PRODUKT TYGODNIA: Masło do ciała kakaowe łupane - czekoladowe zdrowie!
Kosmetyczne masło kakaowe - wyrób pozyskuje się w wyniku tłoczenia na zimno dojrzałych owoców kakaowca.
Masło charakteryzuje się naturalnym zapachem czekolady, posiada żółte zabarwienie. Składa się w 100 procentach z tłuszczu, gdzie 60 procent stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone, 33 procent to kwasy tłuszczowe jednonienasycone, pozostałe 3 procent- to kwasy tłuszczowe wielonienasycone.
Wartość odżywcza Masło kakaowe to źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych, stanowi też źródło silnych przeciwutleniaczy, działa więc antyoksydacyjnie. Niszczy wolne rodniki, które wpływają na to, że nasz organizm szybciej się starzeje. Posiada właściwości odżywcze oraz nawilżające.
Zastosowanie Jako balsam nawilżający
Masło kakaowe jest niezastąpione przy nawilżaniu skóry. Jest idealnym rozwiązaniem dla przesuszonej i ściągniętej skóry. Wygładza spękaną skórę na łokciach oraz piętach. Możemy przygotować w domu swój własny balsam łącząc masło kakaowe na przykład z olejem kokosowym. Wystarczy podgrzać masło w parze wodnej, dodać olej kokosowy i wymieszać składniki. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
Doskonałe na rozstępy
Masło kakaowe stosują kobiety, które chcą się pozbyć rozstępów po ciąży. Właściwości masła poprawiają kondycję skóry, która jest "posiekana" rozstępami. Po takiej pielęgnacji skóra nabiera elastyczności i ładnego wyglądu.
Masło kakaowe jako olejek do opalania
Ze względu na to, że ziarna kakaowca doskonale nawilżają skórę to masło jest wykorzystywane do olejków do opalania. Odpowiednio nawilżona skóra opala się łatwiej niż przesuszona. Tu również możemy połączyć masło z dowolnie wybranym przez nas olejkiem.
Jako odżywka do włosów
Masło kakaowe odżywi suche i zniszczone włosy. Można mieszać z odżywkami lub stosować solo na suche końcówki. Można też mieszać z innymi olejami na przykład lnianym albo kokosowym i stosować jako maskę na włosy.
Jak przygotować masło kakaowe do opalania?
1. Rozpuść masło kakaowe w kąpieli wodnej. Masło roztapia się już w 38C. Wlej gorącą wodę do miseczki, drugą miseczką z masłem przykryj wrzątek. Odczekaj 10 min aż masło całkowicie się rozpuści.
2. Dodaj łyżkę - dwie oleju kokosowego Extra Virgin pachnącego kokosem. Im więcej dodasz oleju, tym masło będzie bardziej tłuste.
3. Połącz oba składniki.
4. Przelej do wcześniej przygotowanego pudełeczka. Pudełeczko po maśle kakaowym idealnie się do tego nadaje.
5. Włóż do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie masło zgęstnieje.
6. Gotowe! Masło pachnie pięknie kokosem i czekoladą.