące dni? Na ratunek pędzą do nas zimne napoje! 

Czytaj więcej
PRZEPISY: Pyszny i chrupiący - zdrowe przepisy na chleb
Chleb nasz powszedni zmienił oblicze - mamy do wyboru mnóstwo rodzajów pieczywa dostępnego od ręki. Najlepszy jednak jest ten upieczony samodzielnie, który wypełnia dom zapachem i zbliża do siebie domowników. Zielonaesencja.pl przygotowała dla Was 2 proste i sprawdzone przepisy na chleb.
Czytaj więcej

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel