LEKSYKON PRZYPRAW: Cebula - warzywo, przyprawa i lek

2020-07-27
Cebulę zna każdy znas, choć nie każdy darzy ją sympatią - ma ostry intensywny smak i aromat, który doprowadza do łez nawet najtwardszych zawodników. Dodawana jest do potraw jako warzywo, ale również często używana jako przyprawa - mielona, w formie płatków czy prażona cebulka idealnie pokreśla wyrazistość potraw. Poznajcie jej zalety, bo jest ich wiele.
Nazwa: Allium cepa - dosłownie „czosnek cebula”
Pochodzenie: Azja Środkowa, Palestyna - obecnie uprawiana na całym świecie
Wygląd: częścią jadalną cebuli są mięsiste pochwy liściowe, czyli potocznie warstwy zależności od gatunku ma kształt okrągły lub owalny, kolor: żółty, biały, czerwony, fioletowy
Smak: ostry, piekący, intensywny - w zależności od gatunku i formy - po obróbce termicznej lub ususzeniu traci swoją ostrość, zyskuje słodkawy smak
Zastosowanie: kuchnia - jako warzywo i przyprawa, medycyna jako lek na infekcje dróg oddechowych, składnik maści na blizny, środek bakteriobójczy

cebula-alium-cepa-rycina

Cebula to jedna z najpopularniejszych roślin używanych w kuchniach na całym świecie, należy do rodziny amarylkowatych, jest kuzynką czosnku, nawet jej łacińska nazwa brzmi dosłownie „czosnek cebula” (Allium Cepa). Cebula jest rośliną dwuroczna, stosunkowo łatwą w uprawie. Jej najpopularniejsza odmiana zalicza się do warzyw klimatu umiarkowanego, jednak jej liczne gatunki uprawiane są na całym świcie. Nie wiadomo  dokładnie kiedy pojawiła się na w jadłospisie człowieka,jednak najstarsze pisma wskazują, że w pojawiła się już 3 tys. lat p.n.e. Najprawdopodobniej pochodzi z Azji Środkowej, a pierwsze rysunki, które ją przedstawiają pochodzą z Palestyny sprzed ok. 5000 lat p.n.e.

Cebula - najpopularniejsza przyprawa na świecie

Cebulę warto umieścić w codziennym jadłospisie nie tylko jako warzywo, ale także jako przyprawę. W kuchni cebula jako przyprawa ma nieograniczone zastosowanie: w postaci granulowanej, suszonej, prażonej czy mielonej jest wykorzystywana do podbijania smaku sosów, zup, potraw z mięs, twarogu czy sałatek.

cebula-blog

  • Prażona cebulka jest idealna do pieczywa hot-dogów i hamburgerów, kanapek i zapiekanek.
  • Cebula suszona jako przyprawa nadaje potrawom charakterystyczny smak i aromat. Jest doskonałym dodatkiem do zup, sosów i różnorodnych potraw: duszonych, mięsnych i warzywnych i rybnych. Po namoczeniu używa się suszonej cebuli także się do smażenia i gotowania.
  • Cebula mielona nadaje potrawom charakterystyczny smak i dużo delikatniejszy zapach od zwykłej cebuli. Jako przyprawa cebula mielona ma bardzo szerokie zastosowanie: podkreśla smak zup, bulionów czy sosów, sprawdza się jako dodatek rosołu, nadaje zupie wspaniały aromat i piękny kolor. Może być zamiennikiem cebuli świeżej. Dodana do gulaszów i sosów, zadziała jak naturalny zagęstnik.

Cebula - powszechna i znana lecz niedoceniana

Wszystkie rodzaje cebuli wspierają zdrowie, działają bakteriobójczo i poprawiają odporność. Flawonoidy zawarte w cebuli – ze względu na działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne mogą odgrywać ważną rolę w prewencji chorób układu krążenia oraz niektórych rodzajów raka. Cebula zawiera także glikozydy, m.in. dwusiarczek alilo-propylowy. Ten składnik jest odpowiedzialny za większość właściwości leczniczych. Poza tym cebula zawiera wiele enzymów, na przykład fermenty, które usprawniają trawienie i metabolizm.

Cebula ma w składzie również wiele cennych witamin i składników mineralnych, takich jak: siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor, witamina A, witamina B,  witamina C, witamina E,  glukokinina.


Cebula - remedium na wiele dolegliwościcebula-przyprawa-blog-zielonaesencja

Działanie zdrowotne cebuli jest znane od tysięcy lat, a jej właściwości wykorzystywane są w farmacji do dzisiaj.
Sok z cebuli działa jak prawdziwy antybiotyk. Niszczy bakterie, które powodują infekcje skóry, w tym gronkowca złocistego. Dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym i mykobójczym cebula jest używana do leczenia ran, czyraków, ropni, oparzeń, pęknięć skóry i trądziku.
Jest idealnym lekiem na wszelkiego rodzaju infekcje górnych dróg oddechowych: zapalenie gardła, zatok przynosowych, zapalenie krtani czy zapalenie oskrzeli. Bulion cebulowy odblokowuje gardło i jest bardzo skuteczny w leczeniu anginy i zapalenia migdałków. ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne, ponieważ ułatwia pozbywanie się wydzieliny zalegającej w gardle, upłynniając ją.
Oprócz właściwości przeciwutleniających wykazuje też działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i antybakteryjne. Zwiększa naszą odporność, chroniąc przed przeziębieniem i grypą.

Pamiętajmy więc o starej poczciwej cebuli,bo może ona pomóc nie tylko w kuchni.







Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2020

Polecane

pixelpixelpixel