LEKSYKON PRZYPRAW: Pieprzyk i jego naturalne bogactwo - Kolendra
Nazwa: kolendra, Coriandrum, kolender, pieprzyk, pieprz polski
Pochodzenie: obszar śródziemnomorski, tereny suche, trawiaste murawy
Wygląd: rodzaj rośliny selerowatych, wyglądem przypomina natkę pietruszki, dorasta do 70-90 cm. Na końcach rozgałęzień wyrastają drobne, jasnoróżowe lub białe kwiatki, które kwitną od czerwca do lipca.
Smak: świeże nuty, lekko anyżowy, cytrusowy smak i zapach
Zastosowanie: swoje zastosowanie znalazła w kuchni, częsty składnik znanej przyprawy curry i sosów chutney, wykorzystywana w kosmetyce i medycynie
Kolendra jest rośliną jednoroczną, która była znana i ceniona już w czasach starożytnych Rzymian i Greków. Bardzo łatwa w uprawie, nawet w przydomowym ogródku. Rośliny wschodzą już po 2 tygodniach.
Kolendra posiada jadalne liście, nasiona, owoce, korzenie oraz łodygę. Najczęściej uprawia się kolendrę siewną, którą wykorzystuje się w gastronomii i przemyśle.
Bogactwo kolendry
Kolendra zawiera wiele substancji leczniczych, które są wykorzystywane w lecznictwie i kosmetyce. Do takich substancji należą min. żywice, olej tłusty, olejek eteryczny, związki białkowe i cukrowe, pektyny, skrobia, mikroelementy i fitosterole.
Ziele kolendry nie zawiera kalorii, ale za to obfituje w witaminy. 100 gramów kolendry pokrywa aż 225% dziennego zapotrzebowania na witaminę A i 258% na witaminę K. Świeże liście kolendry zawierają dużo witaminy C, witaminy z grupy B, witaminę E.
Kolendra to źródło minerałów: żelaza, manganu, fosforu, cynku, potasu, sodu.
Jakie właściwości posiada kolendra?
Kolendra na trawienie – substancje znajdujące się w owocach rośliny działają rozkurczowo na mięśnie gładkie, dzięki temu chronią organizm przed wzdęciami, pomagają przy biegunkach i przy zapaleniu błony śluzowej żołądka.
Kolendra i układ nerwowy – spożycie kolendry wpływa uspokajająco.
Kolendra i choroby układu krążenia – roślina posiada właściwości obniżające ciśnienie tętnicze.
Kolendra na poprawę odporności - zawarte w niej witaminy poprawiają odporność organizmu, chronią przed infekcjami, wykazuje tez silne działanie przeciwzapalne, oczyszcza organizm z toksyn.
Kolendra w kosmetyce – zawiera dobroczynny wpływ na skórę. Pomaga przy walce z trądzikiem, łojotokowym zapaleniem skóry, spowalnia procesy starzenia. Kosmetyki z dodatkiem kolendry działają ujędrniająco i wygładzająco. Działa także przeciwgrzybiczo i niweluje nieprzyjemny zapach z ust. Kolendrę znajdziemy także w perfumach, zapachowych mydłach, balsamach i kremach.
Kolendra w kuchni – popularna przyprawa kuchni polskiej. Występuje pod postacią świeża i suszoną, dostępna w większości supermarketów. Najczęściej spotykana w daniach kuchni azjatyckiej, to jeden z najważniejszych składników mieszanki curry. Kolendrę dodaje się do mięs i pasztetów oraz gorących dań. Należy pamiętać, że kolendrę dodaje się pod koniec gotowania, gdyż w trakcie straci ona swoje walory smakowe. Liście kolendry to niezbędny składnik meksykańskiego sosu – guacamole.
Czy każdy może spożywać kolendrę?
Kolendra nie jest wskazana dla osób z niedoborem witaminy B1, a także dla kobiet w ciąży, czy kobiet karmiących piersią. W ciągu dnia nie powinno spożywać się więcej niż 35 g kolendry, ponieważ przedawkowanie grozi bólem głowy, nudnościami, bólami brzucha i wymiotami.