LEKSYKON PRZYPRAW: Asafetyda - orientalna kuzynka czosnku

Pochodzenie: Azja: Iran, Afganistan, Indie, gł. Kaszmir
Wygląd: drobny, zółtawy proszek
Smak: sama przyprawa ma bardzo specyficzny smak - podobny do czosnku, po ugotowaniu nadaje potrawom lekko cebulowy posmak
Zastosowanie: kuchnia: potrawy orientalne, potrawy mięsne, strączkowe, dieta bez użycia czosnku i cebuli(np. jogini), medycyna wschodu: pomocna przy chorobach układu oddechowego, naturalne lekarstwo na wzdęcia oraz zaparcia, pomocniczo przy zakrzepicy i chorobach układu krążenia
Asafetyda co to jest za przyprawa?
Zapaliczka, zwana również zakrzewką cuchnącą jest gatunkiem rośliny z rodziny selerowatych, wyrasta do około 1,5 metra wysokości i wydziela charakterystyczny, niemiły zapach. Nazwę swoją zawdzięcza perskiemu wyrazowi - mastyka - kit lub żywica i łacińskiego foetidus - cuchnący. Przyprawa w formie podstawowej to rodzaj gumy-żywicy (powstałej z soku korzeni i łodygi rośliny) szaro-białej barwy, zmieniająca swój kolor czasem na żółty, czerwony i w końcu brązowy. Asafetyda na wschodzie jest sprzedawana w postaci bloków lub kawałków żywicy, a w sprzedaży detalicznej najczęściej spotyka się ją w postaci drobno zmielonego żółtego proszku.
Asafetyda - z czym to się je?
Asafetyda znana była już w starożytności, wykorzystywano ją miedzy innymi w medycynie ludowej, kuchni indyjskiej, szczególnie często używali jej wegetarianie oraz znawcy Ajurwedy, zamiast czosnku i cebuli używali jej jogini.
W Europie przyprawa nie jest jeszcze zbyt popularna, na południu kontynentu asafetydą doprawia się jagnięcinę i dania strączkowe. Pasuje do duszonych mięs, potraw z warzyw i ryb. Ma silny aromat przypominający woń czosnku i cebuli, niekiedy siarki - nie każdemu może początkowo przypaść do gustu, jednak warto podkreślić, że jej ostry zapach zanika wraz z gotowaniem. Podczas gotowania i smażenia smak przyprawy staje się łagodniejszy i wydobywa się z niej miły aromat i idealnie podkreśla smak potraw.
Ze względu na silny zapach asafetydę przechowuje się w szczelnie zamkniętym pojemniku.
KUP w SKLEPIE Asafetyda w proszku
Najpopularniejsze jest zastosowanie asafetydy w kuchni indyjskiej.
Asafetyda - remedium na wiele dolegliwości
Spożywana w małych ilościach asafetyda pobudza apetyt i łagodzi dolegliwości żołądkowe, wspomaga trawienie i jest pomocna przy wzdęciach. Posiada właściwości uspokajające i przeciwbakteryjne.Stosowana była w dawnej medycynie wschodu jako środek przeciw histerii i żółtaczce. Pomocniczo używa się jej przy objawach astmy i zapalenia oskrzeli. Jej działanie lecznicze najczęściej wykorzystywane jest w chorobach układu oddechowego. Wykorzystuje się ją niekiedy także jako lek w żółtaczce, puchlinie wodnej czy chorobach żołądka. Może obniżyć wysokie ciśnienie krwi, działać przeciwzakrzepowo, przeciwzawałowo, moczopędnie i rozkurczowo. W 2009 roku badania naukowe wykazały, że korzenie asafetydy zawierają naturalne składniki o działaniu przeciwwirusowym, a także przyspiesza gojenie się ran.
Przeciwwskazania i ostrożności: Nadmierne spożycie asafetydy może wywołać nudności, wymioty, biegunkę, dyskomfort przy oddawaniu moczu. Ponadto przyprawa posiada właściwości poronne. Nie jest polecana kobietom w ciąży, karmiącym matkom, nie powinno się jej podawać również małym dzieciom.
