LEKSYKON PRZYPRAW: Cebula - warzywo, przyprawa i lek
Cebula to jedna z najpopularniejszych roślin używanych w kuchniach na całym świecie, należy do rodziny amarylkowatych, jest kuzynką czosnku, nawet jej łacińska nazwa brzmi dosłownie „czosnek cebula” (Allium Cepa). Cebula jest rośliną dwuroczna, stosunkowo łatwą w uprawie. Jej najpopularniejsza odmiana zalicza się do warzyw klimatu umiarkowanego, jednak jej liczne gatunki uprawiane są na całym świcie. Nie wiadomo dokładnie kiedy pojawiła się na w jadłospisie człowieka,jednak najstarsze pisma wskazują, że w pojawiła się już 3 tys. lat p.n.e. Najprawdopodobniej pochodzi z Azji Środkowej, a pierwsze rysunki, które ją przedstawiają pochodzą z Palestyny sprzed ok. 5000 lat p.n.e.
Cebula - najpopularniejsza przyprawa na świecie
Cebulę warto umieścić w codziennym jadłospisie nie tylko jako warzywo, ale także jako przyprawę. W kuchni cebula jako przyprawa ma nieograniczone zastosowanie: w postaci granulowanej, suszonej, prażonej czy mielonej jest wykorzystywana do podbijania smaku sosów, zup, potraw z mięs, twarogu czy sałatek.
- Prażona cebulka jest idealna do pieczywa hot-dogów i hamburgerów, kanapek i zapiekanek.
- Cebula suszona jako przyprawa nadaje potrawom charakterystyczny smak i aromat. Jest doskonałym dodatkiem do zup, sosów i różnorodnych potraw: duszonych, mięsnych i warzywnych i rybnych. Po namoczeniu używa się suszonej cebuli także się do smażenia i gotowania.
- Cebula mielona nadaje potrawom charakterystyczny smak i dużo delikatniejszy zapach od zwykłej cebuli. Jako przyprawa cebula mielona ma bardzo szerokie zastosowanie: podkreśla smak zup, bulionów czy sosów, sprawdza się jako dodatek rosołu, nadaje zupie wspaniały aromat i piękny kolor. Może być zamiennikiem cebuli świeżej. Dodana do gulaszów i sosów, zadziała jak naturalny zagęstnik.
Cebula - powszechna i znana lecz niedoceniana
Wszystkie rodzaje cebuli wspierają zdrowie, działają bakteriobójczo i poprawiają odporność. Flawonoidy zawarte w cebuli – ze względu na działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne mogą odgrywać ważną rolę w prewencji chorób układu krążenia oraz niektórych rodzajów raka. Cebula zawiera także glikozydy, m.in. dwusiarczek alilo-propylowy. Ten składnik jest odpowiedzialny za większość właściwości leczniczych. Poza tym cebula zawiera wiele enzymów, na przykład fermenty, które usprawniają trawienie i metabolizm.
Cebula ma w składzie również wiele cennych witamin i składników mineralnych, takich jak: siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor, witamina A, witamina B, witamina C, witamina E, glukokinina.
Cebula - remedium na wiele dolegliwości
Działanie zdrowotne cebuli jest znane od tysięcy lat, a jej właściwości wykorzystywane są w farmacji do dzisiaj.Sok z cebuli działa jak prawdziwy antybiotyk. Niszczy bakterie, które powodują infekcje skóry, w tym gronkowca złocistego. Dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym i mykobójczym cebula jest używana do leczenia ran, czyraków, ropni, oparzeń, pęknięć skóry i trądziku.
Jest idealnym lekiem na wszelkiego rodzaju infekcje górnych dróg oddechowych: zapalenie gardła, zatok przynosowych, zapalenie krtani czy zapalenie oskrzeli. Bulion cebulowy odblokowuje gardło i jest bardzo skuteczny w leczeniu anginy i zapalenia migdałków. ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne, ponieważ ułatwia pozbywanie się wydzieliny zalegającej w gardle, upłynniając ją.
Oprócz właściwości przeciwutleniających wykazuje też działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i antybakteryjne. Zwiększa naszą odporność, chroniąc przed przeziębieniem i grypą.
Pamiętajmy więc o starej poczciwej cebuli,bo może ona pomóc nie tylko w kuchni.