Mąka 2ab – co to jest, jakie ma właściwości, gdzie kupić? Sprawdź przepisy z mąką 2ab przyjazne brzuchom (sibo, fodmap, jelito drażliwe, wzdęcia)

2023-11-30
Coraz więcej osób zmaga się z uczuciami napiętego brzucha, wzdęciami i innymi problemami trawiennymi. Przyczyny takiego stanu mogą być różne i złożone, jednak pewnym jest to, że stresogenne tępo życia nie sprzyja wrażliwym układom trawiennym. Mąka 2ab jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnej mąki pszennej, czy zwyczajnej. Wyszukują ją osoby z nadwrażliwością na gluten oraz z innymi dyskomfortami trawiennymi. Coraz częściej sięgają po nią także osoby, które nie odnotowują regularnych problemów trawiennych, ale są świadomymi wielbicielami zdrowych i naturalnych zamienników. Kto raz spróbował wyrobów z mąki 2ab, ten nie wróci już do tradycyjnej mąki pszennej.
mąka2ab, lowfodmap, fodmap, sibo, jelitodrażliwe, mąkanawzdęcia

Co to jest mąka 2ab z pradawnej pszenicy?

To lekkostrawna, przyjazna brzuchom mąka z ziaren pszenicy 2ab (Triticum turgidum forma sanum), która uprawiana jest w sposób tradycyjny w wybranych regionach Europy. Uprawa pszenicy 2ab musi być odseparowana od innych gruntów uprawnych. Mąka z pradawnej pszenicy poddawana jest naturalnej fermentacji, dzięki temu charakteryzuje się niską zawartością składników FODMAP, które mogą podrażniać jelito, a do tego nie zawiera problematycznego glutenu typu D. Mąka typu 2AB swoją nazwę zawdzięcza faktowi, że zawiera wyłącznie pradawny gluten A i B, co oznacza, że mąka 2AB Green Essence ma korzystny profil FODMAP w porównaniu do tradycyjnej pszenicy chlebowej i orkiszu.

mąka2ab, przepisy low fodmap, low fodmap, pieczywofodmap, sibo, lekkamąka
mąka2ab, przepisy low fodmap, low fodmap, pieczywofodmap, sibo, lekkamąka

Do czego używać mąki 2ab z pradawnej pszenicy?

Mąki 2ab Green Essence można używać praktycznie do wszystkiego, o czym możemy pomyśleć w kwestiach pozostałych rodzajów mąk. Mąka 2ab polecana jest do wypieków słodkich, wytrawnych, do pieczywa i innych wyrobów mącznych. Dzięki niej można przygotować naleśniki, placuszki, chleb i bułki. Nadaje się także do domowego makaronu, pizzy, zapiekanek, pierogów, klusek, ciast i ciasteczek. Wyroby z mąki 2ab Green Essence nadają się też do mrożenia i nie tracą swoich właściwości.

mąka 2ab, pradawnapszenica, lowfodmap, fodmap, sibo, jelitowrażliwe, lekkamąka
mąka 2ab, pradawnapszenica, lowfodmap, fodmap, sibo, jelitowrażliwe, lekkamąka

Jakie właściwości ma mąka 2ab z pradawnej pszenicy?

A skoro już o właściwościach mowa, to pora odpowiedzieć na pytanie jakich cennych składników dostarcza nam mąka 2ab Green Essence.  Warto zacząć od tego, że mąka 2ab ma wysoką ilość selenu, który jest niezbędnym elementem w organizmie dla naszego dobrego zdrowia, a jego niedobór może przyczyniać się do niepłodności, wypadania włosów, osłabienia koncentracji, nieprawidłowego funkcjonowania mięśni i układu odpornościowego,a długotrwały niedobór nawet do pogorszenia się działania tarczycy i chorób z tym związanych - Hashimoto, niedoczynność tarczycy. Walory pszenicy 2ab zostały docenione pozytywną opinią wydaną przez Instytut Matki i Dziecka oraz przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Mąka 2ab Green Essence z pradawnej pszenicy jest naturalnie wolne od glutenu D i w odróżnieniu od wielu gatunków zbóż charakteryzuje się niską zawartością FODMAP. Obniżony FODMAP w pieczywie 2ab potwierdza certyfikat wydany przez Monash University (to właśnie tamtejsi naukowcy stworzyli skrót FODMAP i użyli go po raz pierwszy).

Dla kogo jest mąka 2ab?

Mąka 2ab polecana jest dla osób wrażliwych trawiennie, szczególnie dla osób z niską tolerancją glutenu, wszystkich którzy bez obaw o wzdęcia chcą spożywać produkty mączne,  dzieci,  osób starszych, a także cierpiących na zespół jelita drażliwego. Mąka 2ab będzie też doskonałym wyborem dla osób, które nie cierpią na kłopoty z układem trawiennym, a po prostu cenią sobie naturalną żywność lub chcą wzbogacić dietę w selen.

Mąka 2ab jest dla  Ciebie, jeśli:

  • masz wzdęty brzuch, gazy, przelewanie w jelitach, biegunki lub zaparcia;
  • masz zdiagnozowane SIBO; cierpisz na jelito drażliwe;
  • często odczuwasz dyskomfort trawienny;
  • chcesz wzbogacić dietę o selen; masz mieć dietę z niską zawartością FODMAP;
  • lubisz naturalną i zdrową żywność.  

Mąka 2ab nie jest dla Ciebie, jeśli:

  • chorujesz na celiakię;
  • masz alergię na pszenicę.

Czy mąka 2ab jest biała?

Mąka 2ab nie jest biała. Nie martw się, więc kiedy zobaczysz żółtawy kolor. Barwa ta wynika z dużej zawartości karotenoidów (to związki, z których nasz organizm może wytworzyć witaminę A). Wypieki z dodatkiem mąki 2ab Green Essence mają żółtawą barwę i wyjątkowy smak, który na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym eksperymentować z różnymi rodzajami mąki.

mąka 2ab, jakwyglądamąka2ab, pradawnapszenica, fodmap, sibo, lowfodmap
mąka 2ab, jakwyglądamąka2ab, pradawnapszenica, fodmap, sibo, lowfodmap

Fodmap – co to jest?

FODMAP to skrót od angielskiego terminu Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols, czyli „fermentujące oligo- di- i monosacharydy oraz poliole”, został pierwszy raz użyty przez naukowców australijskiego Monash University. Określa grupę fermentujących węglowodanów, których organizm nie jest w stanie rozłożyć i wchłonąć w jelicie cienkim. Nazwę tworzą pierwsze litery nazw poszczególnych grup węglowodanów oraz procesu ich fermentacji:

  • F - proces Fermentacji  
  • O - Oligosacharydów (wielocukry)  
  • D - Disacharydów (dwucukry)  
  • M - Monosacharydów (cukry proste)  
  • A - And  
  • P - Polioli (alkohole wielowodorowe).

Kiedy powyższe węglowodany przechodzą przez przewód pokarmowy i trafiają do jelita cienkiego, zalegają tam, przyczyniając się do zwiększenia wchłaniania wody, w wyniku czego doskwierają nam m.in. uczucie przelewania, bóle brzucha oraz biegunki. Kiedy trafiają do jelita grubego, zaczynają fermentować, co z kolei przyczynia się do powstawania wzdęć oraz gazów. Dieta FODMAP stanowi wariant modelu żywienia, jakim jest dieta niskowęglowodanowa. Jest to dieta eliminacyjna, która polega na odstawieniu produktów przyczyniających się do powstawania niepokojących objawów ze strony przewodu pokarmowego i zastąpieniu je produktami, które mają najmniejsze ilości FODMAP. Czyli, np. zastąpienie mąki pszennej, mąką 2ab Green Essence.

Gdzie kupić mąkę 2ab?

Inaczej wygląda dostępność mąki 2ab, a inaczej tradycyjnych mąk. Mąkę 2AB można znaleźć w naszym sklepie internetowymklik, na allegro: klik. Na poczet tego artykułu sprawdziliśmy dostępność mąki 2ab w takich sklepach, jak: Lidl, Biedronka, Carrefour, Rossmann. Mąka 2ab jest dostępna w niektórych Biedronkach i Carrefourach. W pozostałych sklepach nie odnotowaliśmy mąki 2ab w ofercie, mimo że w Internecie pojawiały się różne informacje na ten temat. Dodatkowo tylko w 2 na 5* sprawdzonych Biedronek, mąka 2ab była aktualnie dostępna w sprzedaży. W przypadku Carrefoura w 1 na 3* (*nie są to dane statystyczne, tylko wewnętrznie przeprowadzony test). Trzeba zrobić nie lada research, aby znaleźć wysokiej jakości mąkę 2ab w sklepie. W tym przypadku warto zaopatrzyć się na zapas.  Kupując zestaw 2 paczek mąki 2ab Green Essence po 500 g zyskujesz aż 1 kg ulubionej mąki o wyjątkowym smaku, a przede wszystkim gwarancję wysokiej jakości pradawnej pszenicy. Jesteśmy producentem produktów marki Green Essence, dlatego jesteśmy przekonani o warunkach mielenia, pakowania, czystości mąki oraz jej wysokiej jakości.

Przepisy z wykorzystaniem mąki 2ab Green Essence z pradawnej pszenicy

Pierogi z mąki 2ab z kapustą i grzybami leśnymi.

pierogilowfodmap, pierogifodmap, mąka2ab, pierogi2ab, pierogizkapustąlowfodmap, pierogisibo
pierogilowfodmap, pierogifodmap, mąka2ab, pierogi2ab, pierogizkapustąlowfodmap, pierogisibo

Składniki ciasto

  • 350g mąki 2ab Green Essence
  • 3g soli (ok 3/4 płaskiej łyżeczki)
  • 1 żółtko jaja (opcjonalnie)
  • 15 g miękkiego masła
  • ok. 200ml gorącej wody  

Składniki farsz

  • 300g kapusty kiszonej
  • 200g ugotowanych grzybów leśnych
  • 150g cebuli (4 średnie)
  • 50 g masła klarowanego do smażenia
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego pieprz czarny zmielony do smaku  

Wykonanie: Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy do lekkiego zbrązowienia. Kapustę kiszoną kroimy na drobniejsze kawałki i dorzucamy do cebuli. Dusimy do miękkości w międzyczasie dolewając wody, aby się nie spaliła. Gdy kapusta zmięknie dorzucamy posiekane, ugotowane wcześniej grzyby leśne. Całość doprawiamy pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym, dusimy jeszcze kilka minut i studzimy. Teraz przygotowujemy ciasto na pierogi. Wsypujemy do miski mąkę 2ab. Dodajemy sól i mieszamy. Następnie wrzucamy jajko i miękkie masło i ponownie lekko mieszamy. Teraz powoli dodajemy gorącą wodę i zagniatamy. Jeżeli używamy sprzętu mieszającego woda może być prawie wrząca. Natomiast, ugniatając ręcznie musimy przestudzić lekko wodę, tak, aby się nie poparzyć. W każdym razie najlepiej, aby woda była jak najbardziej ciepła. Wodę wlewamy powoli i obserwujemy ciasto. Wody powinno być tyle ile „zabierze mąka”. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się miękkie i elastyczne i nie będzie się kleić. Gotowe ciasto powinno odpocząć z 15-20 minut, po czym przystępujemy do rozwałkowania ciasta i lepienia pierogów. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 15min od wypłynięcia. Czas gotowania zależny od grubości ciasta, które nam wyjdzie. Oczywiście, czym cieńsze, tym lepsze. Możemy podawać z podsmażoną cebulką, lub dodatkowo podsmażone na klarowanym maśle, lub podpieczone w piekarniku. Z podanych proporcji wychodzi ok 20 dużych pierogów.  

Ciasto z mąki 2ab Green Essence na pierożki drożdżowe, pizzę lub focaccię

Składniki

  • 500g mąki 2ab Green Essence
  • 50g świeżych drożdży
  • 5g cukru (płaska łyżeczka)
  • 4 łyżki oleju
  • 100ml mleka
  • 200ml wody
  • 5g soli (płaska łyżeczka)
  • 1 żółtko do posmarowania pierogów.  

Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy, tak aby było lekko ciepłe. Uwaga, nie może być za gorące, bo zginą drożdże i ciasto nie wyrośnie. Dodajemy do mleka drożdże i cukier. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży. Całość przykrywamy i wstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy ok 20 min, aż do wyrośnięcia drożdży. Do miski wsypujemy mąkę, sól i mieszamy. Następnie zaczyn drożdżowy i lekko zarabiamy. Potem dodajemy olej i znów lekko zarabiamy. Na koniec powoli dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Finalnie ciasto powinno być miękkie i elastyczne, ale nie powinno się bardzo kleić. Po dokładnym wyrobieniu, odstawiamy ciasto na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Potem rozwałkujemy ciasto i przystępujemy do lepienia pierogów. Układamy na blasze do pieczenia. Dobrze jest aby surowe, uformowane już pierożki, dodatkowo poleżały około 15 min aby  urosły jeszcze przed pieczeniem. Na koniec smarujemy rozmąconym żółtkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp.180-200*C góra-dół, aż do zarumienienia. Można też pierożki usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, jak pączki. Farsz możemy przygotować jak do tradycyjnych pierogów, dodając dodatkowo kilka ugotowanych i posiekanych jajek na twardo, lub też zrobić farsz z mięsny np. z mięsa z rosołu. Oczywiście farsz może być dowolny, zawsze wychodzą pyszne. Ciasto to będzie też doskonałe, do przyrządzenia wszelakich pizz lub foccacii.    

Chleb „miły dla brzuszka” na bazie mąki 2ab Green Essence

chleblowfodmap, pieczywofodmap, lowfodmap, chleb2ab, mąka2ab,
chleblowfodmap, pieczywofodmap, lowfodmap, chleb2ab, mąka2ab,

Składniki

  • 400g mąki 2ab Green Essence
  • 100g mąka orkiszowa chlebowa (można zamienić na mąkę 2ab Green Essence)
  • 500 ml ciepłej wody
  • 15g suchych drożdży
  • 1 łyżka soli

Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy końcówką do ciasta drożdżowego ok 10 min. Można to zrobić ręcznie. Po tym czasie ciasto będzie dość lejące. Wkładamy wyrobione ciasto (ja wkładam je w tej misie, w której się wyrabiało) do piekarnika nagrzanego do 40 stopni na ok.30 min przykryte ściereczką. Można też odłożyć miskę w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Po tym czasie drożdże powinny zacząć pracować i masa powinna mocno urosnąć. Przekładamy masę do foremki na chleb, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 240st. Wkładamy wyrośnięty chleb do nagrzanego piekarnika i ustawiamy czas na 5 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210 st i pieczemy jeszcze 45 min. Gotowy chleb można od razu wyjąć z piekarnika i umieścić na metalowej kratce do wystudzenia.

Ciasto czekoladowe LOW FODMAP a’la „Murzynek” z wykorzystaniem mąki 2ab Green Essence

mąka2ab, murzynek2ab, ciasto2ab, czekoladoweciasto2ab, ciastofodmap, ciastolowfodmap, ciastosibo, ciasto2ab
mąka2ab, murzynek2ab, ciasto2ab, czekoladoweciasto2ab, ciastofodmap, ciastolowfodmap, ciastosibo, ciasto2ab

Składniki

  • 4 jajka L
  • 350g mąki
  • 2ab Green Essence
  • 200g erytrytolu Green Essence
  • 200g oleju kokosowego Green Essence
  • 4 łyżki kakao 120 ml mleka bez laktozy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40g gorzkiej czekolady 70% (do polewy)  

Wykonanie: Do garnka wkładamy olej kokosowy, erytrytol, wodę oraz kakao. Całość podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia, ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie robimy czekoladową polewę na ciasto. Odlewamy 1/4 masy, dodajemy do niej gorzką czekoladę i podgrzewamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka miksujemy ze szczyptą soli. Gdy będą już podbite dodajemy do nich żółtka i miksujemy jeszcze minutę. Do ubitych jajek wlewamy powoli i delikatnie wystudzoną masę na murzynka (część bez czekolady). Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 30-40 min. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy polewą czekoladową.

pizza2ab, mąka2ab, pizzazmąki2ab, pizzafodmap, pizzalowfodmap, fodmap

Wrażliwość na żywność i smaki kulinarne stają się wyrazem naszej indywidualności. Coraz ważniejsza staje się dla nas natura i zdrowie. Rezygnujemy  z tradycyjnego pieczywa, ale nie rezygnujemy z jego wyśmienitego smaku. Zamiast wyrobów z pszenicy zwyczajnej wybieramy ich zdrowsze odpowiedniki, a dieta z nich złożona staje się naszym zdrowym nawykiem. Wprowadzając w naszym sklepie www.zielonaesencja.pl mąkę 2ab oferujemy naszym Klientom równowagę między nauką, a stylem życia. Mamy teraz mąkę, z której możemy zrobić dosłownie wszystko, a przy tym cieszyć się doskonałym smakiem i łatwością trawienia.

Polecane

pixelpixelpixel