PRODUKT TYGODNIA: Dlaczego cynamon cejloński powinien znaleźć się w Twojej kuchni?
2019-03-11
Cynamon cejloński to pyszna przyprawa, która obowiązkowa powinna znaleźć się w Twojej kuchni i nie tylko!
Cynamon to przyprawa znana od wieków. Jej aromat jest bardzo intensywny i kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak o cynamonie warto pamiętać przez cały rok. Te niepozorne zwinięte w rulonik laski mają mnóstwo prozdrowotnych substancji. Jednak nie wszystkie odmiany są tak samo cenne dla organizmu. Zobacz, który cynamon wybrać i dlaczego warto go włączyć do swojej diety.
Przyprawa, którą znamy jako cynamon, to nic innego jak kora drzewa cynamonowego. Znajdziemy ją w proszku lub pod postacią zwiniętych w rulonik lasek. Warto jednak wiedzieć, że cynamon cynamonowi nierówny, a na świecie obecnie uprawia się kilka gatunków roślin, z których pozyskuje się tę przyprawę. Najbardziej znane z nich to: cynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum), cynamonowiec chiński lub kasja (Cinnamomum cassia), cynamonowiec kamforowy (Cinnamomum camphora). Cynamonowiec cejloński wywodzi się z Cejlonu (Sri Lanka). Obecnie występuje na wybrzeżach Indii, Mauritiusie, Madagaskarze i na Wyspach Sundajskich. Jest także szeroko uprawiany w południowo- wschodniej Azji, na Antylach, Ameryce Południowej, krajach strefy tropikalnej. Cynamonowiec chiński uprawiany jest głównie w południowych Chinach, Wietnamie i Birmie.
Który cynamon wybrać?
Dwa najbardziej znane cynamony, jakie możemy spotkać na rynku, to cejloński i kasja. Ten drugi produkuje się na masową skalę, i to on znajduje się w różnego rodzaju produktach, które można kupić w supermarkecie. Niestety nie ma wielu właściwości zdrowotnych. Który produkt wybrać? Jeśli zależy Ci tylko na wyrazistym aromacie, sięgnij po cynamon cassia, jeśli jednak chcesz stosować cynamon w celach zdrowotnych, to warto postawić na cynamon cejloński. Jest jeszcze jedna znacząca różnica między cynamonem cassia a cejlońskim. Mowa o zawartości kumaryny. Kumaryna to substancja, która występuje naturalnie w wielu roślinach, ale spożywana w nadmiernych ilościach może być toksyczna dla organizmu. Kumaryna wpływa na rozrzedzenie krwi, stąd tej substancji powinny unikać kobiety w ciąży, gdyż może prowadzić do poronienia. Według ekspertów bezpieczna dawka kumaryny dziennie wynosi 0,1 mg/kg masy ciała.
Kumaryna w wysokich dawkach może być toksyczna dla wątroby. Na szczęście w jednej odmianie cynamonu znajdziemy śladowe ilości tej substancji. Chodzi o cynamon cejloński.
Sprzedawcy zdają sobie sprawę z tego, że cynamon cejloński jest bardziej pożądany przez klientów, dlatego niektórzy z nich sprzedają tańszy chiński cynamon jako cejloński. Na szczęście w łatwy sposób można odróżnić te dwie przyprawy. Tabelka przedstawia podstawowe różnice między dwoma gatunkami.
Jako że cynamon cejloński jest bardziej pożądaną przyprawą, a jego właściwości zdrowotne zadziwiają, w dalszej części artykułu skupimy się tylko na nim.
Cynamon cejloński- bogactwo prozdrowotnych substancji
Cynamon cejloński jest bardzo dobrym źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki. Dzięki obecności tych substancji cynamon słynie ze swoich właściwości zdrowotnych. Wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, wzmacniające układ odpornościowy. W medycynie ludowej wykorzystywany jest jako środek leczniczy przy dolegliwościach trawiennych (wzdęciach, biegunkach, skurczach żołądka, zgadze, wrzodach). Pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych, a także zwiększa wchłanianie składników odżywczych. Zwraca się także uwagę na właściwości olejku cynamonowego, który pozyskuje się z kory cynamonowca. Oprócz tego, że stosowany jest w leczeniu przeziębień, grypy, zakażeń górnych i dolnych dróg oddechowych, skutecznie działa m.in. na grzyby Candida albicans czy bakterie Escherichia coli. Olejek wykorzystuje się także do zwalczania pasożytów skóry, przewodu pokarmowego, a także w infekcjach skóry (trądzik, kurzajki). Lista prozdrowotnych właściwości cynamonu stale się poszerza, obecnie prowadzone są badania nad możliwością wykorzystania samego cynamonu lub jego ekstraktów bądź też izolowanych z nich związków w leczeniu cukrzycy, nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych.
Cynamon ma także działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, dzięki czemu dodawany jest również do pasty do zębów celem przeciwdziałania próchnicy oraz stanom zapalnym dziąseł.
Cynamon cejloński dobry także dla dzieci
Cynamon to jedna z tych przypraw, którą można podawać dzieciom po 10 miesiącu życia. Bardzo dobrze komponuje się z puddingami czy musami owocowymi. Szczyptę cynamonu wato także dodać do kompotu czy herbatki. Cynamon powinien być przechowywany w miejscu niedostępnym dla dzieci, proszkiem w łatwy sposób można się zadławić. Jeśli chodzi o mamy, które karmią piersią, to zaleca się, by dodawać cynamon do swojej diety dopiero po kilku miesiącach. Należy robić to bardzo ostrożnie i obserwować czy cynamon nie uczula maluszka. Przyprawa może powodować gazy i podrażnić układ pokarmowy.
Kto powinien unikać tej przyprawy?
Cynamon, choć zawiera wiele dobroczynnych substancji, to nie jest polecany dla każdego. Przyprawy tej powinny unikać osoby chorujące na kamicę wątrobową i cierpiące na zaburzenia funkcjonowania woreczka żółciowego. Przyprawa zawiera eugenol, który może zmienić właściwości żółci. Cynamon zalicza się także do alergenów kontaktowych i pokarmowych, może więc powodować zmiany atopowe w okolicy czerwieni wargowej, dziąseł oraz na dłoniach.
Cynamon cejloński w kuchni
Cynamon ma wiele zastosowań w kuchni. Jest koniecznym składnikiem szarlotki. Szczyptę cynamonu można dodać do kawy, herbaty, kompotu, kakao, gorącej czekolady. Świetnie sprawdza się także w puddingach i musach jabłkowych. Często z cynamonem łączy się miód. 2 łyżeczki cynamonu wymieszaj z 3 łyżkami stołowymi miodu i taką pastę nakładaj na kanapki. Nie dość, że jest smaczna, to dodatkowo ma działanie prozdrowotne. Łagodzi kaszel i inne objawy przeziębienia. Polecana szczególnie na zimowe wieczory. By uzyskać kuszący aromat, cynamon dodaje się także do dań mięsnych. Pamiętaj, że jest to przyprawa niezwykle intensywna, wystarczy szczypta, by z potrawy wydobyć niebanalny profil smakowy. Z cynamonu można przygotować również niezwykle aromatyczne ciasteczka czy bułeczki.
Cynamon cejloński w kosmetyce
Cynamon to także składnik kosmetyków naturalnych. W domowych warunkach z użyciem cynamonu można zrobić maseczkę na twarz czy włosy. Przepis jest prosty. W tym celu wymieszaj cynamon z miodem (2 łyżeczki cynamonu na 3 łyżki stołowe miodu) i nałóż na osuszoną i oczyszczoną twarz. Zmyj po 30 minutach. Ciekawym pomysłem jest też przygotowanie peelingu z cynamonem. Zanim własnoręcznie przygotujesz dla siebie domowy kosmetyk, sprawdź, czy nie będzie Cię uczulał. Maseczka z cynamonem może nie być odpowiednia dla cery suchej i wrażliwej.
Cynamon cejloński jako składnik zdrowych eliksirów
Ze względu na zawartość dobroczynnych substancji zdrowotnych, cynamon wykorzystuje się także w celach leczniczych. Poniżej przepis na oczyszczającą wodę i syrop z miodem.
Przepis na oczyszczającą wodę
Składniki:
3 niewielkie cytryny
1 łyżka stołowa cynamonu z Cejlonu
2 plasterki świeżego imbiru
1,5 litra wody
Przygotowanie:
Wodę lekko podgrzać, ale nie zagotować, dodajemy do niej pokrojone cytryny wraz ze skórką, cynamon, starty na tarce imbir. Całość dokładnie blendujemy, przelewamy przez sito. Pijemy 3 razy dziennie przed posiłkiem.
Wzmacniający syrop z miodu, kurkumy, imbiru, cynamonu
Składniki:
0,5 szklanki miodu lipowego
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka cynamonu z Cejlonu
2 łyżki startego imbiru
sok z jednej cytryny
2 starte ząbki czosnku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać, szczelnie zamknąć w słoiczku. Przechowywać w lodowce do jednego tygodnia. Dodawać do ciepłej (ale nie wrzącej) herbaty lub jeść prosto z łyżeczki.
Cynamon to przyprawa, która powinna znaleźć się w każdej szafce kuchennej. Oprócz cudownego aromatu zachwyca także swoimi właściwościami prozdrowotnymi. Doda wyjątkowemu smaku każdemu daniu, a jego spożywanie wyjdzie nam na zdrowie.
Pokaż więcej wpisów z
Marzec 2019
Polecane
Cynamon cejloński mielony - słodki smak 1 kg
Cena regularna: 59,99 zł brutto57,00 zł brutto570 pkt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 50,40 zł
57,00 zł / ml bruttoCynamon cejloński mielony - słodki smak 250 g
Cena regularna: 19,99 zł brutto18,00 zł brutto180 pkt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 17,10 zł
0,07 zł / ml brutto