PRODUKT TYGODNIA: Młody jęczmień - siła kiełkujących traw

2019-07-23
Młody jęczmień to zielona moc natury i pełnia zdrowia. We wpisie na blogu dowiesz się o jego zbawiennych właściwościach.

Produkt ten to w rzeczywistości sok z pędów młodego jęczmienia, który suszy się za pomocą odparowania wody w niskiej temperaturze. Zielony jęczmień (młody jęczmień) to sadzonki, które wykiełkowały w ciągu maksymalnie 200 dni od posadzenia. Pędy zbiera się we wstępnej fazie wzrostu po około 7 dniach od wykiełkowania. Źdźbła takie zawierają wiele wartości odżywczych. Z tego względu młody jęczmień ma inny skład i inną wartość odżywczą niż kłosy jęczmienia, z którego wytwarza się produkty zbożowe. Wczesne pędy zawierają bowiem znacznie większe ilości witamin, przeciwutleniaczy i enzymów roślinnych. Są one niezbędne do wzrostu i obrony rośliny przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.

Chlorofil z młodego jęczmienia leczy anemię


Młody jęczmień charakterystyczny jest przez swoją barwę, którą uzyskuje dzięki wysokiej zawartości chlorofilu. Posiada on właściwości przeciwutleniające, czyli usuwające z organizmu nadmiar wolnych rodników. Chlorofil posiada również właściwości leczenia anemii, wspomaga pracę nadnerczy i tarczycy, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przyspiesza gojenie ran, stymuluje układ immunologiczny. Zielony jęczmień bogaty jest nie tylko w chlorofil. Posiada on również mnóstwo witamin i minerałów, w tym: witaminy B, C, E, K, kwas foliowy, beta – karoten, magnez, potas, żelazo, wapń, mangan, cynk, krzem. Zielony jęczmień posiada więcej beta – karotenu niż marchew! Co najważniejsze, zawarte w nim składniki są w pełni naturalne, dlatego są bardzo dobrze przyswajane przez organizm człowieka.  W porównaniu z pszenicą zawiera 25 razy więcej potasu, 37 razy więcej wapnia, więcej niż dwa razy magnezu, 5 razy więcej żelaza, ale o połowę mniej fosforu – pierwiastka, który znajduje się w większości pokarmów. Zawiera także znaczącą ilość manganu i cynku. Dzięki tym wszystkim składnikom młody jęczmień wspiera zdrowy rozwój organizmu.
młody jęczmień


Młody jęczmień to pomoc w utrzymaniu równowagi pH


Wprowadzenie do składników diety młodego jęczmienia przyczyni się do zapewnienia równowagi pH organizmu, dzięki czemu komórki człowieka będą mogły funkcjonować w sposób prawidłowy. W obecnych czasach najczęściej spożywamy żywność uprzednio przetworzoną, charakteryzującą się odczynem kwaśnym. Jeśli w naszym jadłospisie przeważa jedzenie tego typu, istnieje ryzyko zachwiania równowagi kwasowo – zasadowej organizmu. Stan ten prowadzi do wielu negatywnych skutków dla funkcjonowania organizmu, tj. zaburzeń snu, zaparć, chronicznego zmęczenia. Regularne przyjmowanie młodego jęczmienia przyczynia się do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania organizmu i wyeliminowania nieprzyjemnych dolegliwości.

Młody jęczmień ma działanie detoksykacyjne. Spożywanie go przyczynia się do usunięcia szkodliwych metali ciężkich znajdujących się w organizmie człowieka. Występujący w jęczmieniu chlorofil i beta- karoten sprzyjają wydalaniu toksyn i odpadów z organizmu. Regularne zażywanie jęczmienia pozytywnie wpływa również na działanie wątroby, niwelując skutki niewłaściwych nawyków żywieniowych. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy neutralizuje działanie wolnych rodników. Młody jęczmień sprzyja także prawidłowej pracy procesów metabolicznych zachodzących w organizmie.

Regularne zażywanie młodego jęczmienia wpływa również na zwiększenie odporności organizmu, z uwagi na fakt wysokiej zawartości substancji odżywczych. Substancje te wspomagają wytwarzanie komórek odpornościowych w organizmie, głównie białych krwinek, czyli leukocytów. Dzięki temu wpływają korzystnie  na proces gojenia się ran, przyspieszając go, a także wspierają organizm w walce z przeziębieniem.


Młody jęczmień na odchudzanie


Młody jęczmień jest rośliną mało kaloryczną, zawiera błonnik, który wypełnia żołądek, przez co zapewnia uczucie sytości. Dlatego pozytywnie wpływa na proces odchudzania się, gdyż odsuwa w czasie poczucie głodu. Młody jęczmień wspomaga także pracę jelit, zapobiega zaparciom oraz wspomaga regulowanie poziomu cukru we krwi. Jednakże nie wolno zapomnieć, iż spożywanie młodego jęczmienia w procesie odchudzania ma charakter jedynie wspomagający.  Nie zastąpi on aktywności fizycznej i dobrze zbilansowanej diety. Długotrwałe zaparcia powodują brak apetytu, bóle głowy, zawroty i zakłócają sen. Ofiara zaparć ulega zmęczeniu i psychicznemu dyskomfortowi. Uporczywe zaparcia są też wynikiem zmniejszonej ruchliwości jelita grubego i zmniejszonej mięśniowej wydolności ciała. Aktywne składniki młodego jęczmienia (głównie potas) wspomagają ruch układu trawiennego i wzmacniają mięśnie odpowiadające za wypróżnianie. Ludzie starsi i osoby z ograniczoną funkcją żołądka mają problemy z włókniną zawartą w roślinach. Młody jęczmień nie zawiera włókniny i jest dla nich dużą pomocą. Błonnik jako element prozdrowotny diety wpływa na regulację pracy jelit oraz stężenie glukozy we krwi.

Młody jęczmień skutecznie tłumi zlepianie się płytek krwi. Zaś zlepianie się płytek krwi prowadzi do tworzenia zakrzepów, arterioslerozy, chorób układu sercowo-naczyniowego i choroby wieńcowej serca. Ekstrakt z młodego jęczmienia pomaga chronić naczynia krwionośne, działa przeciwzakrzepowo i przeciwmiażdżycowo
Diabetykom służy każda zielona żywność. Regulacja zasadowości poprawia proces przenikania cukrów przez ściany jelita. W ten sposób stopniowo dochodzi do normalizacji poziomu cukru we krwi. Taka jest funkcja dobrego pokarmu. Przekwaszone ciała potrzebują przepłukania pokarmem zasadowym, w przeciwnym razie wytwarza się środowisko, w którym lęgną się choroby. Choroba jest pasożytem. Żyje z nas. Odżywia się nami. Medycyna jest tylko managmentem kryzysowym. Leki tylko zakładają kaganiec chorobie, którą żywimy. Naszym obowiązkiem jest jedzenie zielonego pokarmu, który zatrzymuje rozwój choroby i który chociaż nie jest lekiem, rzeczywiście pomaga. Młody Jęczmień jest w USA uznany jako odpowiednia żywność dla diabetyków.
zielony młody jęczmień

Napoje zielone stwarzają warunki dla optymalnego życia organizmu – zabraniają tworzeniu się komórek rakowych. Swoim antyoksydacyjnym działaniem chronią membrany komórkowe. Silne uszkodzenia ścian komórek wywołane stresem oksydacyjnym prowadzi do zagrożenia materiału genetycznego. Zagrożenie genetycznej informacji może doprowadzić do najgorszego, do nowotworu. Całkowicie pozytywne działanie zielonych napojów tworzy w organizmie warunki do lepszego życia, które nie dadzą okazji do uszkodzenia komórek. Picie zielonych napojów jest prewencją przeciw niekontrolowanemu procesowi na poziomie komórkowym. Dodatkowo, napoje zielone wzmacniają system obronny organizmu. W ten sposób pomagają ciału, aby samo sobie pomogło.

Około jedna czwarta kobiet cierpi na niedokrwistość a u starszych mężczyzn ta liczba jest jeszcze większa. Ostatnio niedokrwistość pojawia się nawet u chłopców w wieku na poziomie szkoły średniej. Do tworzenia krwi są nam potrzebne jony żelaza, miedzi, potasu, kwasu foliowego i białko. Ilość przyjmowanych białek zwierzęcych jest obecnie za wysoka. Nawet żywność naturalnie obfita w witaminy niewiele da jeśli ją ugotujemy. Witaminy są wtedy niszczone, żelazo zmienia się w trudno wchłanialny tlenek. Używanie preparatów z żelazem zredukowanym nie wystarcza. Młody jęczmień zawiera żelazo wiązane organicznie i dlatego jest w układzie trawiennym wchłaniane natychmiast.

Młody jęczmień bogaty jest także w selen, który wpływa pozytywnie na kondycję skóry, zmniejsza napięcie i zmęczenie naskórka. Chroni skórę przed zagrażającymi jej czynnikami zewnętrznymi, takimi jak zimne powietrze, smog czy promienie UV. Regularne spożywanie zielonego jęczmienia wzmacnia naskórek zapewniając mu naturalną stymulację i regenerację komórek. Zawarty w jęczmieniu chlorofil, witamina B oraz żelazo wspierają odnowę białych i czerwonych krwinek, dzięki czemu łagodzi on oznaki starzenia się skóry.
 

Ekstrakt z młodego jęczmienia - właściwości


Młody jęczmień odznacza się silnym działaniem antyoksydacyjnym. Większość dostępnych komercyjnie preparatów enzymatycznych (i tych dla systemowej enzymoterapii) uzyskuje się z krwi, narządów i tkanek zwierząt. Wielu specjalistów te źródła podważa, a poleca czystą ,,enzymoterapię roślinną“. W młodym jęczmieniu został odkryty skuteczny antyoksydant 2“-O-glikosyl isovitexin (GIV). Jego aktywność antyoksydacyjna przeciw oksydacyjnemu uszkodzeniu lipidów skóry spowodowana promieniowaniem UV jest około 500 razy wyższa niż aktywność witaminy E. GIV również poparł wysoką tłumiącą aktywność arteriosklerozy zmierzoną w plaźmie krwi. Aktywność Młodego Jęczmienia kilkakrotnie przewyższyła witaminę C. Flawonoidy występują naturalnie w organizmach roślinnych, gdzie pełnią funkcje ochronne przed uszkodzeniami wywołanymi przez promieniowanie ultrafioletowe czy szkodniki. Do tej pory zidentyfikowano ponad 4000 związków należących do tej grupy. Z liści młodego jęczmienia wyizolowano saponarynę oraz lutonarynę. Wykazano istnienie związku pomiędzy stresem oksydacyjnym (nadmierną ilością wolnych rodników) a występowaniem niektórych chorób, np. nowotworów czy miażdżycy. Głównym czynnikiem ryzyka miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego jest podwyższone stężenie cholesterolu LDL we krwi. Włączenie do diety młodego jęczmienia może prawdopodobnie przyczynić się do wyrównania gospodarki lipidowej organizmu.

We wspomnianym eksperymencie badano wpływ liści młodego jęczmienia na symptomy depresyjne. W badaniu posłużono się testem wymuszonego pływania. To test, w którym zwierzę zostaje umieszczone w naczyniu wypełnionym wodą, z którego nie ma ucieczki. Okres, w którym pozostaje nieruchome, traktuje się jako czas beznadziei i rozpaczy. Wiadomo już, że podawanie zwierzętom leków przeciwdepresyjnych skraca ten czas. Jak się okazuje, przyjęcie przez zwierzęta liści młodego jęczmienia w ilości 400 lub 1000 mg/kg wywołało podobny efekt.

Test wykonywano raz na dobę, trzy dni z rzędu. W ostatnim dniu czas niemocy skrócił się o około 30 sekund w porównaniu do dnia poprzedniego. Wyniki badania są obiecujące, choć na ten moment nie jesteśmy w stanie stwierdzić, czy podobny efekt byłby zauważalny u ludzi. Jeżeli kogoś z was zainteresowała hipoteza przeciwdepresyjnego działanie młodego jęczmienia, warto przetestować ją samodzielnie.






Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2019

Polecane

pixelpixelpixel