PRODUKT TYGODNIA: 4 typy zdrowych win, które możesz pić bez wyrzutów sumienia

2019-09-03
Zdrowe wino? Nie ma problemu - na naszym blogu dowiesz się o tym jakie wino jest zdrowe.
Nawet jeśli na wino pozwalasz sobie od czasu do czasu, to i tak warto zadbać o to, by był to zdrowy trunek. Bo okazuje się, że jedno z drugim można połączyć. Jak? Np. nie dodawać do niego alkoholu. Zobacz, które wina pić na zdrowie!  

Jeśli jesteś na zdrowej diecie, nie musisz rezygnować z dobrych win. Wystarczy, że znajdziesz zdrowsze zamienniki. Liczysz kalorie? Postaw na wino bezalkoholowe. Szukasz trunku, który dostarczy Ci cennych witamin? Spróbuj wina z aronii. A jeśli zależy Ci na tym, by winogrona, na bazie których powstaje wino, pochodziły z kontrolowanych upraw, wybierz wina ekologiczne. Zobacz propozycje win, które dla Ciebie przygotowaliśmy.


Wino bez siarczanów


Siarczyny są naturalnym produktem fermentacji i nie unikniesz ich żadnym winie. Pamiętaj, że związki siarki eliminują szkodliwe mikroorganizmy, mają właściwości konserwujące, a także chronią wino przed utlenianiem się. Jednak duża ilość siarki w winie zniekształca jego bukiet i jest wyczuwalna. Stąd właśnie w naszym sklepie pojawiły się wina, do których nie dodaje się dodatkowych siarczanów. Przykładem jest białe francuskie wino wytrawne S-LOW CHARDONNAY, które idealnie będzie się komponować z czerwonym mięsem, serami czy grzybami.


zdrowe wino

Wino bez alkoholu


To propozycja dla osób, które uwielbiają te trunki, ale z jakiegoś powodu unikają alkoholu. Mogą je pić kobiety w ciąży, dzieci, ale także mogą zostać uwzględnione w diecie cukrzyków. Wino bezalkoholowe powstaje w procesie dealkoholizacji. Pierwszy proces produkcji wygląda tak samo, jak w przypadku win tradycyjnych, z tą różnicą, że na końcu procesu, wino pozbawiane jest alkoholu, który powstał w wyniku fermentacji. Jakie są zalety wina bezalkoholowego?


*Niska kaloryczność


Bez względu na to, czy wybierzesz wino wytrawne, półwytrawne, słodkie czy półsłodkie, każde z nich będzie się wyróżniało niską kalorycznością. Np. Białe słodkie wino bezalkoholowe Scheurebe w 100 ml zawiera tylko 20 kcal.


*Proces dealkoholizacji nie usuwa cennych składników


Co ważne w procesie dealkoholizacji zachowują się wszystkie cenne składniki, które są zawarte w surowcu, z którego powstało wino. Flawonoidy, taniny czy polifenole, a więc związki roślinne zostają i wywierają dobroczynny wpływ na organizm człowieka.



wina zdrowe


Wino ekologiczne


Jeśli kupisz wino ekologiczne, zyskasz pewność, że jest ono wytworzone z winogron, które pochodzą z naturalnych upraw. Na takich uprawach nie stosuje się sztucznych nawozów ani syntetycznych środków ochrony roślin. Stosowane są wyłącznie nawozy naturalne, a odchwaszczanie odbywa się ręcznie. Restrykcyjne wymagania dotyczące upraw przekładają się na jakość winorośli. Zgodnie z normami unijnymi takie wina, muszą zawierać także niższy poziom dwutlenku siarki.
wino z owoców naładowanych witaminami

Warto wiedzieć, że wino zachowuje wszystkie cenne składniki odżywcze surowca, z którego zostało przygotowane. Zwróć uwagę na wino z aronii, czarnego bzu, czy czarnej porzeczki. Są to owoce, które zawierają wiele witamin i składników mineralnych.

Czarny bez cechuje się wysoką zawartością związków polifenolowych i kwasu askorbinowego. Owoce działają odtruwająco, przeciwwirusowo oraz wzmacniająco.
Czarne porzeczki to skarbnica witaminy C, źródło antyoksydantów, flawonoidów. Te związki chronią organizm przed toksynami, ale także obniżają poziom cholesteroli we krwi.

Aronia to bogactwo bioflawnoidów (witamina P). Jest to silny przeciwutleniacz, który hamuje rozwój wolnych rodników w organizmie. Aronia to także witamina C, B2, B3, B9, E. W jej owocach znajdują się także: wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan jod i bor.

Takie wina z całą pewnością można spożywać na zdrowie. Chociaż trzeba pamiętać o tym, by tak jak ze wszystkim, zachować umiar. Mamy nadzieję, że wśród powyższych propozycji znajdziesz coś dla siebie!






Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2019
pixelpixel