Gorczyca - podstawa musztardy i leczniczy środek na wiele dolegliwości

2020-10-13
Gorczyca znana jest od tysięcy lat, dzis głównie kojarzona jako składnik musztardy. W XVII wieku gorczyca była wykorzystywana jako środek rozgrzewający i wspomagający leczenie przeziębienia. W kuchni gorczyca używana jest jako główny składnik mieszanek przypraw, wykorzystywana jako naturalny konserwant. Jest niezbędnym dodatkiem do pieczonych mięs, wędlin, konserw rybnych, jednak mało kto wie ile właściwości zdrowotnych posiadają te niepozorne małe kuleczki.

Nazwa: Gorczyca Biała (Sinapsis alba), Gorczyca Czarna (Brassica nigra),Gorczyca Sarepska (Brassica juncea)
Występowanie: Większość gatunków występuje licznie w Polsce, jak i na terenach Europy Południowej i Środkowej, w Ameryce Północnej oraz wielu regionach Azji. Gorczyca należy do roślin z rodziny kapustowatych, to roślina jednoroczna.
Wygląd: gorczyca to roślina przypominająca wyglądem rzepak, jej wysokość to 30-60 cm, ma żółte kwiaty zebrane w grona, nasiona są niewielkie, ok. 2mm, kuliste, barwy jasnożółtej, czarnej i jasno-pomarańczowej
Smak: Nasiona gorczycy białej mają specyficzny słodkawy, ostry smak
Zastosowanie: W kuchni gorczycę używa się głownie do wyrobu musztardy, chutneyów i mieszanek przypraw, w medycynie wykorzystuje się olejek z nasion gorczycy, miód gorczycowy i wyciągi z nasion. Można używać nasiona gorczycy również do okładów na bolące miejsca.Gorczyca jest również doskonałą rośliną miodo- i pyłkodajną. gorczyca-kwiat


Któż nie jad musztardy? To właśnie z musztardą gorczyca kojarzy się najbardziej. Drobne żółte kuleczki, wydzielające specyficzny śluz pod wpływem wilgoci często spotykamy we wszelkiego rodzaju zaprawach, kiszonkach i marynatach. Nasiona gorczycy są też składnikiem wielu popularnych mieszanek przypraw - choćby takich jak pieprz ziołowy, przyprawa do grilla, curry czy popularne hinduskie pikle.

sinapsis alba gorczyca biała rycinaGorczyca - garść historii

Gorczyca była znana i stosowana już w starożytności jako przyprawa i jako roślina lecznicza w Indiach, Grecji i Rzymie. Wzmianki na temat gorczycy odnaleźć można w przypowieściach biblijnych - w Ewangeliach Mateusza i Marka- nawet Jezus wspominał o niej w jednej ze swoich przypowieści. Nasiona gorczycy zidentyfikowano w wykopaliskach archeologicznych niedaleko Bagdadu w sumeryjskich naczyniach. W I wieku n.e. Rzymianin Columella opisał produkcję musztardy.

Bardzo popularna jest gorczyca sarepska, z której produkuje się bardzo popularną w Polsce musztardę sarepską - określenie musztarda sarepska wywodzi się od miasta Sarepta w Rosji położonego nad Wołgą, gdzie na szeroką skalę uprawiano brązową gorczycę pod koniec XXVIII w.

Gorczyca w kuchni - baza mieszanek ziołowych i królowa musztardymusztarda - zielonaesencja blog

Gorczyca kojarzy się przede wszystkim z musztardą - to podstawowy składnik do przygotowania musztardy i pieprzu ziołowego. musztarda wproszku green essence

gorczyca w kuchni blog zielonaesencja.plWraz z kolendrą, estragonem i pieprzem gorczyca jest wykorzystywana jest do marynat do mięs i wędlin, a także jako dodatek do zalewy octowej oraz do kiszonek. Stosuje się ją także do przyprawiania serów, sosów i past jajecznych. Nasiona gorczycy sarepskiej zawierają niekiedy do 50% tłuszczu wysokiej jakości, wytłacza się z nich olej spożywczy.

Nasiona gorczycy posiadają gorzki smak dzięki któremu potrawy uzyskują charakterystyczny pikantny smak.
Produkcję musztardy z ziaren gorczycy zapoczątkowali w Europie we Francji musztardnicy z Dijon - przez lata chronili swą tajną recepturę ścisłą tajemnicą. W rezultacie musztarda dijońska stała się tak sławna, że weszła do uroczystych jadłospisów wyższych sfer Paryża, ale również znalazła wielu fałszerzy. Podstawowymi składnikami musztardy są łuskane lub niełuskane, zmielone i odtłuszczone nasiona gorczycy białej lub czarnej, zakwaszone octem z dodatkiem soli, cukru i przypraw m.in. pieprzu, papryki, ziela angielskiego, chrzanu, koncentratu pomidorowego.
Zgniecione ziarna gorczycy oprócz musztardy dodaje się w całości do oleju, na którym przygotowuje się potrawy szczególnie kuchni indyjskiej - przed dodaniem do potraw nasiona gorczycy praży się w gorącym oleju, aby uzyskały ostry aromat i nadały niepowtarzalny smak daniom.

gorczyca czarna ziarno - 1kg - Green essence

KUP W SKLEPIE

Jakie są właściwości gorczycy?

gorczyca ziarno zielonaesencja blogW nasionach gorczycy znajdują się:
śluzy (około 15-18%),
olej tłusty (22-35%) o składzie zbliżonym do rzepakowego,
związki białkowe - aminokwasy,
fitosterole,
sole mineralne,
wielonasycone kwasy tłuszczowe,
witaminy i minerały takie jak kwas foliowy, witamina C, fosfor i potas,
glikozydy – do 2,5% synalbiny (odmiana biała) lub do 7% synigryny (odmiana czarna), które odpowiadają za specyficzny smak gorczycy.

Gorczyca w medycynie i terapiach naturalnych

W medycynie właściwej gorczyca obecnie jest stosowana między innymi jako środek moczopędny. Nasiona gorczycy bywają stosowane są w chorobach przewodu pokarmowego, jako "lek śluzowy" powlekający, przeciwzapalny, przeczyszczający. Wyciąg z gorczycy podaje się często przy chorobach przewodu pokarmowego, takich jak: przewlekłe stany zapalne żołądka i jelit, zaburzenia trawienia, zaparcia, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Ponadto nasion gorczycy używa się do leczenia nadciśnienia tętniczego oraz jako środka przeciwgorączkowego.

Zewnętrznie wyciągi i napary z nasion gorczycy zalecane są przy zapaleniu migdałków i gardła stosowane jako płukanki.
Zewnętrznie zmielone nasiona gorczycy są wykorzystywane do wytwarzania kataplazmów i plastrów przykładanych do bolesnych miejsc np. przy schorzeniach gośćcowych, ponieważ nasiona gorczycy powodują zaczerwienienie skóry taki okład może zbyt podrażnić skórę. Nasiona gorczycy charakteryzują się działaniem leczniczym na bolące miejsca i stawy dzięki zawartości substancji zwanej synigryną, która pod wpływem wody oraz ciepła wydziela olejek eteryczny dzięki któremu plastry lub okłady gorczycowe posiadają działanie rozgrzewające po których następuje przekrwienie skóry.

Olejek z nasion gorczycy - silny i wielozadaniowy

Z nasion gorczycy czarnej otrzymuje się olej z gorczycy – Oleum Sinapis jest to olej o ostrym i dość nieprzyjemnym zapachu, podobnym nieco do zapachu świeżo startego chrzanu. Olejek z nasion gorczycy ma bardzo silne działanie i powoduje powstawanie pęcherzy i ośrodków martwiczych na skórze. Dlatego nigdy nie należy stosować go nierozcieńczonego! Jego  2% roztwór spirytusowy – Spiritus Sinapis wchodzi w skład różnych mazideł, np. w połączeniu z olejem kamforowym, które wcieramy w skórę w bólach reumatycznych i nerwobólach.
Olejek lotny z nasion gorczycy jest podstawowym składnikiem stosowanym w farmacji - służy on do sporządzania plastrów łagodzących bóle reumatyczne i przeziębienia. Olejek gorczyczny ma różnorodne działanie, m.in. działa żółciopędnie, ułatwiając trawienie pokarmów, pobudza wydzielanie soku trzustkowego i żołądkowego, ma właściwości antybakteryjne, obniża ciśnienie krwi. Jest również składnikiem stosowanym do produkcji wyciągów oraz maści.
Całe nasiona łagodzą objawy zaparć - spożyte w odpowiedniej dawce, ze względu na to, że pęcznieją w przewodzie pokarmowym tym samym spulchniają masy kałowe w jelicie grubym i powodują łagodne przeczyszczenie.
Wyciąg z gorczycy można stosować do płukania przy zapaleniu gardła) i zapaleniu migdałków.

Okłady z gorczycy na przeziębienie - jak zrobić?

Ponieważ gorczyca jest rośliną mocno miododajną powstaje również niezwykle cenny miód z kwiatów gorczycy, który zapobiega przeziębieniu, rozgrzewa i wzmacnia organizm.

Gorczyca na stawy

Rozdrobnione nasiona gorczycy czarnej stosuje się często zewnętrznie do sporządzania okładów w takich przypadłościach jak: w bólach gośćcowych, zapaleniu korzonków nerwowych, nerwobólach korzonkowych,
w bólach mięśniowych czy zapaleniu ścięgien.
Specjaliści medycyny alternatywnej i naturalnej zalecają przykładać na chore miejsca płócienne woreczki wypełnione całymi nasionami. Można je pozostawić na noc lub nosić w ciągu dnia.
Ziarenka gorczycy to także sprawdzony środek na zapalenie zatok, który przyspieszy udrożnienie dróg oddechowych. Podgrzane poduszeczki wypełnione ziarnami należy kłaść w formie okładów na czoło i okolice zatok.

Przeciwskazania i środki ostrożności

Gorczyca może powodować nadmierne przekrwienie błon śluzowych przewodu pokarmowego, a nawet uszkodzenie kłębuszków nerkowych, krwiomocz i białkomocz. Długotrwałe przyjmowanie nasion gorczycy czarnej, a nawet za częste spożywanie dużych ilości ostrej musztardy może prowadzić do uszkodzenia gruczołu krokowego. Poza tym należy uważać stosując olej z gorczycy, gdyż jest to produkt bardzo wysoko-drażniący i nigdy nie wolno stosować go nierozcieńczonego!

Pokaż więcej wpisów z Październik 2020
pixelpixel