LEKSYKON PRZYPRAW: Czosnek - niezastąpiona przyprawa i lek prosto z natury
Nazwa: Czosnek (Alium Sativum), czosnek pospolity
Pochodzenie: górskie i podgórskie tereny Azji Środkowej, występuje na całej półkuli północnej
Wygląd: roślina jest ok. 90cm byliną, właściwy czosnek to cebula, nazywana potocznie główką podzieloną na kilkanaście części zwanych ząbkami
Smak: charakterystycznie ostry, piekący - w zależności od gatunku, o silnym aromacie
Zastosowanie: W kuchni wykorzystywany jest czosnek jako przyprawa, stosowany jest również w lecznictwie jako naturalny antybiotyk, a także środek przyspieszający gojenie się ran.
Czosnek jest w Europie znaną i stosowaną od stuleci przyprawą. W medycynie ludowej i starożytnej stosowany był jako lek na wiele schorzeń i dolegliwości. Także i dziś ta popularna, niepozorna roślina jest wykorzystywana nie tylko we wszystkich kuchniach świata, ale również przez medycynę, która dogłębnie zbadała dobroczynne działanie czosnku na organizm ludzki.
Czosnek - pochodzenie i uprawa
Czosnek pospolity (Sativum Alium) należy do rodziny roślin amarylowatych, do której należy także cebula, por, szczypiorek. Czosnek liczy ponad 260 gatunków, w tym w Polsce 16 (m.in. czosnek niedźwiedzi, czosnek wężowy, czosnek dziki).
Czosnek jest bardzo rozpowszechniony na całym świecie, różne jego odmiany rosną we wszystkich strefach klimatycznych naszego globu, szczególnie rozpowszechniony i dobrze radzący sobie na glebach takich krajów jak Turcja, Hiszpania, Egipt, Indie czy kraje Azji mniejszej. Rozpowszechniony jest również czosnek pochodzący z Chin, jednak najczęściej jest to łagodniejsza jego odmiana, która bardziej nadaje się do potraw niż jako środek leczniczy. My polecamy, nasz rodzimy Polski czosnek, ze względu na jego intensywny smak i aromat, a także soczystość.
Czosnek w kuchni - jedyny i niezastąpiony smak
Czosnek jest nie tylko dodatkiem i przyprawą do wielu dań i potraw na całym świecie, jest też bazą i bez aromatu i smaku czosnku wiele potraw w ogóle by nie zaistniało.
Są potrawy, które bez dodatku czosnku nie miałyby sensu: szpinak bez dodatku czosnku jest mdły i bez wyrazu, włoskie aglio olio, sos czosnkowy jako dip i dodatek do dań bez czosnku nie byłby sosem czosnkowym.
Czosnek jako przyprawa
Jako przyprawa czosnek występuje w wielu formach:
- czosnek granulowany suszony - idealny do sosów, mięs, dań gotowanych i smażonych
- czosnek suszony w płatkach - jako zamiennik świeżego czosnku o delikatniejszym aromacie, dodatek do kiszenia i marynat
- czosnek mielony suszony jako baza mieszanek przypraw, zagęstnik i doskonały dodatek do zup i sosów
KUP w SKLEPIE czosnek mielony
Właściwości lecznicze czosnku
Czosnek jest rośliną cenioną za bogate właściwości wspomagające zdrowie. Ma działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybicze, skutecznie wspomaga organizm w walce z infekcjami wirusowymi, a także działa jak naturalny antybiotyk. Czosnek ma również udowodnione działanie przeciwzakrzepowe, co jest porównywalne do działania aspiryny. Dzięki temu czosnek może być pomocny w zapobieganiu zawałom i udarom. Składniki czynne zawarte w czosnku hamują enzymy ACE, jego regularne spożywanie może pomagać obniżyć ciśnienie nawet o 10%.
Czosnek to silny przeciwutleniacz, ma właściwości przeciwzapalne i może skutecznie chronić organizm nawet przed nowotworami, ponieważ zawiera siarczki selenu, które blokują uszkodzenia DNA komórkowego i stymulują regenerację kwasu nukleinowego. Pomaga zwalczać bakterie typu heliobacter Pylori, które są przyczyną niestrawności, a nawet raka żołądka.
Czosnek jest także sprzymierzeńcem cukrzyków - naturalnie obniża poziom cukru we krwi
Spożywanie czosnku ma bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego - wzmaga produkcję żółci, przyspiesza pracę jelit.
Już medycyna ludowa ceniła czosnek, z którego nalewki stosowane były do walki z pasożytami, takimi jak glisty, owsiki czy tasiemce.
Czosnek to istna skarbnica substancji leczniczych, takich jak związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, różnorakie witaminy typu C, B1, B2, PP, prowitamina A, liczne sole mineralne (potasu, wapnia, magnezu) czy rzadkie mikroelementy m.in. kobalt, chrom i nikiel. Jednak najistotniejszym elementem czosnku są jego olejki eteryczne zawierające siarczki i allicynę, która charakteryzuje się mocnym zapachem.
Czosnek w kosmetyce
Czosnek ma zastosowanie w medycynie i farmacji - często można go zakupić czosnek jako suplement. Oprócz tego czosnek jest składnikiem wielu maści, w tym maści na blizny i o działaniu antybakteryjnym. Jest składnikiem wielu kosmetyków o działaniu przeciwtrądzikowym, łagodzącym podrażnienia i wypryski a także jako skuteczny środek przeciwzmarszczkowy.
Czy ktoś lubi czosnek czy nie - warto korzystać z jego dobroczynnych właściwości prosto z natury.