LEKSYKON PRZYPRAW: Cynamon - aromatyczne bogactwo przeciwutleniaczy

2020-08-14
LEKSYKON PRZYPRAW: Cynamon - aromatyczne bogactwo przeciwutleniaczyNazwa: cynamon cejloński (Cinnamomum verum), cynamonowiec wonny - kasja (C. cassia)
Pochodzenie: Indie, Madagaskar, Brazylia, Karaiby, Sri Lanka, Chiny, Birma, Tajwan
Wygląd: zdrewniałe, brązowe zwinięte kawałki kory z wyglądu nieco przypominające cienkie cygaro
Smak: w zależności od gatunku - Cynamon cejloński ma delikatniejszy, nieco cytrusowy zapach i słodkawy smak Kasja, jest ostrzejsza i wyraźniejsza w smaku
Zastosowanie: przyprawa do dań orientalnych, słodkich wypieków, dodatek do napojów, składnik olejku eterycznego, substancja czynna suplementów i leków, jest dodatkiem do kosmetyków, używany również jako naturalny barwnik

cynamon-w-laskach-cejlonski-blog-green-essenceCynamon to rozgrzewająca, kojarząca się z zapachem świąt przyprawa, która w rzeczywistości jest kawałkiem kory drzewa. W sklepach cynamon dostępny zazwyczaj w formie zmielonej na drobny proszek lub jako małe podłużne laski.
cynamon-cassia-rycina-blog-green-essenceCynamon jest znany jest od czasów starożytnych - był stosowany już w Starożytnym Egipcie - uwaga: w procesie mumifikacji!
Wzmianki o nim można znaleźć również w biblii, w dziełach Herodota, lekarzy arabsko-muzułmańskich i autorów epoki klasycznej.

Cynamon - pachnący świętami zdrowy proszek

W kulturze europejskiej zapach cynamonu przywołuje na myśl święta Bożego Narodzenia. Ciasteczka i pierniczki z dodatkiem cynamonu do smakołyk ceniony w większości krajów. Cynamon mielony dodajemy do deserów, ciast, napojów, w tym kawy czy grzanego wina.  Mimo, że nie zawiera cukru ani kalorii dodaje słodyczy. Jest popularnym dodatkiem do owoców, jogurtu, owsianki i może doskonale urozmaicić codzienne śniadanie.
To idealna przyprawa na chłodne dni. Cynamon to zdrowy dodatek do wielu potraw mięsnych - szczególnie dobrze komponuje się z mięsem czerwonym i dzikim drobiem oraz kaczką. W krajach azjatyckich i orientalnych jest dodatkiem do wielu tradycyjnych potraw i mieszanek przyprawowych. Mimo tak powszechnego wykorzystania nie sposób nie wspomnieć o jego cennych właściwościach zdrowotnych. Przyprawa ta bogata jest w wapń, żelazo i mangan. W medycynie ludowej używany jako lek na przeziębienie, choroby układu pokarmowego, pomagał wzmocnić organizm, rozgrzewał.

Dziś stosuje się go jako skuteczny środek leczniczy przy zgadze, wrzodach, braku łaknienia, biegunkach oraz wzdęciach. Cynamon zwiększa przyswajanie pokarmu oraz pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz wzmaga apetyt.
Dzięki swojemu głębokiemu aromatowi jest wykorzystywany do produkcji olejku eterycznego i często używany jest w kosmetyce – do perfum i kremów, a także jest ważnym składnikiem kremów i żelów antycellulitowych.

cynamon cejloński 250g



Cynamon cynamonowi nierówny  - czyli który cynamon wybrać?

  • Cynamon cejloński (Cinnamomum verum)
Jest on uznawany za prawdziwy cynamon - najbardziej ceniony i droższy. Pochodzi on głównie z ciepłych tropikalnych zakątków globu - Indii,cynamon-potrawy-z-cynamonem-blog-zielona-esencja Madagaskaru, Brazylii, Karaibów i Sri Lanki. Laski cynamonu cejlońskiego mają jaśniejszy odcień brązu, charakteryzuje go delikatniejszy, nieco cytrusowy zapach i wyczuwalnie słodszy smak. Struktura cynamonu cejlońskiego jest delikatniejsza, a wewnętrzne jego warstwy są bardziej kruche - kora zwija się po obu stronach, tworząc jakby dwururkę przypominajacą cygaro.
  • Cynamonowiec wonny, czyli inaczej kasja (C. cassia)
Laski kasji są dużo grubsze, cynamon kasja jest skręcony w pojedyncze i gładkie laski - zdecydowanie twardsze i trudniejsze do zmielenia czy  przełamania na pół. Smak i zapach jest też bardziej ostry, nieco cierpki, a po mieleniu proszek ma ciemniejszy, rdzawy kolor.

Cynamon - bomba przeciwutleniaczy

pyszne-desery-z-cynamonem-blog-zielonaesencja
Naukowcy badający cynamon pod względem składników i związków mających dobroczynny wpływ na ludzki organizm są zgodni co do tego, że to jedno z najbogatszych źródeł antyoksydantów jakie istnieje. Spośród 26 najbardziej popularnych ziół i przypraw cynamon znalazł się pod względem ilości antyoksydantów na drugim miejscu, zaraz po goździkach.
Cynamon posiada silne właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwutleniające i wzmacniające odporność. Naukowcy zidentyfikowali ponad 7 rodzajów flawonoidów w cynamonie, które są bardzo skuteczne w zwalczaniu niebezpiecznych stanów zapalnych w całym organizmie.
Cynamon ma właściwości zmniejszające ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Może działać też przeciwnowotworowo, a także przeciwdziałać cukrzycy typu II. W badaniach udowodniono, że spożycie 1 g sproszkowanego cynamonu cejlońskiego na dzień pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

Cynamon to bogate źródło olejków eterycznych, zawierających substancje czynne (jak cynamon-do-napojow-przyprawa-nlog-zielonaesencjaaldehyd cynamonowy, octan cynamonylu, alkohol cynamonowy). I to właśnie dzięki tym olejkom cynamon zawdzięcza właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze (szczególnie jeśli chodzi o grzybicę układu pokarmowego jak np. Candida). Olejek cynamonowy stosowany jest w leczeniu przeziębień, zakażeń dróg oddechowych czy grypy, często w postaci inhalacji - jest składnikiem wielu popularnych i znanych ziołowych preparatów takich jak Amol, Argol czy Aromatol, a także maści rozgrzewających/przeciwbólowych jak popularna maść tygrysia.

Wykorzystywany jest również w stomatologii w przypadku takich dolegliwości jak próchnica zębów czy zapalenie dziąseł. W gospodarstwie domowym olejek cynamonowy bywa wykorzystywany do odstraszania owadów, np. komarów, gdyż ma udowodnione działanie insektobójcze.
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel