LEKSYKON PRZYPRAW: Bazylia - "królowa" ziół

2020-07-20
LEKSYKON PRZYPRAW: Bazylia - "królowa" ziół

Nazwa: Bazylia, Ocimum basilicum
Pochodzenie: Azja Południowa, Środkowy Wschód, Afryka
Wygląd: łodygi ciemno-zielone, owalne, soczyste zielone liście, kwiaty białe i fioletowe.
Smak: świeżo zebrana bazylia posiada mocny aromat, natomiast wersja suszona jest znacznie delikatniejsza.
Zastosowanie: kuchnia: potrawy mięsne i warzywne, doskonały dodatek do pomidorów; dania typu włoskiego, śródziemnomorskiego, do sosów i zup, dekoracja potraw i deserów, medycyna: układ trawienny, działanie antydepresyjne, przeziębienie, migrena kosmetyka: olejki eteryczne do kąpieli.

bazylia-leksykon-przypraw-blogBazylia co to jest?

Słowo „bazylia” pochodzi od greckiego słowa basileus, a oznacza "króla", znana też jest jako ziele św. Józefa. W przeszłości bazylię uznawano za afrodyzjak dla kobiet. Wierzono, że potrafi wpływać na płodność.

Bazylia jest rośliną jednoroczną, wyróżniającą się z wielu odmian, które posiadają różną barwę i pokrój. Najbardziej znaną bazylią jest odmiana zielona, która posiada szerokie zastosowanie szczególnie w kuchni. W sklepach można także spotkać nasiona bazylii bordowej, krzewiastej, a także kulistej, które również posiadają inny smak i aromat np. cytrynowy.


Zaletą bazylii jest możliwość wysiania jej w doniczce i postawienie na parapecie. Dostęp do świeżego zioła możemy mieć przez cały rok.

Wszystkie odmiany bazylii lubią słoneczne i zaciszne miejsca. Roślina lubi próchnicze, niezakwaszone ziemie, które są bogate w składniki pokarmowe i wodę. Bazylia dorasta do 30-60 cm wysokość, kwitnie od lipca do września.

Chcąc cieszyć się, jak najdłużej naszą bazylią pamiętajmy, aby uszczykiwać wierzchołki rośliny. W miejscu oberwania nastąpi rozkrzewienie się nowych listków.

Jakie są odmiany bazylii?

  • bazylia pospolita - znana jako bazylek ogrodowy, bazylijka zwyczajna, czy bazyliszka polska. Posiada korzenny, słodko - pikantny smak oraz aromatyczny, ostry, przypominający goździki zapach i intensywnie zielony kolor liści. Bazylia, wydziela olejek bazyliowy o intensywnym, korzenno - kwiatowym zapachu.
  • bazylia czerwona – kolor czerwony, podobna do bazylii pospolitej.
  • bazylia grecka - posiada proste, czworokątne łodygi oraz pędy, liście koloru jasnozielonego lub czerwonego.
  • bazylia cynamonowa – posiada intensywny, cynamonowy zapach.
  • bazylia cytrynowa - świeży, cytrusowy aromat - doskonale komponuje się z potrawami z ryb. Doskonały dodatek do owoców morza, twarogów, oraz sałatek owocowych. Używa się jej także do aromatyzowania octu, oliwy i oleju.
Bazylia suszona 200g Green Essence

Ziele św. Józefa i jego zastosowanie

bazylia-leksykon-przypraw-blog-1Bazylia w kuchni

Bazylia nadaje się prawie do wszystkich dań kuchni śródziemnomorskiej. To podstawowy składnik słynnego sosu pesto. Jej wyrazisty smak i aromat doskonale sprawdza się w sałatkach, zupach i w daniach z pomidorami. Można również nacierać nią mięsa przed dalszym przyrządzaniem. Używana jest także do aromatyzowania octu winnego i oliwy z oliwek. Bazylia znalazła swoje zastosowanie w deserach. Z jej dodatkiem tworzy się smaczne lody, wyroby czekoladowe oraz likiery. 

Podczas gotowania bazylię najlepiej dodać pod sam koniec, aby wysoka temperatura nie zniszczyła walorów smakowych rośliny.
Bazylia jest składnikiem słynnych ziół prowansalskich.

Bazylia w kosmetyce i nie tylko...

Olejek eteryczny, pozyskiwany z bazylii, używany jest do wyrobu perfum i mydła. Natomiast stawiając doniczkę z rośliną przy otwartym oknie, można zauważyć, że bazylia skutecznie odstrasza min. komary, dodatkowo sok z jej liści łagodzi pogryzienia przez owady.

Bazylia w medycynie
bazylia-wlasciwosci-lecznicze-blog







Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel